Незалежна громадсько-політична газета

Як вчитися школярам без підручників?

Тож батьки запитують: «Що нам робити: докуповувати самим чи сподіватися, що держава забезпечить?»

Відповідь вони бажають почути вже на початку навчального року, щоб знати, як діяти. Адже і в школі не завжди зручно використовувати одну книгу на кількох учнів, і вдома не кожен може обійтися без неї.

294290fc_9f4e_4e3d_9a23_30ece4a8eb88_650x410

А не вистачає у школах Камінь-Каширщини підручників передусім для 4, 7 класів, не скрізь у повній мірі вони є з окремих предметів і в інших класах. Чому? Посадовці кажуть, що питання забезпеченості підручниками – вічне, тому що це явище динамічне. Мовляв, держава друкує навчальні книги лише кожні 5 років. Тобто щороку передруковує тільки з певних предметів для певних класів відповідно до графіку, заявок та затверджених Міністерством програм. А книги мають здатність зношуватися. Та й кількість учнів не є сталою.

— Підручники замовляються централізовано дирекціями шкіл у Міносвіти. Якщо вони не врахували перспективу збільшення учнів, то підручників сьогодні може не вистачати, — прокоментувала нещодавно цю проблему начальник управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА Людмила Плахотна.

За її словами, цього року держава друкувала навчальні книги для учнів другого та шостого класів. Отож у цих класах не може бути дефіциту.

Перед початком навчального року начальник відділу освіти, молоді та спорту Камінь-Каширської РДА Віктор Пась інформував, що цьогоріч стовідсотково новими підручниками будуть забезпечені також учні 11-х класів з усіх предметів. Усі п’ятикласники та шестикласники мали отримати нові книги з історії та інформатики.

— Проблеми забезпечення підручниками четвертокласників та семикласників Камінь-Каширщини  виникли передусім тому, що значно зросла чисельність саме цього контингенту учнів, — зауважує Віктор Пась.

Тож, оскільки склалася така ситуація, то чимало батьків висловлюють готовність самостійно придбати навчальні книги. Однак, як виявилося, що і це зробити непросто. І питання не в тому, що вони коштують по 100-200 гривень. Їх просто немає. Адже через те, що замовником друку підручників є держава, видавництва випускають переважно ту кількість, що замовлялася, і на продаж зазвичай спрямовуються незначні залишки.

Відтак посадовці рекомендують використовувати у навчанні придатні підручники минулих років, шкільні книги в електронному варіанті pdf, djvu, які можна читати онлайн або безкоштовно завантажити на комп’ютер, телефон, планшет чи ж роздрукувати. Поряд з цим посадовці з галузі освіти району звертають увагу, що у цьому році 3 мільйони освітньої субвенції будуть використані на підключення всіх закладів освіти до швидкісного Інтернету та проведення мережі в усіх школах Камінь-Каширщини. Роботи, за словами Віктора Івановича, вже розпочалися. А також тривають тендерні процедури з придбання комп’ютерної техніки на виділені для району 910 тисяч гривень.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *