Незалежна громадсько-політична газета

Чоловік врятував мандрівника з далекої Фінляндії

Нехай часто світ жорстокий та несправедливий, але в ньому більше добра, ніж ми собі вважаємо. Нещодавно колектив районного видання переконався в тому сповна.

Історія, котру сьогодні хочемо вам розповісти, почалася з тихого стуку в двері. За мить по тому на редакційному порозі з’явився усміхнений чоловік із невеликою коробкою під пахвою. У ній щось постійно шаруділо, ніби просячись на волю. Зауваживши шум, гість почав заспокоювати невідомого мешканця паперового сховку, чим викликав ще більший інтерес. Чоловік пояснив, що нещодавно до його оселі прибився хижий яструб. Птах – поранений та потребує невідкладної медичної допомоги.

– Я живу поблизу лісу, якраз порався по-господарству, коли дивлюся щось таке впало. Поспішив туди. Спочатку думав, то сова чи сич. Та виявилось – яструб, –розповів Сергій Іванущик і села Соснівка. – Птах почав від мене втікати, але згодом усе ж вдалося його піймати. Я пригледівся, бачу – на лівому крильці рана, з якої сочиться кров. Обробив травмоване місце зеленкою і посадив його до клітки. Поклав яструбу сирого м’яса, хліба, сиру, насипав зерна, поставив води. І так він переночував. Як виявилося, частування птахові припало до душі: м’ясо з’їв, зерна з хлібом теж поменшало. А тепер ось до вас приїхав, шукати раду.

Чоловік не знав, куди йому звернутися за допомогою. Тож в першу чергу і завітав до журналістів. У редакції він відкрив коробку та дістав пернатого, щоб показати. Той боязко поглядав на присутніх наляканими очима. Одне крило пташини помітно кровило. Яструб тихо сидів у руках свого рятівника та боляче пощипував його дзьобом. Поки Сергій Дмитрович розповідав про птаха та показував кільце на його лапці, припускаючи, що прилетів він із далекої Фінляндії, журналісти зателефонувати до ветеринарів та домовилися про візит до ветлікарні.

IMG_20190919_094321

Вже за кілька хвилин ветлікар Віталій Макарчук оглядав крило яструба. Як виявилося рана на ньому була серйозною та інфікованою. Віталій Віталійович промив її, обробив дезінфікуючим розчином і провів невелику операцію. Крило було травмоване якраз на суглобові і при кожному його порухові виверталося. Тож лікареві довелося його зшити. Віталій Віталійович вколов птахові антибіотик, примотав крило до тіла та назначив лікування. Водночас лікар зауважив, що після такої травми яструб навряд чи буде літати. Але Сергій Дмитрович вважає, що головне — птаха від смерті порятувати. Тому вже обдумував, як та чим годуватиме його, розпитував, як правильно доглядати за ним.

IMG_20190919_101049

Тим часом, поки чоловік доліковує вдома травмованого фінляндського пернатого гостя, журналісти газети «Полісся» спробували дізнатися щось про птаха за написами і цифрами на кільці, що на лапці. А викарбуване було на ньому ось що: «Museum Zoolog. Helsinki Finland S-425.449» (тобто “Зоологічний музей, Гельсінкі, Фінляндія”). Отже, здається, яструб дійсно прилетів до України із далекої країни. Важко уявити, як птах зміг подолати майже дві тисячі кілометрів. Однак факт залишається фактом. Тож ми написали листа у “Фінський природничо-історичний музей” (це науково-дослідний центр Гельсінського університету, він є одним із трьох національних музеїв Фінляндії), повідомивши про знайденого у Соснівці яструба. Невдовзі отримали звідти відповідь, та, на жаль, нічого цікавого про нього нам не розповіли. Лише порекомендували звернутися у “Центр Кільцювання” (у Фінляндії), котрий займається вивченням міграції птахів. Відтак ми направили листа і туди, але відповіді ще не отримали.

Олександр ПРИЙМАК.

DSC_1268

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ, ЦІКАВО
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *