Незалежна громадсько-політична газета

Знову ділили землю

На житловому масиві на “Льонозавод” роздали майже всі ділянки

Шосте пленарне засідання сесії міської ради, яке відбулося 14 квітня, проходило вкрай неспокійно. Робота депутатів затягнулася майже на шість годин та завершилась у вечірню пору, коли за вікнами почало сутеніти.

А причиною такого тривалого засідання стало те, що в порядку денному на розгляд сесії виносилося майже 200 питань, і голосування вперше відбувалося поіменно. Окрім того,  в сесійній залі були присутні жителі міста, які намагалися відстояти свої інтереси, зокрема, в земельних питаннях. До речі, земельні питання як завжди переважали у порядку денному.

Депутати визначили список громадян, яким вже незабаром будуть надані у користування землі на новому житловому масиві на “Льонозавод”. На цей раз тут були “роздані” вже всі ділянки під забудову. Але тепер жителі міста зводитимуть на цих ділянках собі житло вже за новими правилами. Відтепер це відбуватиметься на умовах суперфіцію (з лат. — будівля слідує за землею). Це право користування чужою земельною ділянкою для забудови, яке виникає на підставах договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для будівництва. Простіше — міська рада планує укладати із забудовниками договори. Як визначили депутати, перейнявши досвід своїх колег із інших міст, діятимуть вони 10 років. Протягом перших 3 років забудовник повинен буде розпочати будівництво. А початком будівництва, як визначили депутати, вважатиметься залитий фундамент на будівлю. До речі, якщо забудовники з певних причин протягом цих термінів використовуватимуть ділянку, наприклад, не за призначенням, то міська рада може з ними розірвати договір. І ще одне. Стати повноправними господарями такої земельної ділянки(оформити акт на право власності) громадяни зможуть лише коли введуть в експлуатацію свій будинок.

Звернутися до права суперфіцію міська рада вирішила начебто з благих намірів, задля припинення перепродажу земельних ділянок. Адже ні для кого не секрет, що в Камені-Каширському це досить поширене явище. Щоправда, деякі депутати висловили сумніви в дієвості саме цього способу розподілу землі. Мовляв, громадяни ставляться не в рівні умови. Річ у тім, що в попередні роки, вже роздано у власність на території міста сотні ділянок. Отже шанс, що в Камені-Каширському вони будуть менше перепродаватися доволі невеликий. Натомість ціна на землю може знову піднятись до гори. Адже якщо в місті беруть ділянки під будівництво, і беруть багато, значить це вигідно і має попит. А там, де є попит, завжди знайдуться підприємливі люди, які знайдуть спосіб, як на цьому підзаробити.

Крім того, депутат Петро Герасимик повідомив, що він ще в минулому місяці на адресу міської ради “направив” депутатське звернення щодо необхідності проведення інвентаризації земель міста, якими без відповідних правовстановлюючих документів користуються підприємства, організації та установи.

Однак відповіді він не отримав і це питання на сесію не винесене. То ж Герасимик закликав своїх колег депутатів заслухати на одному із найближчих засідань звіт міської ради, щоб знати реальну інформацію про кількість землі, яку використовують підприємці для потреб свого бізнесу, але нічого за це не сплачують в міську казну.

Озвучив своє звернення також голова депутатської фракції ВО “Батьківщина” Богдан Калюх. Він акцентував увагу присутніх на тому, що практично у всіх містах України військовим героям, які загинули в АТО, присвоюються посмертно почесні звання “Почесний громадянин” того чи іншого населеного пункту. З огляду на це Богдан Іванович  запропонував присвоїти це звання уродженцям міста Сергію Дем’янику та Сергію Склезю. Депутати схвально відгукнулись на таку пропозицію.

Олесь Федорович.

 

НОВИНИ
One comment on “Знову ділили землю
  1. “знати реальну інформацію про кількість землі, яку використовують підприємці для потреб свого бізнесу”: цим реченням підкріплюються висновки про те що міська рада не займається реально тим як у свій час міський голова казали – місто буде розвиватися тільки після наповнення бюджету міста фінансами. Отже сам голова проти того, щоб бюджет міста наповнювався фінансами оскільки питання було зам”яте або цілком зім”яте

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *