Незалежна громадсько-політична газета

Чому містові бракує порядку і комфорту?

СмітникиКоли у 2016 році міське комунальне підприємство очолила нова людина, у камінь-каширців з’явилася надія, що, можливо, нарешті районний центр стане зразковим містом. Вселяла її передусім активна позиція новопризначеного керівника Ігоря Каденчука та його бажання налагодити роботу комунального господарства. Пам’ятається, тоді одразу почали модернізовувати техніку, купувати нову, по місту встановлювали смітники, запровадили вивезення побутових відходів від приватних господарств із віддалених вулиць міста, регулярно наводили благоустрій у парку…

Але минуло кілька років і … сподівання на порядок в містян почали танути, як сніг весною. Більше того, у багатьох з’явилися претензії до комунальників. Зі скаргами на останніх люди почали звертатися до редакції. Скаржаться на те, що дедалі частіше залишаються переповненими сміттєві баки, а сміття з них розтягують пси, вітер розносить навкруг. На те, що не поновлюється дорожня розмітка. Мовляв, у сусідніх райцентрах, хоч вони є і селищами міського типу, з цим проблем немає. Скаржаться, що зметені двірниками вздовж проїжджих частин купи піску вчасно не вивозять і їх знову розсовають автівки. Незадоволені жителі п’ятиповерхівок, що сміття доводиться тримати у квартирах по кілька днів, бо сміттєві баки, куди раніше його виносили, комунальники забрали, а трактор приїжджає по нього лише тричі на тиждень. І добре, коли у смітнику обгортки та порожня пластикова тара. А якщо там харчові відходи, наприклад, зі свіжої риби, які вже протягом лічених годин починають псуватися? Квартира ж за тих кілька днів може повністю просякнути смородом. Не подобається багатьом, що до пасхальних свят не були ліквідовані стихійні смітники біля кладовищ. А на це, до речі, міська рада виділяє щороку по кілька десятків тисяч гривень.
Загалом на благоустрій міста кожного року спрямовують певні кошти, а комунальники, відштовхуючись від суми, реалізовують намічене. Відтак говорити, що задля комфорту та затишку в Камені-Каширському взагалі нічого не робиться, буде несправедливо. Інше питання, що, можливо, у недостатній мірі. Правда, керівник Камінь-Каширського ВУЖКГ Ігор Каденчук запевняє, що зрушення все ж є. Приміром, цьогоріч вперше за чотири роки сміття у райцентрі помітно поменшало. Мовляв, якщо порівняти, скільки у 2017 році працівникам підприємства довелося вигребти із міста побутових відходів, і скільки тепер, то це співвідношення буде орієнтовно 15:1.
Звичайно, взаєморозуміння між містянами та комунальниками чомусь досягалося не завжди. Наприклад, щоб не лежало сміття вздовж вулиць, встановили смітники – до них почали звозити відходи з домівок. Смітники забрали і натомість запропонували встановити сміттєві баки та укласти договори на вивезення – бажаючих не знайшлося, бо, по-перше, не хочуть за це платити, а по-друге, не хочуть, щоб їх взагалі встановлювали, адже знають, що там завжди все завалюватимуть непотребом. Відтак лише жителі багатоквартирних будинків та деяких нових житлових масивів вирішили, що без сміттєвих баків їм незручно, а тому і підписали з комунальниками договори. Тепер окремі скаржаться, що контейнери часто стоять переповненими, а відповідальні за порядок не поспішають їх очищати. Комунальники ж пояснюють: аби це відбувалося частіше, можна переукласти договір. Та тоді, звичайно, й оплата буде більшою.
Для тих, хто скаржиться на відсутність дорожньої розмітки, у комунгоспі пояснюють, що стирається вона через велику кількість піску на асфальтованих дорогах міста. Вимести ж його вручну двірники не в змозі. Мовляв, вони уже цікавилися можливістю найняти для цього спецтранспорт, але перепона – карантин. Зрозуміло, що попідмітати вулиці Каменя-Каширського чогось коштуватиме, але ж є речі, на яких не зекономиш.
Зазначимо, що комунальне господарство минулого року міська рада підтримала майже трьома мільйонами гривень. Значна частина цієї суми була спрямована на заробітну плату двірників, нарахування, сплату податків та виготовлення різних дозволів, проєктів. Решту коштів, а це близько 400 тисяч гривень, потратили на придбання матеріалів для потреб благоустрою, пального, обладнання, вуличних лавок, навісів на кладовища, прикраси для новорічної ялинки, відловлювання псів та інше.
Поряд з цим окремі депутати міської ради постійно наголошують на тому, що комунальне господарство повинне заробляти самостійно, аби ефективно господарювати. Тож журналісти вирішили довідатися, чи вдається це нашим комунальникам. З нами поділилися інформацією про те, скільки на рахунок ВУЖКГ торік поступило коштів від користувачів водопостачання, водовідведення та за квартплату.
— Загалом ця сума склала неповних 4 мільйони гривень. Із усіх цих грошей знову ж таки велику частину спрямували на заробітну плату для працівників структурних підрозділів – більше 1,2 мільйона гривень, на електроенергію – 1 мільйон гривень, на утримання об’єктів соціально-культурної сфери, податки, обов’язкові збори – ще близько 1,2 мільйона гривень. Решту використали на поточні витрати (паливно-мастильні матеріали, запчастини)— зауважили в бухгалтерії господарства.
Щоправда, комунальному підприємству жителі міста ще заборгували кількасот тисяч гривень за водопостачання та водовідведення, квартплату. Чи допомогла б ця сума ВУЖКГ почуватися впевненіше? Ймовірно. Але комунальники в один голос стверджують, що і так роблять все можливе, аби в Камені-Каширському був порядок. Та, мовляв, поки його жителі не змінять свою свідомість і не зрозуміють, що комфорт залежить передусім від них, реальних змін чекати не варто.
Тобто тим часом на подвір’ї ВУЖКГ гнитимуть придбані за сотні тисяч гривень смітники та сміттєві баки, жителі 5-поверхівок дихатимуть неприємним запахом залежаного у них сміття, а узбережжя річки рябітиме поліетиленовими кульками, які розносить вітер із невипорожнених вчасно сміттєзбірників.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *