Незалежна громадсько-політична газета

Майбутнє Камінь-Каширської ОТГ — за молодими та фаховими людьми

Любов БалицькаМайбутнє Камінь-Каширської ОТГ — за молодими та фаховими людьми

17 липня Верховна Рада України прийняла Постанову № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів». Тепер в Україні 136 укрупнених адмінодиниць, а старі 490 районів парламент ліквідував. Серед новостворених районів — і Камінь-Каширський.

Сьогодні ми спілкуємося із Любов’ю БАЛИЦЬКОЮ (на фото) – керівником Камінь-Каширського районного відділу державної виконавчої служби, громадською активісткою, яка з самих початків разом з іншими небайдужими земляками боролася і відстоювала Камінь-Каширський район.
— Любов Антонівна, розкажіть, для чого потрібні нові райони і які перспективи це дає Каменю-Каширському?
— Відповідно до адміністративної реформи в Камені-Каширському будуть знаходитися територіальні підрозділи міністерств, інших центральних органів влади. Тобто тут залишаться і лікарня, і суд, і прокуратура, і адміністрація, і районна рада, тощо. Як мовиться, всі дороги ведуть до центру.
— На Волині утворено 54 громади і Камінь-Каширська ОТГ є однією з найбільших. Цікаво, які Ви бачите перспективи розвитку Камінь-Каширської громади?
— Старт маємо уже хороший – утворили Камінь-Каширський повіт, а це суттєві бонуси для нашої громади.
Хочеться наголосити, що успішна громада — це не пофарбовані лавки чи встановлені вікна у клубі за кошти благодійників. Громада — це складний механізм, який включає в себе шляхи наповнення бюджету, прозоре та ефективне використання цих коштів для будівництва шкіл, дитячих садків, доріг тощо.
В умовах децентралізації громадам передано значні повноваження, тобто створено нові можливості для розвитку.
Із 1 січня 2021 року будемо мати прямі міжбюджетні відносини. Що це означає? Більше не буде ніякого втручання району у бюджети громад. Серед основних надходжень в бюджети громади — ПДФО 60 %, місцеві податки і збори, рентні платежі, плата за надання адміністративних послуг тощо.
ПДФО є одним із основних джерел надходження до бюджету громади. Тому є необхідність створення робочих місць та їх легалізації, необхідність сплати податків та зборів.
Необхідно створити належні умови для того, щоб на територію громади зайшов інвестор, а краще -декілька інвесторів, і їхній бізнес розвивався. Це створить додаткові робочі місця і дасть значне надходження в бюджет. Чи зайде в нашу місцевість інвестор, все залежатиме від результатів виборів, які відбудуться 25 жовтня цього року.
— Чому Ви вважаєте, що результати виборів вплинуть на розвиток громади?
— Для того, щоб громада розвивалася, до влади мають прийти фахові та чесні люди. Люди, на яких не мають впливу олігархи. Нам треба уже забувати про політиків, які дбають лише про власне збагачення чи свій бізнес.
Крім того, ми маємо забути про подачки під час виборчого процесу від олігархічних груп. Треба зрозуміти, що інвестор ніколи не зайде в життя громади, яка є під впливом олігархів.
Вже 20 років у Камінь-Каширському районі олігархи виграють вибори до Верховної Ради України. І що ми маємо? Економіка району не розвивається, люди масово виїжджають на заробітки в інші країни, залишаючи в Україні свої сім’ї, не бачать, як ростуть діти. Це ненормально, але це все результат нашого вибору.
Ми ледь відстояли Камінь-Каширський повіт. Але ця боротьба була важкою. Наш район має найнижчі економічні показники, в київських кабінетах нас називали депресивними. Слава Богу, відстояли, завдячуючи передусім історії, географічному розташуванню, підприємцям району, які створили найпотужнішу бізнесову інфраструктуру на теренах північного Полісся, завдячуючи тому, що ми маємо найбільшу народжуваність в області.
— Розкажіть, чому Ви, так перейнялись децентралізацією та відстоюванням Камінь-Каширського повіту?
— В органах виконавчої влади я працюю вже більше 15 років, 13 з яких — на керівних посадах в м. Камені-Каширському та в м. Луцьку. Моя робота пов’язана з людьми. Щотижня я виїжджаю в якийсь куточок району, спілкуюсь з людьми, знаю проблеми району і мені болить те, що відбувається тут. Я була учасником багатьох політичних проєктів, маю диплом Національного Демократичного Інституту (тренер з питань передвиборчого процесу) та розумію, що відбувається в нашій місцевій політиці. Розумію, якщо ми не змінимося і не перестанемо бігати за політичними брендами, обминаючи при тому фахових людей, то опинимося в прірві. Після утворення району нам дали останній шанс для розвитку. Треба забути про олігархів, які хочуть впливати на місцеву політику. Громадою мають керувати її жителі, треба вже ставати господарями на своїй землі. Необхідно до влади приводити молодих людей зі свіжими поглядами на розвиток громади, саме за молодими людьми бачу наше майбутнє. У цей непростий час треба не забувати про набрання чинності з наступного року Закону про ринок землі. Наша земля багата покладами корисних копалин, тому “ділки”, які захочуть скупити чи привласнити її за безцінь, обов’язково знайдуться.
— Ваші здобутки.
— У 2016 році я балотувалася до Верховної Ради України від 23 округу, але не пройшла. Основними моїми обіцянками були — утворення Камінь-Каширського повіту та повернення коштів за рішеннями судів дітям війни та чорнобильцям з 2009 по 2013 роки. Кошти за рішеннями судів за ці роки майже повернуто, Камінь-Каширський повіт утворено. Радію, що роботу зроблено недаремно і люди повернули свої виплати. Радію, коли вдалося завдяки змінам в законодавстві повернути мільйони заборгованості по аліментах. Радію, коли в район надходять кошти, адже це запорука розвитку. І у відстоюванні повіту, і у поверненні коштів дітям війни та чорнобильцям, стягненні заборгованості зі сплати аліментів великий вплив мала команда Самопомочі, яка у той час була у Верховній Раді України.
Завдяки активній участі нашої команди із Самопомочі вдалося прокласти по вул. Ватутіна у Камені-Каширському два з половиною кілометри якісного та сучасного дорожнього покриття за 5,7 млн. грн. (4,3 млн. грн. з державного бюджету та по 700 тис. грн. з місцевого та обласного бюджетів).
З досвіду розумію: щоб впливати на рішення — треба йти в політику. Я обрала Самопоміч і ніколи не бігала за політичними брендами. У роботі і в політиці завжди обираю команду професіоналів.
— Ваш основний принцип.
— Не знаєш, як поступити — поступай згідно із Законом і це є єдиний вірний шлях.
— Ваш секрет успіху.
— Секрет простий: треба працювати для людей, працювати на результат.

Спілкувався Іван СЕРГІЙЧУК

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *