Незалежна громадсько-політична газета

Юного баяніста чекає велике майбутнє

80388165_2113777465391586_7341729117672308736_n«Він – музикант. Має техніку, відчуває характер п’єси та інструмент. Йому немає різниці чи то поліфонія (найскладніша для дітей форма), чи так звана крупна форма, чи п’єса – усе прекрасно запам’ятовує і відтворює», – так відгукується про цьогорічного випускника музичної школи, баяніста Івана Данилюка його наставниця Надія Ільчук. Разом їм вдалося досягнути чимало.

Упродовж 2019 року Іван взяв участь і отримав перемогу у 8 міжнародних та всеукраїнських конкурсах, серед яких, зокрема, Всеукраїнський фестиваль-конкурс дитячого та юнацького естрадного мистецтва «Веселі канікули осені», міжнародні фестивалі-конкурси «Зіркові хвилі Світязя» та «Україна єднає світ». Також як спеціальний гість юнак грав на відкритті конкурсу польської співаної поезії з нагоди 101-ої річниці визволення Польщі, а нещодавно виступив відразу на двох конкурсних сценах в один день.
Так, 21 грудня в Одесі вранці відбувся Всеукраїнський багатожанровий фестиваль-конкурс мистецтв «Кришталевий фонтан», а ввечері – Всеукраїнський фестиваль-конкурс мистецтв «Синя птаха». Перше музичне змагання судила надзвичайно вимоглива комісія: усі – викладачі консерваторії. Тож вибороти перше місце у такого журі було нелегким завданням. Відтак ця перемога, безперечно, стала для наших героїв найвищою нагородою і прекрасним завершенням року, що минув. Тим більше, що композиція, яку Іван спільно з Надією Василівною вибрав для конкурсу, не з простих. «То ти ґадаш, мій Андрійку» – рівень музучилища, звідки викладачка і отримала ноти. До слова: зазвичай композиції підбираються під можливості дитини, її вподобання. Тому Надія Ільчук не побоялася ризикнути і дала своєму учневі спробувати зіграти досить складний твір. Звичайно, переживала, чи він посилить вивчити це «полотнище», однак Іван із захватом «втяв» композицію чи не з першого разу.
Натомість у вечірньому конкурсі юний баяніст посів почесне третє місце. Однак Надія Василівна впевнена, якби не перші прояви хвороби, слабкість і хвилювання, її учень знову виборов би першість. Наставниця вірить, що у нього велике майбутнє.
– Це дуже талановитий хлопець, справжній митець. Техніка, майстерність, артистизм – усе в нього прекрасно. Хороша і скромна дитина, – підкреслює викладачка із солідним стажем. – Іван вималювався за ці 3-4 роки. Великий вплив на нього як музиканта мала поїздка у Дрогобич на Міжнародний конкурс баяністів-акордеоністів «Perpetuum mobile». Після цього юнак наче ожив, а на найближчому конкурсі заграв, наче професійний музикант, впевнено, з розмахом, надзвичайно експресивно, і зірвав овації.
Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *