Незалежна громадсько-політична газета

Євген Хотимчук: Мама – найсокровенніше, що є у кожного з нас

С1Минулої п’ятниці у читальному залі Камінь-Каширської центральної районної бібліотеки відбулася презентація збірки оповідань Євгена Хотимчука “Рідна мати моя”. Євген Якович Хотимчук — заслужений журналіст України, головний редактор газети «Вісник+К», автор книг “Батькова хата”, “Спокута”, “Суд”, “Іду до тебе”. Він особисто відвідав Камінь-Каширський та поспілкувався з працівниками бібліотек району, представниками громадськості. Нещодавно редакція газети «Вісник+К» започаткувала новий проект – «Бібліотечка «Вісника+К», у яку увійшли роман «Суд» та збірник біографічних творів “Рідна мати моя”. Саме в рамках цього проекту відомий журналіст та письменник і відвідав наше місто.

книга “Рідна мати моя”, що її було представлено присутнім, вийшла у світ на початку цього року та включає у себе біографічні новели, сповнені світлих спогадів автора про найріднішу для нього в світі людину — його маму Афанасію Іовну Хотимчук. Цікаво те, що дехто з присутніх вже мав можливість ознайомитися з цим чудовим авторським доробком Євгена Яковича. Так, читачі відзначали, що ця книга дійсно ніжно торкнулася струн їхніх душ, навіявши щемливі спогади про їхнє дитинство, епізоди з життя їхніх мам. Особливо ж багато емоцій та переживань ці розповіді принесли тим людям, у яких матері вже відійшли у вічність.

Євген Хотимчук відзначив, що ця книга написана для людей різних вікових категорій, адже у ній описані прості та доступні кожному з нас істини повсякденних стосунків матусь та дітей.

– Це спомин, сповідь не завжди хорошого у житті сина про свою маму, — коротко характеризує власну збірку оповідань її автор. — І я впевнений, що кожен, хто читав цю книгу, або буде читати її, одразу ж згадає свою маму. Наприклад, особисто я і досі для себе шкодую, що у нашій сім’ї не було звичаю цілувати маму під час зустрічі. За важкою повсякденною селянською працею ми не звикли до проявів ніжності. Я знаю, що й сьогодні діти в поліських селах тяжко працюють, тому для кожного з нас ці реалії знайомі та болючі. Мама – найсокровенніше, що у кожного з нас є, адже вона привела нас в цей світ. І ці 34 сторіночки книги я присвятив не лише своїй мамі, а усім матерям та їх нелегкому покликанню.

Звісно ж, присутні не могли не поцікавитися секретами творчості Євгена Яковича. Адже відомо, що далеко не кожному авторові дано майстерно володіти пером.

– Я – людина глибоко віруюча. І переконаний, що Бог у житті мені дуже допоміг. Одне тільки те, що я зміг влаштуватися на роботу в обласну газету в далекі радянські часи є чимось неймовірним. Що ж стосується творчості, то мене часто запитують, як вам пишеться, як приходить натхнення? Чесно сказати, я й сам не знаю, що відповісти людям. Хоча для себе знаю, що пишеться нелегко, у творчих муках. Коли берусь до роботи, буває, можу довго ходити, роздумувати, а потім як сяду, то від аркуша мене вже не відірвати. Наприклад, роман “Суд” я написав за 1 місяць і 8 днів. Тоді, в далекому 1988 році, я щодня писав по 10 сторінок. І сьогодні розумію, що це був пекельний труд. У такі дні сняться кольорові сни, майже не хочеться їсти, пити…

Також Євген Хотимчук повідав камінь-каширцям окремі епізоди з життя своєї мами, які не ввійшли в книгу, проте стали яскравим доповненням до неї. Письменник подарував бібліотечним установам району сорок екземплярів свого творчого доробку. На завершення ж заходу кілька позитивних слів про творчість Євгена Яковича висловили його давній хороший приятель, начальник  Камінь-Каширського Центру поштового зв’язку №3 Сергій Остапук, його давня знайома — бібліотекар с. Личини, поетеса Наталія Лабнюк та начальник відділу культури РДА Євгенія Сидорчук.

с2 с3

с4 с6

Сергій Шиліпук.

 

 

НОВИНИ
One comment on “Євген Хотимчук: Мама – найсокровенніше, що є у кожного з нас
  1. Все чудово. Навіть чудово, що не вліпили нікого тут з райдержадміністрації, а надто незабутню для Нас Ольгу в якої також до речі є мама.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *