Незалежна громадсько-політична газета

Медреформа з обмеженим фінансуванням

Чи буде вона ефективною – покаже час

медІз 1 квітня стартував другий етап медичної реформи. Камінь-Каширська ЦРЛ уклала договір із Національною службою здоров’я України. Відповідно до нього медзаклад отримає фінансування у розмірі 38,5 мільйона гривень. На що вистачить цих коштів, проаналізуємо разом із головним лікарем КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» Людмилою Потягайло. А заодно дізнаємося, за які послуги, що надаватимуться у нашій лікарні, буде платити держава.

Райлікарня надаватиме чотири пакети медпослуг

Отже, Камінь-Каширська ЦРЛ уклала договір із НСЗУ на надання чотирьох пакетів медичних послуг.
Як розповідає Людмила Потягайло, це терапевтична госпіталізація, хірургічна допомога, пологи і амбулаторно-консультативна допомога. Відповідно, за надані медичні послуги, що входять до пакетів, медзаклад отримуватиме фінансування із НСЗУ, а тому пацієнтам за них платити не потрібно буде. Деталізуємо, які послуги входять до кожного з цих пакетів та чи для всіх вони будуть безкоштовними.

Пакет медичних послуг «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу» є одним із найпопулярніших серед волинських закладів. Адже це свого роду «стандартний набір» візиту в поліклініку. До пакету входять: поліклінічна робота більшості спеціалізованих закладів; лабораторна та інструментальна діагностика; амбулаторна медична реабілітація пацієнтів у відновному періоді; надання ургентної стоматологічної допомоги дорослим та дітям у визначеному обсязі; планова стоматологічна допомога дітям до 16 років у визначеному обсязі. А також проведення хірургічних втручань в амбулаторних умовах; перебування пацієнта у закладі в умовах денного стаціонару; послуги, які пов’язані з проведенням пріоритетних медичних послуг, що надаються в амбулаторних умовах – мамографії, гістероскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії, цистоскопії, бронхоскопії. Віднесена до цього пакету і робота приймального відділення.
Варто зауважити, що отримати ці послуги безкоштовно пацієнт, який не має направлення, не зможе.
Щоправда це обмеження не поширюється на випадки самозвернення до лікаря акушера-гінеколога, лікаря-гінеколога дитячого та підліткового віку, лікаря-педіатра, лікаря-психіатра, лікаря-психіатра дитячого, лікаря-психіатра підліткового, лікаря-нарколога, лікаря-стоматолога, лікаря-стоматолога дитячого. А також при самозверненні до лікаря, у якого пацієнт із хронічними захворюваннями перебуває під медичним наглядом та при самозвернені при невідкладному стані. У всіх інших випадках потрібне направлення лікуючого лікаря первинної ланки. Якщо його немає, допомога надається за кошти пацієнта відповідно до затверджених в лікарні тарифів.

Наступний пакет медичних послуг, що надаватиметься у Камінь-Каширські ЦРЛ, – «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». До нього входять госпіталізації за досить широким переліком напрямів: профілактика, діагностика, лікування, медична реабілітація в гострому періоді, госпіталізації, пов’язані з патологією вагітності, огляд пацієнта, інструментальні та лабораторні дослідження, знеболення і медикаментозна терапія.

Інший пакет – «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» — передбачає хірургічні операції за досить широким переліком спеціальностей, огляд пацієнта, лабораторні та інструментальні дослідження, проведення операцій разом з анестезіологічним супроводом, знеболення і медикаментозну терапію, медикаментозне забезпечення, реабілітацію в гострому періоді.
І знову ж таки медичні послуги за цими пакетами безкоштовно надаватимуться лише за направленням лікаря, або якщо пацієнт перебуває в ургентному стані. У протилежному випадку таку госпіталізацію здійснюватимуть як платну послугу відповідно до затверджених тарифів.

І ще один пакет медичних послуг – «Медична допомога при пологах» — включатиме фізіологічні пологи, ургентний та плановий кесарів розтин, моніторинг стану породіллі та дитини, знеболення під час пологів, лабораторні та інструментальні обстеження, інтенсивну терапію в разі виникнення ускладнень у породіллі, реанімацію та стабілізацію стану новонароджених, вакцинацію, нагляд за здоровою дитиною протягом тривалості перебування у стаціонарі.
Ось тут уже направлення лікаря є не обов’язковим. Тобто це можуть бути і самозвернення. І взагалі наявність або відсутність укладеного договору з лікарем первинки при наданні допомоги при пологах не має значення.

Грошей більше, ніж у сусідів, однак їх обмаль

За такими напрямками Камінь-Каширська ЦРЛ працюватиме до кінця року. Однак, як не прикро про це говорити, проаналізувавши фінансове забезпечення для реалізації цих пакетів, наші медики розчарувалися у такій медичній реформі.

— Відповідно до останніх роз’яснень, які ми отримали, фінансування лікарні ще відбуватиметься по-старому аж до першого липня (окрім пологів). Але відповідно до укладеного із НСЗУ договору для забезпечення надання чотирьох пакетів медичних послуг ми отримаємо 38,5 мільйона гривень. Таке фінансування нам передбачили, враховуючи кількість пролікованих випадків та проведених обстежень пацієнтів у минулих роках. Перші кошти ми отримали 15 квітня. Сьогодні за них повинні забезпечити наявність ліків відповідно до Національного переліку. Це передусім медикаменти першої необхідності та для невідкладних станів. І, до речі, з 19 квітня відповідно до змін у Законі “Про публічні закупівлі” придбання медикаментів повинно відбуватися через тендер, а це питання часу. Якщо пацієнтам потрібні будуть інші ліки, вони повинні купувати їх за власні кошти. У виділеній сумі не враховані підвищення заробітної плати медикам, в першу чергу лікарям, ремонти. Наразі ми ще не знаємо, де маємо брати кошти на комунальні послуги. Торік ці витрати склали 4,5 мільйона гривень. Ці проблеми покладаються начебто на плечі органів місцевого самоврядування, але в районі сьогодні і так не вистачає коштів. Під питанням також харчування хворих, — розповідає Людмила Адамівна.
Але навіть у такій ситуації наша лікарня почувається дещо впевненіше, ніж сусідні районні попри те, що вони уклали договори з національною службою на більшу кількість пакетів медичних послуг. Зауважимо, що Ратнівська ЦРЛ працюватиме за п’ятьма (окрім тих, що й наша, вона надаватиме ще паліативну медичну допомогу), Любешівська ЦРЛ – за шістьма (тут НСЗУ оплачуватиме ще гістероскопію, езофагогастродуоденоскопію), а Маневицька ЦРЛ – аж за дев’ятьма. У Маневицькій лікарні є обладнання та спеціалісти, зокрема, для надання наступних медичних послуг (окрім тих, що у Камені-Каширському): езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, мамографія, психіатрична допомога дорослим та дітям, стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям. Але цей медзаклад отримає від держави лише 28,8 млн грн, тобто на 10 мільйонів гривень менше, ніж Камінь-Каширська ЦРЛ. Все залежить таки від кількості звернень та пролікованих випадків.
Відтак, за словами головної лікарки Людмили Потягайло, якщо цьогоріч наша лікарня зможе придбати додаткове обладнання, то на наступний рік і вона укладе договір із НСЗУ на додаткові пакети медичних послуг.

За аналізи, обстеження, консультації лікаря треба платити

А тим часом КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» розробила тарифи на платні послуги.

Із повним їх переліком можна ознайомитися на сайті райдержадміністрації, ми ж назвемо вартість лише окремих. Наприклад, медогляди різного роду коштуватимуть від кількох десятків гривень до пів тисячі. Загальні аналізи крові та сечі без направлення лікаря коштуватимуть пацієнтам 61,05 грн та 23,44 грн відповідно.
Вартість рентгенів на різні частини тіла складатиме в основному до 100 грн. Так само і УЗД. Зокрема, УЗД печінки – 39,60 грн, жовчного міхура та протоків – 39,60 грн, підшлункової залози – 52,14 грн, нирок, надниркових залоз – 52,14 грн, серця – 92,21 грн і т.д. Вартість консультації у кожного з лікарів-спеціалістів (якщо відсутнє направлення лікуючого лікаря) – до 50 гривень. Найдорожчим є огляд дерматолога – 60 грн. Затверджений прейскурант цін і на масажі, які можуть зробити кваліфіковані спеціалісти ЦРЛ (від 27 до 55 грн за сеанс). Окремі розцінки на різні медичні послуги встановлені і для іноземних громадян, які тимчасово перебувають на території України.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *