Незалежна громадсько-політична газета

Камінь-Каширський — центр північної Волині

Із закінченням відведених часових меж для утворення об’єднаних територіальних громад на добровільній основі у суспільстві активізувалися дискусії про укрупнення (об’єднання) районів. Щоправда, остаточно ще не визначено, як називафтимуться нові адміністративні утворення. У переліку кілька таких найменувань — повіт, округ, район. Однак назва не змінює суті і мети реформи.

Згідно із пропозиціями обласної влади на Волині пропонується утворити чотири повіти (таку назву оберемо собі для зручності викладу матеріалу). Один із них має об’єднати північні райони області — Камінь-Каширський, Любешівський і Ратнівський. Зрозуміло, що на роль центру повіту у цій конфігурації обгрунтовано претендує місто Камінь-Каширський, яке рівно географічно розміщене між Ратнівським, Маневицьким і Любешівським районами.

72309732_1344851965677317_8480933896895070208_n

Але водночас у камінь-каширців знайшовся амбіційний конкурент. Статус центру повіту враз закортіло отримати і смт. Маневичі. Прихильні до такої ідеї окремі експерти пропонують у цій моделі об’єднати Маневицький, Любешівський і Камінь-Каширський райони.

Питання майбутнього адміністративно-територіального устрою було одним із головних у порядку денному чергової сесії районної ради, що відбулася минулого четверга. Зокрема, за пропозицією депутата Світлани Сидорук було утворено робочу групу районної ради, яка намітила план заходів. Так, учасники групи і громадські активісти вже активно за посередництвом ЗМІ розповідають про переваги Каменя-Каширського щодо об’єднання навколо нього в майбутньому прилеглих районів, роль історичної значимості міста у цьому процесі тощо. Також намічено провести найближчим часом у Камені-Каширському “круглий стіл” на тему “Майбутні повіти Волині” за участю представників сусідніх районів, авторитетних експертів, громадськості.

Без сумніву, усе експертне середовища Волині переконане, що область має бути поділена на чотири повіти. Більшість із фахівців з адмінустрою однозначно вважає, що центром повіту у північній частині краю має стати місто Камінь-Каширський. Така позиція імпонує і консультанту з правових питань асоціації міст України Валентину Малиновському, який працює в Офісі реформ Волинського регіонального відділення АМУ, в межах проєкту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID.

По завершенні сесії райради Валентин Ярославович зустрівся з присутніми в залі і коротко означив своє бачення децентралізаційних процесів на цьому етапі і, зокрема, висловив свої міркування щодо майбутнього повіту у північних районах Волині та його центру. Пропонуємо увазі читачів скорочений виклад виступу шановного гостя.

— Міністерство регіонального розвитку попереднього Кабінету міністрів України намітило на Волині три повіти (Луцький, Ковельський, Володимир-Волинський). Один із них із центром у Ковелі займав більшу частину області. Такий поділ практично дискримінував північні райони Волині (Камінь-Каширський, Ратнівський, Любешівський). Ця територія завжди — і за Польщі, і за часів правління Хрущова, коли Волинь складалася лише із семи районів — мала своїм центром м.Камінь-Каширський. І це було виправдано.

Сьогодні і обласна державна адміністрація, і обласна рада відстоюють поділ Волині на 4 повіти. Сподіваюся, що новий уряд і, зокрема, нове Міністерство регіонального розвитку на чолі з міністеркою Альоною Бабак багато що переглянуть і змінять.

Тепер постає інше питання: а де буде центр четвертого повіту? Так, на півночі Волині немає такого міста, як Ковель. Але тут є скромніше місто Камінь-Каширський, яке у свій час одним із перших на Волині отримало Магдебурзьке право, завжди відігравало роль центру у цьому регіоні.

Разом з тим сьогодні на роль центру предендує і смт. Маневичі. Тамтешня влада звернулася до обласної ОДА з ініціативою надати Маневичам статус міста. Однак на Маневиччині не все так однозначно. Колківська селищна рада не підтримала рішення влади Маневич, бо громада хоче приєднатися до Луцького повіту, — зазначив Валентин Малиновський.

Зрозуміло, що остаточне рішення в цьому питанні ухвалюватимуть центральні органи держави, як головні суб’єкти децентралізаційного процесу.

Петро ТРОФИМЧУК.

 

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *