Незалежна громадсько-політична газета

УТОС залишили на відкуп долі

images (37)

Організація, яка дбає про соціальний захист осіб з інвалідністю по зору – Товаристо сліпих, опинилася під загрозою ліквідації. А все через відсутність державного фінансування з початку 2020 року. Відтак понад дві сотні членів Камінь-Каширської міжрайонної первинної територіальної організації УТОС можуть опинитися без її опіки.

Справа в тому, що у Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» за програмою «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» був вилучений окремий рядок, яким передбачалася фінансова підтримка УТОСу. 13 квітня Верховна Рада України затвердила зміни до бюджету, якими встановлено, що надалі така підтримка переведена на конкурсні умови. Тобто, гарантії, що вона надаватиметься, нема.
Відтак працівники, зокрема, Камінь-Каширської міжрайонної первинної територіальної організації УТОС, яка обслуговує два райони (Камінь-Каширський та Ратнівський) від початку 2020 року ще взагалі не отримували заробітної плати. За телефон та комунальні послуги вони розрахувалися завдяки коштам, які були виділені із казни Ратнівського району. А тепер обласне керівництво рекомендувало працівникам камінь-каширської організації піти у відпустки за власний рахунок.
— Така ситуація загалом в Україні і тут навряд чи що вдієш. Нам і в попередні роки було непросто виконувати свої зобов’язання через брак фінансування. Зарплатню ми отримували у розмірі 50 чи 75 відсотків від мінімальної заробітної плати. Але обов’язки свої виконували, — розповідає керівник міжрайонної організації Софія Шепшелей.
А займалися в УТОСі передусім проблемами незрячих: допомагали особам з інвалідністю по зору долати психологічний бар’єр, адаптуватися в непристосованому, нерідко байдужому до їхніх бід світі, також у працевлаштуванні, у питаннях медичного та соціального захисту. Зрештою, фактично частину своїх зобов’язань держава в деякій мірі перекладала «на плечі» УТОСу, але як буде тепер після припинення фінансування, ще не відомо.
Звичайно, інколи організація отримувала спонсорську, меценатську фінансову підтримку, а також від органів місцевого самоврядування. Ці кошти спрямоввували на матеріальну допомогу для жителів Камінь-Каширщини та Ратнівщини, які є членами товариства сліпих, та на організаційне й матеріально-технічне забезпечення діяльності організації. Але виплата заробітної плати для працівників здійснювалася централізовано з інших джерел. Працює ж у Камінь-Каширській міжрайонній первинній територіальній організації УТОС лише три людини.
Відтак через те, що Українське товариство сліпих позбавили державної фінансової підтримки, а працівникам з інвалідністю по зору упродовж чотирьох місяців не виплачували заробітну плату, обласна організація УТОС почала просити допомоги у розв’язанні цього питання. Одне зі своїх звернень вона адресувала народному депутатові Ірині Констанкевич, котра вже скерувала відповідне депутатське звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністерки соціальної політики Марини Лазебної. Ірина Мирославівна зауважує, що такі зміни у бюджеті вкрай негативно вплинуть на функціонування невиробничої сфери УТОС. А тому вважає, що необхідно врегулювати дане питання та виплатити заборговану заробітну плату.
Та чи перегляне держава своє рішення зекономити кошти на громадській організації УТОС, чи ні – питання залишається відкритим.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *