Незалежна громадсько-політична газета

Це зневага до захисників України

На шостому році війни, що триває на сході України, у Камені-Каширському так і не спромоглися встановити пам’ятний знак у честь вшанування пам’яті борців за Україну – наших сучасників.

Питання про облаштування пам’ятки на честь борців за волю та незалежність України у Камені-Каширському обговорювалося уже неодноразово. Волонтери та учасники війни на сході України спільно з представниками районної влади начебто і мали на меті спорудити її у райцентрі, втім, якою вона має бути та де, так і не визначилися. І, як не прикро, кілька років про це у публічній площині навіть не згадували. Остання зустріч з цього приводу відбулася на початку 2017 року за участі голови райдержадміністрації Валерія Дунайчука, його заступника Інни Бігун, голови районної ради Віктора Суса, його заступника Сергія Дмитрука, керуючого справами районної ради Валерія Хитрика, міського голови Василя Бондаря, а також представників громадської організації ветеранів АТО «Побратим». Тоді всі вони висловили свої пропозиції та обмінялися міркуваннями стосовно місця для встановлення пам’ятного знаку. Зупинилися на двох оптимальних варіантах: створення скверу пам’яті Героїв Небесної Сотні та загиблих воїнів АТО на земельній ділянці, що межує із районним центром зайнятості та створення меморіального комплексу шляхом реконструкції пам’ятного знаку борцям за волю України. Водночас закликали громадськість долучитися до процесу обговорення. Однак віз і нині там.

На шостому році війни у Камені-Каширському так і не спромоглися наблизитися до вирішення даного питання. На День захисника України вкотре поклали квіти до пам’ятних місць, пов’язаних із подіями Другої світової війни, та меморіальної дошки Героям Небесної Сотні, стенду пам’яті загиблим у зоні АТО землякам, тим самим вшанувавши усіх, хто загинув у боротьбі за рідну землю, та відправили панахиду біля пам’ятного знаку борцям за волю України, що біля церковного подвір‘я Свято-Іллінського храму.

Волонтер Сергій Шумік каже, що цей знак асоціюється з іншими подіями в історії нашої держави. Тому Камінь-Каширський не зовсім гідно виглядає на фоні інших населених пунктів області, країни, де до питання вшанування пам’яті борців за Україну – наших сучасників – підійшли відповідальніше. Зовсім свіжий приклад: цьогоріч на Покрову в Іваничах відбулося урочисте відкриття та освячення пам’ятного знаку борцям за волю та незалежність України «Герої не вмирають». Побували там і родини загиблих на Донбасі камінь-каширців. Запросили їх напередодні Покрови і до Луцька для висаджування іменних деревець у сквері Героїв Майдану та Небесного Легіону. А в нас?

А в нас представники громадської організації ветеранів АТО «Побратим» нарешті наважилися написати заяву до міської ради на виділення земельної ділянки для облаштування пам’ятного знака загиблим воїнам АТО. Хочеться вірити, що міська рада не проігнорує цього звернення і хоча б відтепер розпочнеться цілеспрямована робота над іншими з цим пов’язаними питаннями.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *