Незалежна громадсько-політична газета

Юрій Соколов: “Громаді потрібен господарник, а не політик”

изображение_viber_2020-10-16_14-19-50

– Юрію Анатолійовичу, у своїй передвиборчій програмі ви навели перелік цілей, котрі хочете реалізувати задля покращення життя мешканців Камінь-Каширської громади, простих людей. Серед них – відновити занедбане виробництво та переробку сільськогосподарської продукції. Поясніть конкретніше, що маєте на увазі.
– Створити кооперативи на добровільній основі і надати допомогу особистим селянським господарствам у виділенні додаткових земельних ділянок. Я об’їхав майже всі села, які ввійдуть до нашої майбутньої громади, і побачив тисячі гектарів землі, що заростає бур’янами. Кожен її метр квадратний необхідно запропонувати жителям. Слід провести держаудит і з’ясувати, на якій правовій основі Держгеокадастром без згоди сільських рад були роздані землі за межами сільської ради. Адже лише у Черченській сільській раді надано сотні гектарів невідомо яким фірмам. Необхідно посприяти в придбанні посадкового матеріалу: в першу чергу лохини, малини. Звільнити товаровиробника від податку на землю. Створити сприятливий інвестиційний клімат. Варто покращити родючість ґрунтів за рахунок сапропелю, торфу. Щодо переробки продукції, то я маю на увазі побудову в нас мінімолокозаводів, мінісирзаводів. Так як Камінь-Каширська громада буде найбільша в Україні, впевнений, що ми отримаємо й велику державну підтримку.
– Також ви наголосили на проблемі знищення лісів і що її слід чимшвидше зупинити. Яким чином?
– Дуже просто. На законодавчому рівні заборонити лісовим господарствам проводити рубки головного користування без погодження сесії місцевої ради. Потому створити ініціативну групу для вирішення проблеми на місцях. Після “Черченського лісомайдану” в десятки разів зменшилась вирубка лісу. Не так давно в інтернет-мережі було повідомлення одного із кандидатів на посаду міського голови, що жодна із сільських рад не прийняла рішення щодо сплати 5-відсоткового податку за землю, зайняту лісовими насаджаннями, від оцінки землі по області. Внаслідок чого втрачені мільйони коштів. Лише наша Черченська сільська рада прийняла рішення щодо сплати податку від оцінки землі у розмірі 4.99%. Всі решта сільських рад за пропозицією голови районної ради прийняли рішення встановити ставку 0.1% відсотка від оцінки землі. Місцеве самоврядування – це незалежна гілка влади. Ніхто не повинен нам вказувати, як збирати податки. За моїми підрахунками, на сьогодні лісгоспи заборгували майбутній громаді біля 10 мільйонів гривень. Переконаний, що після рішення суду і його виконання будуть кошти в бюджеті для ремонту доріг і інших потреб.
– Не боїтесь нажити ворогів через настільки принципову позицію?
– У свої тридцять літ я прий няв рішення побудувати православну церкву у селі Черче. Це був 1989 рік. Ніхто не уявляв, що в 1991 році Компартію ліквідують. У 1987-89 роках я позвільняв з роботи майже всіх комуністів-керівників. Натомість пресвітер Михайло Іванович Токарчук очолив тоді тракторну бригаду, пізніше за моєю рекомендацією був обраний головою колгоспу. Розум, а не партійна приналежність, був головним критерієм для мене у підборі кадрів.
– Після того, як виборці оберуть керівника і депутатів ОТГ, на вашу думку, над чим їм найперше потрібно буде попрацювати?
– Для початку в таких селах як Видерта, Грудки, Гута–Боровенська та Черче необхідно зробити філії щодо надання адміністративних послуг, щоб люди не їздили до Каменя–Каширського. У майбутній громаді ліквідуються теперішній відділ освіти і райком профспілкової організації, економія складе біля 10 мільйонів гривень щороку. Отримаємо за що будувати дороги, міст до села Хотешів через річку Турія, побудувати садочок в селі Черче і Бузаки, вирішувати інші проблеми. Вважаю також, що кошти від видобування природних ресурсів, як от бурштину, мають надходити не в обласний бюджет, а залишатися в Камінь-Каширській громаді. право на видобуток надати камінь-каширському підприємству комунальної власності, а не “Волиньприродресурсу”, яке так активно рекламує Ігор Палиця.
Спілкувався
Іван ВИШИВАНИЙ.

Вибори

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *