Незалежна громадсько-політична газета

Рік очікувань і розчарувань

74521497_3156887161019744_9129001177181061120_nТак депутат Волинської обласної ради Анатолій Філюк оцінює останній рік соціально-політичного життя України й регіону зокрема. На хвилі піднесення після президентських виборів усі сподівалися на краще, але вагомих зрушень не сталося. Анатолія Миколайовича, як представника громади в найвищому представницькому органі Волині, це неабияк обурює. Однак робота на місцях триває, тож ми скористалися нагодою розпитати в нього про те, з чим виходить на фінішну пряму своєї депутатської каденції, що категорично не сприймає і з чого наразі радіє.

Сила – у єдності команди
– Анатолію Миколайовичу, 5-й рік депутатської каденції — це не тільки солідний багаж знань, але й багатий досвід командної роботи. Як наразі оцінюєте діяльність своєї фракції і обласної ради вцілому?
-Мушу відзначити, що завдяки одностайній позиції фракції «УКРОП», яка представляє монобільшість в облраді, усі питання вирішуються швидко, якісно і продуктивно. Крім того, за час співпраці із фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» було зроблено надзвичайно багато. З цього приводу люблю пожартувати, що, мабуть, за останні роки дуже багато зробили дві партії: колись – Комуністична, тепер – «УКРОП». Немає такого населеного пункту, школи чи садочка, де б ми не провели якихось робіт. Також було надано низку матеріальних допомог людям. Крім того, саме наша фракція наполягла, аби кошти депутатського фонду не забирали на боротьбу із пандемією, адже вони однаково ідуть на лікування наших людей.
-З листопада минулого року Ви – радник голови облради Ірини Вахович. Чи змінило це підхід до виконання довірених Вам громадою зобов’язань?
-Найперше, я старався відвідувати не лише засідання своєї комісії, але й загалом усі робочі зустрічі і комісії, які проходили в обласній раді, аби більше знати. Це великий плюс у професійному самовдосконаленні. А з Іриною Михайлівною у нас дружні, наскільки дозволяє субординація, відносини. Без нарікань і перепон у спілкуванні.

Коронавірус показав сутність кожного
-Коронавірусна інфекція кинула виклик усім сферам. Як на вимогу часу зреагувала облрада?
-Дійсно, пандемія внесла багато коректив. Однак обласна рада спрацювала надзвичайно оперативно і залучила вільні залишки коштів від перевиконання бюджету на боротьбу з COVID-19. Наразі депутати контролюють, чи не розкрадаються ці гроші. Зокрема, на останньому засіданні постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров‘я, материнства та дитинства ми запропонували заслухати на сесії облради звіт обласного управління охорони здоров‘я та головних лікарів медзакладів щодо використання перерозподілених коштів.
-Чи торкнувся перерозподіл вільних залишків бюджетних коштів Камінь-Каширшини?
-Так, при розподілі вільних лишків у 2020 році для вирішення нагальних проблем Камінь-Каширського району було заведено багато коштів. Зокрема, на заміну гнилої підлоги СБК у Ворокомле, ремонту садочка у Тоболах, доріг у Гуті-Боровенській і Полицях. На жаль, ці кошти довелося «зняти», адже їх спрямували на більш цінне – збереження життя і здоров’я волинян в умовах пандемії. Однак, маю надію, що невдовзі епідеміологічна ситуація стабілізується і за умови перевиконання обласного бюджету ми зможемо знову «повернути» ці гроші на Камінь-Каширщину.
-Будь-яка криза – це шанс подивитися на речі без прикрас. Яких висновків дійшли за останні три-чотири місяці?
-За моїми спостереженнями, карантинні приписи не виконувалися. Однак найбільше обурює позиція влади: «державні» обіцянки рідко відповідають реальному станові речей. Наприклад, гарантованих Кабміном 300% доплат лікарям, які борються з пандемією, так і немає. Облрада виділила на це кошти з місцевого бюджету. Водночас спеціалісти звільняються з інфекційних лікарень, бо не хочуть ризикувати за таку мізерну зарплату. Де підтримка, де захист?

Місцева влада має бути значно активнішою
-Що із запланованого Вами раніше довелося зреалізувати у цьому році?
-Серед останніх позитивних новин – зрушення з глухого місця ремонту дороги у селі Видерта. І це тільки початок, адже цей автошлях з’єднуватиме нині села Любешівщини Велику Глушу і Малу Глушу, Щитинь з центром майбутньої Камінь-Каширської ОТГ. Тим більше, ці села невдовзі стануть частиною нашого району. Приємно, що нам все-таки вдалося повернути громади, які історично належали Камінь-Каширщині. Тішуся тим не тільки як депутат обласної ради, але і як вихідець з Великої Глуші. Водночас найбільша перемога – це те, що змогли зберегти майбутній четвертий район. І центр його буде у Камені-Каширському. Аби відстояти його, брав участь в нарадах ОДА як радник голови облради, а як депутат залучав авторитетних людей району для поїздки на нараду ОДА.
-Прийдешні адміністративно-територіальні зміни вимагають від нашого району, як і його очільників, ініціативності. Зокрема, в контексті розвитку дорожньо-транспортної мережі. Чи Ви плануєте щось робити у цій сфері?
-Найперше, треба капітально збудувати дорогу до Маневич через Оленине – це найкоротший шлях звідти до майбутнього центру четвертого району (повіту) у Камені-Каширському. Також до завершення своєї каденції триматиму на контролі питання ремонту дороги через Видерту, як головної транспортної артерії в напрямку Великої Глуші. А з огляду на майбутні зміни не зайве подумати ще й про збільшення транспортного потоку для здійснення регулярних пасажирських перевезень. Камінь-Каширська ОТГ буде однією із найбільших у Волинській області, а це, погодьтеся, рівень. Аби керівництво було гідне. Наразі ж складно не помітити прогалини і недоліки. Надзвичайно неприємно, що через небажання керівників району та міста втратити чиновницькі зарплати, службові витрати і автомобілі, якими щодень користуються за кошти наших платників податків, ми так і не спромоглися утворити без примусу міську ОТГ, про яку давно говорили. Не менш гірко, що влада не дослухається до людей і ліквідовує багато добровільно утворених громад. Їм дали замало часу продемонструвати свою спроможність. Так, наприклад, за лічені півтора року в Гуто-Боровенській ОТГ зробили значно більше, аніж районна влада їм дала за дві каденції. А це промовистий факт.
-Ви активно опікуєтеся інфраструктурним розвитком краю. Як щодо екології?
-Нещодавно я розробив депутатський запит щодо збереження водних ресурсів у поліських районах, розробки програми заболочення територій Камінь-Каширського району. Адже через недалекоглядність відповідальних осіб наш район не включено в програму заболочення території, реалізовану Євросоюзом. Натомість проблема пониження ґрунтових вод у нас наразі стоїть дуже гостро. Звідси – висихання лісу, зниження врожайності земель сільськогосподарського призначення, збільшення пожеж в екосистемах. Наша ж вода меліоративними каналами витікає у Білорусь і хто зна куди. Водночас на подолання цих надзвичайних ситуацій витрачаються чималі кошти. А управління водного господарства, здається мені, не працює зовсім, перетворюючи Полісся на пустелю: шандори розкрадені, каскадна затримка води не проводиться.
-Анатолію Миколайовичу, складно не помітити у ваших відповідях непримиренності у ставленні до влади. Чому так?
-Тому, що останній рік у мене асоціюється з роком очікувань та розчарувань. Усі сподівалися, що нарешті будуть покарані чиновники, які розкрадали гроші платників податків, що будуть більш справедливі зарплати, покращиться рівень життя. Бо тільки в Україні керівник Укрпошти чи Нафтогазу може отримувати не менше півтора мільйона, а пенсіонер – півтори тисячі гривень. Подібного не сталося. Те ж стосується і роботи Держгеокадастру: учасникам АТО не надають належних їм земельних ділянок, а для наближених до влади осіб – завжди зелене світло. Не виконуються статті Конституції про безкоштовну медицину.
Спілкувалася
Іванна ВЕЛИЧКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *