Незалежна громадсько-політична газета

Тублікарню у Хотешові хочуть закрити

Про подальшу долю Хотешівського відділення легеневого туберкульозу №6 говорили під час нещодавнього засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства. Найбільш ймовірно, незабаром воно припинить своє існування. Рішення закрити тубвідділення обласні чиновники аргументують дороговизною його утримання, фактичною відсутністю пацієнтів у лікувальному закладі та загальним покращенням епідеміологічної ситуації.Dizayn-bez-nazvaniya-15

З такою позицією не згідний головний лікар установи Ярослав Гірченко. Каже, перш ніж міркувати, як зекономити кошти, спочатку варто було б подумати про людей. У випадку ліквідації Хотешівського відділення є небезпека не тільки для колективу, котрий залишиться без роботи, а й хворих. Адже останні будуть позбавлені кваліфікованої медичної допомоги.

– Велика помилка закривати відділення в Хотешові. Заклад виконує покладені на нього функції, перебуває в доброму стані, пацієнти отримують якісне лікування, догляд. Звертаються до нас не лише місцеві, а й жителі інших районів, міст і сіл. Так, деякі ремонтні роботи треба провести. Та з районної ради нам пообіцяли підтримку. Я розумію мету цього кроку – економія. Хочуть оптимізувати грошовий фонд. Нині наша держава не має чим платити людям заробітну плату. Це — дикий варіант, на мій погляд. Треба на людей зважати. А виходить, гроші вартують більше, – з сумом у голосі зазначає Ярослав Іванович.

Для співрозмовника ліквідація закладу фактично означатиме втрату рідної дитини, адже сюди працювати він прийшов ще на початку 70-х років минулого століття. Довгих 49 років віддав його розвитку, покращенню матеріально-технічної бази, умов перебування пацієнтів, власними руками озеленював територію, дбав про найменшу дрібницю. І от маєш. В один момент усі ці старання хочуть знищити, звести нанівець.

– У минулому році лікарня за показниками мала перше місце в області. Якими обрахунками, чим вони керуються – я не знаю? Зі мною ніхто не спілкується, жодної конкретики досі не почув. Людям потрібний цей заклад, хоча після оптимізації тут скоротилася кількість ліжок до 25. Як би ми не хотіли, на жаль, така хвороба, як туберкульоз, існує, і в Україні вона поки не подолана… Де тут покращення епідеміологічної ситуації?! Прикро, що до думки колективу ніхто не прислуховується. У нас працює 36 чоловік, підготовлені кадри. Переважна частина з них має більше 20 років трудового стажу. Куди їм тепер діватися? Хай я пенсіонер. Якщо закриють, просто поїду звідси. Не можу витримати, коли те, що ти робив все своє життя, нищать. Це нерозумний підхід, – додає керівник закладу.

Як стало відомо журналістам, комісія рекомендувала профільному управлінню спільно з КП “Волинський обласний фтизіопульмологічний медичний центр” Волинської обласної ради розробити і внести в обласну раду пропозиції щодо майбутнього периферійних туберкульозних лікарень. Будемо сподіватися, що ситуацію вдасться владнати і до закриття Хотешівського відділення не дійде.

Олександр ПРИЙМАК.

 

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *