Незалежна громадсько-політична газета

Гуто-Боровенська ОТГ мала непогані перспективи розвитку

Гуто-Боровенська  ОТГ  мала непогані перспективи розвитку

Тут  за  кілька  років  покращили  дороги,   відкрили інклюзивний   центр   та    добудували   ЦНАП

оліферчук

Результативність роботи Гуто-Боровенської ОТГ тішить місцевих жителів. Вони і не сподівалися, що добровільне об’єднання принесе стільки позитиву у їхні села. Бо ж скептики переконували, що громаді, створеній поза перспективним планом, буде складно працювати, а ще важче стати успішною. Однак сьогодні сільський голова Михайло Оліферчук мовою цифр доводить, що Гуто-Боровенська ОТГ була створена недаремно.

«За неповних 2 роки нам вдалося досягти суттєвих змін. Дороги в селах ремонтуємо, розвиваємо освітню, культурну галузі. І, до речі, навіть бюджет перевиконуємо», — констатує Михайло Іванович.

Дороги

Гуто-Боровенська ОТГ об’єднала 5 сільських рад, а це 10 населених пунктів. Усі вони віддалені один від одного. Не в кожному з них є соціальна інфраструктура, а тому у сільській раді, перейшовши на прямі міжбюджетні відносини, поставили за мету передусім покращити сполучення між ними та загалом у кожному селі.

Отже, щоб надійно можна було перебратися через річку Стохід між Великим та Малим Обзиром, ОТГ придбала металевий міст вартістю 200 тисяч гривень. Невдовзі його мають встановити на місці старого дерев’яного.

Упорядковувати стан доріг розпочали із тих шляхів, де це було найнеобхідніше.

— Найгірша ситуація складалася в напрямку на Житнівку. Тому ми вирішили зробити тут капітальний ремонт дороги. Зрозуміло, що це дороговартісно, але в таких випадках не слід економити. Відтак на цей білощебеневий шлях пішло приблизно 2,2 мільйона гривень. Окрім того ми чимало зробили у плані приведення до належного стану доріг у населених пунктах. Зокрема, у селі Оленине провели капремонт на вулиці Підрічна вартістю 300 тисяч гривень. Поточні ремонти здійснені у селі Гута-Боровенська на вулицях Вижар, Острів на суму 300 тисяч гривень. А також ремонтували шляхи в Оленине на вулиці Гряда, у Боровне — на вулицях Садова, Миру, у Житнівці — на вулиці Прилісна. Окрім того вже закупили на 200 тисяч гривень щебеню та попідсипали дороги, де це було потрібно. Наразі триває тендер для закупівлі щебеню на суму 78 тисяч гривень. Тобто цю справу ми продовжимо, — перелічує сільський голова.

Щоб усі шляхи в ОТГ можна було утримувати у належному стані, сільська рада придбала навіть спецтехніку. За кошти інфраструктурної субвенції закупили трактора МТЗ-85, причіп, навісний грейдер, навантажувач і обладнання для очищення снігу. Витратили на все понад 800 тисяч гривень. Зрозуміло, що колись ці села і мріяти не могли про таку можливість. Але завдяки децентралізації її отримали і скористалися.

 

Освітлення

Іще одним плюсом децентралізації, вважають жителі населених пунктів Гуто-Боровенської ОТГ, є встановлення вуличного освітлення. Протягом десятків років їхні сільські вулиці потопали у темряві, бо місцеві бюджети не мали коштів на такий комфорт, а район особливо не переймався тими проблемами. Однак селяни наголошують, що зовнішнє освітлення — то не просто якась забаганка. Світлі вулиці – безпечні вулиці. Відтак громада розпочала роботу і в цьому напрямку. Наразі засвітили ліхтарі у чотирьох населених пунктах: у Боровне, Верхах, Гуті- Боровенській та в Стобихві. Витратили на це понад 600 тисяч гривень.

— Ми все робимо з використанням нових технологій: підклюєчаємо енергоощадні лампи, встановлюємо  сучасні засоби обліку. Це задля того, щоб витрати електроенергії були меншими, — пояснює Михайло Оліферчук.

Сільський голова переконаний, що освітлення сільських вулиць потрібно продовжувати і якби Гуто-Боровенську ОТГ примусово не приєднували до Камінь-Каширської, перспективи цього питання були б очевидні.

 

Освіта

На території ОТГ функціонує 6 шкіл, в яких навчається 786 діток. Є в громаді майже 400 дошкільнят, але працює лише 1 дитячий садок та 2 групи при двох школах. Сьогодні фінансовий ресурс дозволяє громаді осучаснювати ці заклади та зміцнювати у них навчальну базу. І це третій плюс реформування.

— Комфорт та затишок у навчальних та дошкільних закладах — це одна із умов забезпечення сприятливого освітнього середовища. Але раніше ці питання великою мірою залежали від залучення батьківської громадськості. А тепер відчувається, наскільки полегшити цю справу можуть бюджетні кошти. Наприклад, у цьому році ми мали близько мільйона гривень залишків освітньої субвенції. На 900 тисяч гривень ми вже закупили обладнання для навчальних кабінетів. Зокрема телевізори, ноутбуки, принтери, інтерактивне мультимедійне обладнання. А також меблеві стінки у класи, парти. Все відповідно до запитів, які подавали керівники навчальних закладів, — розповідають в ОТГ.

І це попри те, що закуповувалося ще для перших класів НУШ.

Знаходять кошти в громаді і для проведення косметичних ремонтів у школах. За ці два роки в ОТГ лише на найелементарніше (фарбу, миючі засоби, інвентар) витратили близько 140 тисяч гривень. А ще долучалися до заміни дверей у класних кімнатах,  встановлення натяжних стель, закуповували для шкіл медикаменти, пірометри, протипожежні засоби і таке інше.

— В Оленине за кошти місцевого бюджету ми оновили фасад школи, облаштували санвузли, у їдальню закупили столи. У Гуті-Боровенській провели ремонт класних кімнат та коридора, встановили ринви. Біля дитсадка влаштували огорожу. У харчоблоці ДНЗ зробили ремонт, придбали обладнання. У Верхах в школі зробили спортивну кімнату, коридори. У Великому Обзирі перекрили шкільну майстерню, зробили ремонт у пришкільному готелі, облаштували в ньому санвузол. Одним словом, для кожного навчального закладу зробили добру справу. І всіх їх уже й не пригадаю, — каже Михайло Оліферчук.

А робилися ці добрі справи не лише за рахунок державних субвенцій. А й за рахунок власних доходів та завдяки участі у грантових програмах.

 

Бюджет

Як бачимо, попри окремі прогнози неспроможності Гуто-Боровенської ОТГ громаді вдається здійснювати позитивні зміни. Усі вище перелічені справи можна назвати індикатором далекоглядності керівництва ОТГ, якому громада довірила керувати процесом розвитку своєї території. Але водночас зауважимо, що їх реалізація була б неможливою, якби місцевий бюджет не виконувався. А він навіть перевиконується. Так, за підсумками 2019 року надходження у місцеву казну склали 108,8 відсотка від запланованого. Цьогоріч ситуація у зв’язку з COVID-19 може скластися не настільки оптимістично. Однак навіть тепер громада фіксує перевиконання.

— Станом на 1 вересня у бюджет ОТГ надійшло на 400 тисяч гривень більше, ніж очікувалося. Це приємно, бо витрачати їх є на що, — каже Михайло Іванович.

Сільський голова хоче, щоб реалізація добрих справ у громаді не припинялася. І поки є можливість їх реалізовувати, активно її використовує.

А серед можливостей, зокрема, — участь у грантових програмах. Таким чином вдалося реалізувати проєкт з благоустрою зупинок, придбати урни для сміття (їх встановили біля всіх діючих закладів ОТГ), провели Інтернет у кожну класну кімнату всіх шкіл. А також добудували адмінприміщення сільської ради під ЦНАП. На це, до речі, пішло понад 1 мільйон гривень.

— Окрім того ми також шукаємо можливості збільшення надходжень до місцевого бюджету. Сьогодні основним джерелом власних доходів є податок та збір на доходи фізичних осіб — 2 мільйони 834 тисячі гривень. Це майже половина. Від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів надійшло 1,3 мільйона гривень, від заготівлі грибів, ягід — майже 0,5 мільйона гривень.  Маємо також надходження акцизного податку, податку на майно, єдиного податку, — зауважує Михайло Оліферчук.

Михайло Іванович наводить ці цифри як доказ того, що Гуто-Боровенська ОТГ фінансово не найслабша, вона демонструє хороші темпи розвитку, а тому у неї все могло б скластися навіть непогано. Утім приєднання її до Камінь-Каширської ОТГ у певній мірі нагадує перерваний політ птаха.

Тетяна ПРИХОДЬКО,

 село Гута-Боровенська.

IMG_20200916_093152

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

Вибори

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *