Незалежна громадсько-політична газета

Вибір броницької громади – Камінь-Каширська ОТГ

336BD07E-834C-4E94-9CF3-3B1E7147A3B8“Дорогу перекриємо, адміністрацію заблокуємо, до Києва дійдемо,але в Гуту не підемо!” – так налаштовані сьогодні жителі села Брониця.

Представники Пнівненської, Броницької та Воєгощанської сільських рад неодноразово збиралися з приводу об’єднання, але досягнути згоди не вдалося. Доки шукали компромісів і сподівалися, що ситуація налагодиться, Волинська обласна державна адміністрація запропонувала новий варіант поділу району: замість 5 ОТГ – 3, Воєгоща має увійти до складу Камінь-Каширської міської ОТГ, а Пнівне та Брониця – до Гуто-Боровенської сільської ОТГ. Нові пропозиції неабияк занепокоїли громаду, тому жителі сіл Брониця та Кримне провели загальні збори, аби обміркувати своє становище у ситуації, що склалася, і продумати наступні кроки.

Як годиться, обрали президію зборів, обговорили ключові моменти нового варіанту об’єднання та провели голосування. Опісля цього на підтвердження позиції громади зібрали підписи та обрали склад ініціативної групи, яка відстоюватиме думку жителів сіл Брониця та Кримне упродовж завершення децентралізаційної реформи на Камінь-Каширщині, і слідкуватиме, аби подані звернення дійшли до кінцевої інстанції.
Загалом збори пройшли демократично. Короткий опис ситуації подав голова Броницької сільської ради Петро Кошелюк: «Децентралізація – не новий процес, а триває уже 5 років. Відповідно до попереднього перспективного плану Брониця, Воєгоща, Пнівне, Старі Червища, Тоболи і Нові Червища мали утворити одну сільську ОТГ з центром у Пнівному. Але склалося так, що процес об’єднання у нас затягнувся і не дав сподіваного результату. Спочатку Червища і Тоболи виявили бажання приєднатися до Прилісненської ОТГ. Лишилося три сильні громади і кожен хотів мати центр у себе. Брониця теж мала усі умови для того, аби стати центром ОТГ: інфраструктура, економічний фактор, населення, географічне положення (ми – посередині). Відстоювати цю позицію радив також експерт з децентралізації Валентин Малиновський. Поступатися складно, коли розумієш, що маєш можливість багато зробити самостійно. Крім того, низка попередніх реорганізацій не принесла користі: великих зрушень немає, колгоспу немає, фермерське господарство відсутнє. Тож небезпідставно нова реформа також викликає острах і недовіру. Але механізм запущено, тому ми повинні вирішити, яким шляхом має рухатися наша громада далі. Необхідно використати останній шанс відстояти свої права: вибрати, в яку громаду увійти. Як ви скажете, так і буде».
Наразі ситуація виглядає так, що відповідальні за децентралізацію владні структури придумали теоретичні варіанти, як посилити спроможність громад, зокрема, Гуто-Боровенської ОТГ, однак про тонкощі реалізації «на місцях» забули. Окремі плани вкрай непрактичні, адже порушується один з головних критеріїв реформи – зручність та доступність адміністративних послуг. Елементарне: як людям з Пнівного та Брониці добиратися до імовірного центру ОТГ — в Гуту-Боровенську? Наразі на думку спадає єдиний варіант – через Камінь-Каширський, тому що дорожнє сполучення між цими населеними пунктами відсутнє. Годі й говорити про те, що переважна частина населення цих сільських рад ніколи не була в Гуті-Боровенській, а окремі з них навіть не мають найпростішого уявлення про це село. Інше питання – економічна спроможність. Натомість у Камені-Каширському – розвинена інфраструктура, густа мережа торгових закладів, лікарня тощо. Не секрет, що усі чи то побутові, чи то соціальні та економічні проблеми одвічно селяни вирішували саме тут. На цьому, зокрема, наголосила й член президії зборів Лариса Демидюк. «Не треба бути великим математиком, аби порахувати різницю між цими двома населеними пунктами. З Каменем-Каширським ми пов‘язані історично, географічно, економічно і соціально. Тому ми, як громада сіл Кримне і Брониця, повинні ініціювати звернення, наприклад, до Камінь-Каширської районної ради про те, що жителі Броницької сільської ради хочуть увійти до складу Камінь-Каширської ОТГ. Якщо сидітимемо склавши руки – житимемо так, як нам пропонують необізнані з нашим побутом люди. Будемо рухатися і тримати в полі зору це питання – дійдемо до міністерства і, думаю, нас почують», – резюмувала вона. На важливості «гуртової роботи» наголосив також депутат райради Федір Шумік, до якого з приводу реформи часто зверталися стурбовані селяни. Зокрема, він підкреслив, що було б непогано об’єднати свої сили з іншими громадами, наприклад, пнівненською, аби разом «достукатися» до здорового глузду чиновників. Як кажуть у народі, громада – великий чоловік.
Зрозуміло, що присутні одностайно проголосували за приєднання до Каменя-Каширського. Однак хвилюються, чи «прийме» їх Камінь, тим більше, що процес утворення міської ОТГ теж стоїть на місці. Водночас, якщо нові пропозиції обласної влади передбачають приєднання Воєгоща до райцентру, то Брониця теж матиме з цією об’єднаною територіальною громадою спільні межі і отримає шанс стати її частиною. Попри все, питань стосовно завершення децентралізаційної реформи на Камінь-Каширщині багато, однак зрозуміло одне – тихо перекроїти район по-своєму не вдасться, адже люди готові боронити свої права.
Іванна ВЕЛИЧКО, село Брониця.
Фото авторки.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *