Незалежна громадсько-політична газета

Удостоєні державної нагороди за материнство

unnamed (39)

До Дня матері президент України Володимир Зеленський присвоїв почесне звання «Мати-героїня» 687 українкам. Це найвища відзнака для жінок, які виховали до восьмирічного віку п’ятеро і більше дітей, забезпечивши їм гідні умови для повноцінного різнобічного розвитку. Почесну нагороду отримають і 108 волинянок, з них — 16 жительок Камінь-Каширщини.

Найбільше почесних мам у селі Черче — четверо: Надія Велимчаниця (матір семи дітей), Наталія Дзенік (матір шести дітей), Людмила Кацевич (матір шести дітей) і Надія Свередюк, яка виховує п’ятеро дітей. На дві матері-героїні стало більше у Тоболах (Любов Лисик — матір десяти дітей і Тетяна Макарчук — матір шести дітей) і Стобихівці (Ірина Мороз — матір десяти дітей і Надія Осадчук — матір восьми дітей). Почесне звання отримають також Валентина Шахно — матір 11 дітей (село Кримне), Лариса Херло — матір 8 дітей (село Мельники-Мостище), Віра Склезь — матір п’яти дітей (село Воєгоща), Лідія Салюк — матір шести дітей (село Бузаки), Алла Оліферчук — матір семи дітей (село Піщане), Тетяна Матвійчук — матір п’яти дітей (село Острівок), Наталія Мазурик — матір п’яти дітей (село Нові Червища) і Тамара Гальом — матір п’яти дітей (село Раків Ліс).
Удостоєні найвищої нагороди за материнську самовідданість і зразкове виховання дітей мають право на виплату одноразової грошової допомоги в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Так, з 1 січня цього року розмір грошової винагороди матерям становить 21 020 гривень. До того ж, згідно із законом, жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право дострокового виходу на пенсію після досягнення 50 років і при наявності страхового стажу не менше 15 років. Також матері-героїні пенсійного віку мають право на пенсію за особливі заслуги перед Україною, яка встановлюється як надбавка до звичайної пенсії і становить від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних, залежно від кількості дітей. Забезпечення цих соціальних гарантій — один з важливих кроків на шляху підвищення престижу материнства.
Іванна ВЕЛИЧКО.

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *