Незалежна громадсько-політична газета

«А хто ви така, щоб я вас запитував, де мені зупинятися?»

с1Доволі нерідко на шпальтах нашої газети  з’являються матеріали про проблеми та конфлікти, що виникають між водіями маршрутних транспортних засобів та їх пасажирами. Ситуації, що потрапляють на сторінки газети, надзвичайно різноманітні, починаючи від перевезень пільгових категорій пасажирів і закінчуючи незадовільним станом автобусів. Проблем у цій галузі завжди було хоч греблю гати, а  нині неабияк посилили їх ще й непроста економічна ситуація в країні, збідніння людей, ціни на проїзд та вкрай кепський стан доріг району.

Через це поїздка в автобусі нині перетворилася на своєрідний екстремальний атракціон, де нерви і у людей, і у водіїв натягнуті, немов струни.

 

От і нещодавно до нашої газети навідалася жінка, якій випала доля стати учасницею суперечки з водієм маршрутки. Тетяна Сергіївна (саме так представилася журналістам гостя, попросивши не вказувати її прізвища) розповіла, що їй часто доводиться їздити до села Бузаки з Видричів маршруткою “Камінь-Каширський — Видричі”, що проїздить також через села Краснилівка та Теклине. Саме у цьому автобусі, за словами жінки,  й виник неприємний інцидент з водієм.

— Я два роки з дітьми їжджу цим автобусом та іншими маршрутками, — ділиться пані Тетяна. – У Видричах біля дитячого садочка водії завжди зупинялися та підбирали нас. Так, неподалік є зупинка у центрі села, але в мене з малечею не завжди є змога дійти туди, тож нам ішли назустріч. Роман, водій маршрутки «Камінь-Каширський – Видричі», також зупинявся, але був постійно невдоволений тим, що я чекаю його там, а не на основній зупинці. Не так давно він попередив мене, що більше зупинятися не буде, бо біля садочка зупинка не передбачена. Коли ж наступного дня знову побачив мене там, то все ж зупинився та всю дорогу читав мені мораль, що я чекала його не на відведеній зупинці. Та тільки-но автобус в’їхав у Теклине, як біля перших же хат водій зупинив маршрутку та підібрав жінку. Я запитала в нього, чому він тут зупиняється, якщо тут також немає зупинки, на що він мені відповів: «А хто ви така, щоб я у вас запитував, де мені зупинятися? Для кого захочу зупинитися, для того й зупинюся…» Мене це образило, адже ділити людей на тих, кому можна зупинятися, а кому ні, водій не має права. В Теклине він зупинився двічі до зупинки і втретє на самій зупинці. У Видричах же йому, виходить, зупинитися було важко. А був навіть випадок, коли, побачивши мене з дітьми, водій проїхав, показуючи рукою на зупинку в центрі. Ми не стали бігти навздогін автобусу і стали чекати попутку…

Також пані Тетяна розповіла, що на її переконання водій постійно прискіпувався до неї. Мовляв, то двері не так зачинила, то гроші в руки не дає, а кладе у спеціальну підставку, то навпаки – кладе у підставку, а в руки не дає. Тетяна Сергіївна переконана, що водій конфліктує з нею через те, що  вона у свій час вступилася за літню жінку, яку він хотів висадити з автобуса.

— У мене діти до шести років, тому я плачу лише за себе, — продовжує пані Тетяна. – Якось ми зайшли в автобус, а він мені й каже: “Обкладетеся дітьми, а я везу вас за три гривні». Таке хамство з його боку стерпіти було вже несила. Яке він має право так говорити? Я розумію, можливо, в нього зупинка біля садочка не передбачена, можливо, я йому не подобаюся, але говорити таке мені привселюдно, при дітях… Якщо він не може зупинятися у цьому місці, то нехай не зупиняється нікому. Якщо ж він все-таки зупинився і взяв людину в автобус, то в першу чергу в жодному разі він не повинен їй грубіянити.

Ми не змогли не погодитися з жінкою, тому вирішили поспілкуватися і з перевізником маршруту «Камінь-Каширський – Видричі», і з самим водієм. Примітно, що гостя редакції перед зустріччю з нами також мала розмову з власником маршруту Андрієм Ковалем. Перевізник вислухав жінку і відповів їй, що в паспорті маршруту зупинка біля садочка не передбачена.

Що ж стосується поведінки свого підопічного, то Андрій Коваль пообіцяв Тетяні Сергіївні розібратися в ситуації та навіть вибачився за працівника.

— Дійсно, якщо водій не зупинився біля садочка, то він правий, — розповів нам Андрій Коваль. – У нього в маршруті передбачена лише одна зупинка у центрі села. Про ситуацію з жінкою та дітьми мені відомо. Він просив її, щоб вона пройшла на зупинку, яка за сотню-півтори метрів від садочка, бо там, де вона звикла сідати в автобус, згідно з Правилами дорожнього руху не можна зупинятися. За таке порушення навіть передбачений штраф у розмірі 1700 гривень. От, наприклад, жінка стверджує, що водій двічі зупинявся в Теклине не на зупинці. Отут дійсно, згідно із законом він вчинив неправильно. Зовсім же інша справа, якщо він сказав людині щось образливе. Тут я погоджуюся з пані Тетяною… Я не знаю достеменно, що там трапилося, адже не був в автобусі. Але Роман мені розповів, що нікому не грубіянив і нікому нічим не грозив. За його словами, він просто пояснював, що не має права там зупинятися. Роман попереджував жіночку, щоб вона з дітками виходила на зупинку в центрі. Потім він забирав її ще кілька разів. Проте у цей раз зупинився і сказав, що більше зупинятися не буде.

Андрій Коваль розповів, що в маршруті «Камінь-Каширський – Видричі» офіційно передбачена одна зупинка у Видричах (біля сільської ради), одна в Теклине, одна в Бузаках, одна в Краснилівці. Проте часом водії входять у становище людей, зважають на їхні прохання та зупиняються там, де зручно їхнім пасажирам.

— Що сталося між Романом і жінкою у той день, я не знаю. Він офіційно оформлений, працює у мене 8 років і це перша скарга на нього за цей час. Проте в жодному разі я не можу сказати, що мій водій ангел, всі ми люди і всі ми помиляємося. У той же вечір я попередив його, що якщо почую скарги на нього, буду вживати заходи. В автобусі водіям з’ясовувати стосунки з людьми категорично забороняю. Знаю я й про його фразу, яку він сказав жінці про дітей. Тоді пасажирка поклала йому дві гривні за проїзд замість трьох, бо вважала, що з Видричів до Бузак дуже мала відстань, і коли квиток вартував 3 гривні, вона все одно платила 2 гривні. Тоді ця фраза й прозвучала. Дізнавшись про цей випадок, я сказав водію: «Романе, ти не правий, бо мав би просто пояснити людині, а не грубити їй”. За це я його сварив. І в цьому випадку я підтримую жінку…

У телефонному режимі поговорили ми і з самим водієм маршрутки «Камінь-Каширський – Видричі» Романом Костюком. Водій не був здивований дзвінкові журналістів.

— Я попросив її приходити на зупинку біля сільради. Там іти дві-три хвилини, — говорить Роман Всеволодович. — У зв’язку з тим, що в нас погані дороги, я не встигаю на наступний маршрут. А ви всі знаєте, що коли автобус не встигає, а позаду їде наступна маршрутка, починаються суперечки між водіями через пасажирів.

Водій заперечує те, що в нього з Тетяною Сергіївною раніше траплялися періодичні міні-конфлікти, як і те, що нагрубив їй при дітях.

– Я робив їй зауваження за чужих дітей, які часом разом з нею їдуть з садочка. Я не хочу брати дітей без супроводу дорослих, бо в мене вже був такий випадок, коли мама посадила в автобус дитину, а малюк  випадково відчинив двері на ходу автобуса. Добре, що тоді не сталося біди. Тому до дітей у мене особлива увага. Якщо Тетяна Сергіївна вважає, що я її образив, я готовий привселюдно попросити у жінки вибачення, якщо вона цього хоче. Але я не бачу вини за собою.  У той день ми навіть і на підвищених тонах не говорили. Просто вона мені доводила одне, а я їй інше. В мене є свідки…

Така-от історія, дорогі читачі. На жаль, журналісти “Полісся” не їхали в той день у тій маршрутці, тож, що трапилося між водієм та пасажиром, достеменно сказати не можемо. Разом з тим ми не сумніваємося у словах Тетяни Сергіївни, адже жінка щиро говорила про наболіле. Так, водій безумовно правий у тому, що не зупинив автобус там, де це не дозволяється законодавством. Адже кожен рядок Правил дорожнього руху написаний чиєюсь кров’ю. Проте, погодьтеся, в салоні автобуса у дорозі також не повинно бути місця невдоволенню, агресії чи хамству стосовно жінок, мам діток, літніх людей чи будь-кого з пасажирів, хоч, на жаль, випадки такі й доволі часті на теренах району.

Сергій Шиліпук

 

СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *