Незалежна громадсько-політична газета

На Волині буде чотири райони У тому числі і Камінь-Каширський

Волинська_область__1_ (1)Говорити про це ствердно уже хотілося б, адже в оприлюдненому минулого тижня Мінрегіоном проєкті — саме така кількість адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня. Тим більше відрадно, що в цьому переліку є і Камінь-Каширський район. Однак перспективний план направили ще на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування. Тому, очевидно, коригування його ще відбуватиметься. Будемо сподіватися, що запропоновані зміни не суперечитимуть критеріям та баченню експертного середовища, як, приміром, останні корективи, після яких майбутній Ковельський район дивним чином збільшився, а Камінь-Каширський навпаки — зменшився.

Адже, як відомо, представники місцевої влади, профільні асоціації, народні депутати, експерти напрацювали та подали на обговорення у Міністрество розвитку громад та територій України нову модель Волинської області, яка передбачала Камінь-Каширський район зовсім у іншому складі. До нього мали увійти Камінь-Каширський, Любешівський райони, частина Маневицького (без Колківської території, що тяжіє до Луцького району), а також Самарівська, Забродівська, Велимченська об’єднані територіальні громади Ратнівського району. Загалом у такому складі в районі було б понад 150 тисяч осіб. Обговорювався іще один варіант, згідно з яким у склад Камінь-Каширського району мав увійти і весь нинішній Ратнівський район. За таких умов кількість мешканців тут сягала б 180 тисяч осіб. Але натомість тепер у проєкті Камінь-Каширський район бачимо лише у складі 5 ОТГ (без ратнівської частини) з чисельністю населення набагато меншою — 132,4 тисячі.
Чому так вийшло, можемо лише здогадуватися. Цілком імовірно, що, пролобіювавши чиїсь інтереси, хтось хоче збільшити таким чином собі кількість майбутнього електорату. Адже, зауважимо, що при цьому помітно збільшився Ковельський район. Тепер у його складі аж 14 ОТГ. Проте говорити про це не беремося, бо ще невідомо достеменно, на якій адміністративно-територіальній основі відбуватимуться майбутні парламентські вибори. Тим більше, що Уряд знову прогнозує внесення змін до запропонованого проєкту. Зокрема, про це заявив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода: «Звісно, що цей проєкт не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті і, якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони, будуть враховані. Ключове – майбутні райони повинні бути оптимальними за своїми параметрами для того, щоб в них організувати ефективну систему державного управління, зокрема — формування на цьому рівні дієвих органів виконавчої влади».
А зробити це найкраще вийшло б за умови утворення четвертого на Волині району – Камінь-Каширського – у тому складі, що востаннє подавався на розгляд Міністерства. Такої думки дотримується більшість мислячих людей, представники місцевого самоврядування, органів державної влади на місцях. Зокрема, редактор Камінь-Каширської громадсько-політичної газети «Полісся» Петро Трофимчук у коментарі до урядового проєкту утворення районів на сайті “Децентралізація” аргументував: «Сьогодні північна Волинь — це території із серйозними покладами міді, великими запасами торфу. Бурштин — взагалі окрема тема. Це ті багатства, розробка яких під контролем держави дозволить значно розвинути території. Навіть з огляду лише на ці обставини сьогодні потрібно об’єднувати навколо Камінь-Каширського району Маневицький, Любешівький і Ратнівський райони. Інше, не менш важливе питання,— питання зовнішньої безпеки на кордонах північної Волині. Це ворота, які потрібно добре пильнувати від агресора в особі РФ. Пропозиція керівникам Мінрегіонбуду: найкращий варіант майбутнього Камінь-Каширського району — об’єднати теперішні чотири вище зазначені райони в один. Від цього виграють усі, а передусім Україна».
Тим більше, що у Міністерстві вкотре наголошують, що райони є штучними утвореннями для організації на їх території, в першу чергу, державної виконавчої влади.
«Нові райони – не для надання послуг людям, а суто для організації системи державної виконавчої влади на місцях», — зауважив В’ячеслав Негода.
Тобто послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – рівні громад – ОТГ.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *