Незалежна громадсько-політична газета

А де моя тисяча до пенсії?

022a9d89eefc422cb24a1356f8aee1d8

Пенсіонерам в Україні й до епідемії жилося несолодко, а тепер і поготів. Мільйони із них у такий нелегкий час далі продовжують отримувати мізерні пенсії, за котрі якимось незбагненним чином їм вдається оплачувати недешеву комуналку, при цьому ще десь знаходити кошти аби купувати продукти харчування, ліки, ціна на які з кожним днем ростуть. І нібито ті, що сидять на вершині владного Олімпу, розуміють проблему, тому пообіцяли підтримати згадану соціальну верству населення. З квітня громадянам, розмір пенсій яких (враховуючи усі надбавки) не перевищує 5000 тисяч гривень, почали виплачувати одноразову грошову державну допомогу в сумі тисяча гривень. Не багато, але хоч щось. На обіцяну тисячу чекала також 71-річна мешканка району Ольга Шахно. Та прийшло, стверджує жінка, лише 250 гривень. Припускає, решту забрали на її утримання, адже останні роки старенька перебуває в домі для літніх людей.
– Сорок років я пропрацювала вчителькою, заробила натомість всього 2700 гривень пенсії. Не багато, та, дякувати Богу, хоч стільки маю. Не від хорошого життя на старість потрапили ми з чоловіком до будинку престарілих. Фактично, втекли сюди із рідного дому аби знайти спокій для душі. Нічого поганого про персонал не скажу. Вони роблять все, щоб створити нам комфортні умови проживання. Якщо рахувати, де ми знаходимося, то нормальне у нас забезпечення. Їсти дають. За утримання тут, зокрема харчування, від наших пенсій відраховують 75%. Решту залишають. Думали й по тисячі також лишать. А вийшло тільки по 250 гривень. Чому? Вважаю, це несправедливо, неправильно. Читала в пресі, ніби її не мають забирати, бо то зовсім інші виплати, – побивається Ольга Митрофанівна та просить журналістів з’ясувати чи так воно насправді. Сама добитися правди наша співрозмовниця не може.
Виконуючи прохання пані Ольги кореспондент “Полісся” звернувся за відповіддю до спеціалістів Камінь-Каширського відділу обслуговування громадян (сервісного центру) Головного управління Пенсіного фонду України Волинської області. Начальник відділу Валерій Должко вислухавши запитання пояснив, що передбачені виплати були профінансовані та направлені на рахунки банківських установ/поштових відділень, які в подальшому здійснюють перерахунок/доставку кошів отримувачам. Отримати одноразову грошову допомогу до кінця квітня мали всі краяни, розмір пенсії яких становить менше п’яти тисяч гривень. Це стосується і тих людей, які знаходяться на повному державному утриманні в стаціонарному відділенні постійного проживання Камінь-Каширського терцентру. Однак при нарахуванні основного розміру пенсії, 75% від неї, згідно чинних законодавчих норм, пішло на утримання підопічних, стільки ж відрахували із суми допомоги.
Проти закону, звісно не попреш. Та невже віддавши державі найкраще – свої молоді літа, тяжко працюючи на неї, літні люди не заслужили щоби хоч ті крихти, які кинула влада, не забирали у них, а дали змогу розпоряджатися грошима на власний розсуд. Вони ж і так платять за себе левову частину пенсії. Невже того недостатньо?
Олександр ПРИЙМАК.

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *