Незалежна громадсько-політична газета

Любов до природи демонструють конкретними справами

DSC_6442Місцеві рибалки серйозно взялися за наведення ладу на водоймах району. Зокрема, ініціативна група, яка ще кілька тижнів тому піднімала питання про безгосподарське використання Олександром Ковалем Гутинського ставу, вже минулої неділі взялася до наведення на ньому ладу. Майже п’ятдесят рибалок-любителів організували на ставові  прибирання. Вони назбирали кілька десятків мішків сміття, очистили від сухого очерету частину прибережної території. Але найбільше зусиль витратили рибалки на те, щоб закрити шлюз, через який вода витікала з водойми. Для цього навантажувачем доставлявся пісок, який рибалки засипали в мішки і загачували отвір.

Не стали ентузіасти чекати, коли Олександр Коваль відреагує на зауваження, висловлені на зустрічі з керівниками району за круглим столом. Адже відтоді і так вже минуло 2 тижні. За цей час він не прибрав з берегів своє овече господарство, псів, які, до речі, є поширювачами глистів. Не спромігся закрити і шлюз та забезпечити наповнення ставу водою після його незаконного спускання. «А якщо це не зробити зараз, то потрібної кількості води може і не набратися», — наголошують природолюби. І якщо орендареві байдуже, скільки у ставові води, то рибалкам ні. Адже рівень води у цій водоймі порівняно із сусіднім ставом, звідки вона не спускалася (його орендує Олег Демчук),  приблизно на метр нижчий. Мілководна частина ставу майже суха. Коли ж води трохи набереться, любителі порибалити планують збільшити поголів’я карасів у цьому водному об’єкті, придбавши та заселивши мальків. Адже тепер вони добре знають, що навіть якщо став залишиться в оренді, то спортивну та любительську риболовлю тут ніхто не має права заборонити. Більше того, орендар повинен передбачити та обладнати для цього спеціальні місця. (Зокрема ст. 47 Водного кодексу України визначає, що загальне водокористування здійснюється громадянами України для задоволення їх потреб безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів. У статті перелічені деякі основні потреби громадян, до яких входять купання, плавання на човнах, водопій тварин, любительське і спортивне рибальство. Пункт 5 постанови Кабінету Міністрів України № 1042/93 визначає, що до любительського і спортивного рибальства належать способи ловлі риби без застосування обладнання для промислового вилову риби (сітки, неводи, ятері та ін.), а також обладнання, що заборонене для використання при ловлі риби в Україні як таке, що наносить шкоду популяції риби, екології водних об’єктів, завдає поранень (електроприлади для ловлі, прилади, що створюють ударні навантаження, та хімічні сполуки, що призводять до тимчасової недієздатності риби та негативно впливають на інші види водних організмів). До дозволених належать вудочки, донні вудочки, закиди та вудочки для лову плавом, спінінги та ін.)

До речі, рибалки уже подбали про зарибнення однієї із найближчих до Каменя-Каширського  водойм. За власні кошти вони придбали 50 кілограмів мальків білого амура та запустили минулої неділі у озеро Озюрко. Незабаром мальків білого амура та товстолоба також поселять у так званий громадський Гутинський став.

Поряд з цим рибалки-любителі мають намір розпочати справжню війну із рибалками-браконьєрами, які виловлюють рибу сітями та іншими недозволеними засобами, особливо у нерестовий період. Адже, за словами рибалок, наші водойми надзвичайно бідні на рибу, порівняно, наприклад, з тими, що в Любешівському районі. І, зважаючи на те, що в районі немає рибінспектора, природолюби у присутності керівників району провели зустріч із представником обласної рибінспекції. Було обговорено незадовільний стан рибальства на Камінь-Каширщині. Зокрема, досягнуто домовленості про те, що найближчим часом до патрулювання на водоймах району залучать громадських інспекторів. Для того, щоб в населення не виникало підозр, побоювань та можливості для спекуляцій на цю тему, для них буде виготовлено спеціальні посвідчення.

DSC_6433 DSC_6434

Тетяна ПРИХОДЬКО.

Фото та відео Андрія КУНИЦЬКОГО.

 

НОВИНИ
One comment on “Любов до природи демонструють конкретними справами
  1. Ось так поволі й формується громада міста, причому не ля-ля язиком, а конкретними вчинками, ділами і з добрими намірами. Добре було б, аби не розпалювати конфлікт між орендарем, котрий з його слів вклав в стави певні кошти, і громади міста. Думаю, можна знайти спільні інтереси і справи, які об’єднають зусилля рибалок та орендаря для обопільної вигоди та активного відпочинку на природі.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *