Незалежна громадсько-політична газета

Рясні дощі наробили біди

20200625_084604Наслідки рясних дощів, що останнім часом зачастили на західну Україну, відчули і жителі Камінь-Каширщини. Сильні опади переповнили русло зазвичай мілкої річки Цир. Подекуди рівень води у водоймі перевищив критичну позначку, викликавши помітні розливи, як от на території розташованого поруч міського парку та вздовж прибережних вулиць. Вода затопила людські городи, пасовища, частково постраждали приватні будинки, господарські споруди, розташовані у низині. Підтопило і деякі ґрунтові автошляхи.
Тож працівникам місцевих надзвичайних служб, комунального господарства, мешканцям додалося клопотів, пов’язаних із ліквідацією наслідків повені. Було виконано значний обсяг осушувальних робіт, очищені затори на водозабірних каналах. Зосібна спеціалісти 8-ої Державної пожежно-рятувальної частини міста Каменя-Каширського, МПО сіл району виїздили на виклики громадян понад двадцять разів, відкачували воду із їхніх підтоплених осель. Попрацювати рятувальникам довелося багато, адже дзвінки з проханням допомогти надходили чи не з усіх вулиць міста: Польової, Набережної, Богдана Хмельницького, 40-років Перемоги, Торгової, Неродів, Ковельської, Матросова, Горького, Пушкіна, провулку Кривого, із сіл Раків Ліс, Бузаки, Теклине, Мельники-Мостище, Черче, Видерта.
20200624_150115Начальник виробничого управління житлово-комунального господарства Ігор Каденчук вважає, його підлеглі також впоралися успішно. Не допустили у Камені-Каширському значного підтоплення.
– Задіявши власну техніку, ми прочистили затори на придорожніх канавах по вулицях Воля, Польова, Меліораторів, Матросова, також очистили водозбірники по Ковельській, рівчаки у парковій зоні, інших місцях, де спостерігався застій води чи просто гідротехнічні об’єкти не справлялися з обсягом водних потоків. Загалом становище вдалося контролювати. Повінь значно не нашкодила місту. Деінде в житловому секторі виникли підтоплення будівель, не рахуючи, звісно, городів, які добряче затопило. Але винити в тому треба не лише природу. Частина містян сама винна, що їх підтопило. Деякі раніше облаштовані стічні рівчаки люди самовільно закопали. Як наслідок воді просто не було куди сходити, – констатує Ігор Каденчук.
Виясняти, хто винуватий – це більше справа відповідальних структур. Нам сьогодні треба встановити, як бути тим мешканцям, які постраждали. Чи можуть останні розраховувати на фінансову підтримку міської ради, держави? За словами заступника міського голови Миколи Шворака, поки до них надійшло усього кілька заяв від жителів про підтоплення будинків і сільськогосподарських угідь (полів). На основі них проведені обстеження, складені акти.
– Потерпілі від повені отримуватимуть допомогу на загальних підставах, як і решта категорій громадян. У нас на сьогодні відсутнє зростання фонду допомог. Загальна сума фінансування згаданого фонду затвердженна рішенням сесії. От у межах неї й будуть виділятися гроші. Інші варіанти поки що відсутні. Як мені відомо, Кабмін ще не виділив кошти Волині на ліквідацію наслідків негоди… Міська рада немає змоги покривати сільськогосподарські втрати людей. Держава дасть, тоді будемо виплачувати, а ні — то ні. Що у наших силах – допомагаємо. Так, дійсно, раніше, коли траплялися великі підтоплення, держава виділяла кошти, ми здійснювали обстеження, частину тих втрат покривали, – пояснює Микола Шворак.
От тільки це не дуже тішить камінь-каширку Ганну Тихонюк. 68-річна жінка – вдова, проживає самотньо. Після дощів в одній із кімнат її дому утворився невеликий басейн. Підлогу затопило, килимки попливли, тож намоклі дошки довелося зривати. Пожежні допомогли Ганні Савівні ліквідувати потоп. Та згодом вода знову прибула. Тепер старенька не знає, що робити. Адже сама не впорається з проблемою. Єдина надія, каже співрозмовниця, – чекати на милість влади.
Тим часом у повені містяни знаходять і позитивні моменти. Дякуючи “щедрості” природи, нарешті “запрацював” міський басейн. У його чаші набралося вдосталь дощової води, тож там тепер можна навіть купатися. Правда, якщо хтось не боїться сусідства жаб, п’явок.
Олександр ПРИЙМАК, фото автора.20200625_092958

СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *