Незалежна громадсько-політична газета

Підприємливі підлітки

unnamed (1)Багатьом дітям у підлітковому віці властиве бажання виділитись чимось особливим серед своїх однолітків. Хтось хоче мати, наприклад, джинси “не такі як в усіх”, інші мріють про новий, останньої моделі, телефон… Аби реалізувати свою мрію, багато дітей у літній час знаходять посильне заняття і заробляють свої перші гроші.

unnamed (4)

Психологи та науковці радять навчати дітей фінансової грамоти ще змалечку. Вони ж, своєю чергою, якнайшвидше прагнуть стати дорослими та гордо демонструють власну незалежність, самостійність.
Працевлаштування школяра влітку – не така вже й велика проблема. Варто лишень правильно обрати, чим зайняти дитину і як вона зможе заробити, аби відчути смак власних грошей. А далі усе залежить від амбіцій та власних здібностей.
Найбільш поширених варіантів роботи для школярів кілька. У першу чергу – це робота промовтером, продавцем чи кур’єром. Можна роздавати або ж розклеювати оголошення. Чи не найпопулярнішою серед дівчат-старшокласниць є робота бейбісітера – нянька на годину. Такі вакансії легко знайти в інтернеті чи у колі дорослих знайомих.

unnamed

Тим часом у Камінь-Каширському районі діти здебільшого займаються торговельним ремеслом. Саме у цей період на часі – бізнес з ароматом полуниці. Діти спільно з батьками збувають на ринку запашні ягоди.
З настанням сезону чорниці ягід не збирає хіба лінивий. Праця нелегка, однак приносить певні прибутки. За день у лісі школяр може назбирати в середньому 10 літрів. Плоди можна збути у пунктах прийому або ж продати на ринку. Це набагато затратніше в часі, зате вигідніше матеріально. Напередодні зелених свят підприємливі дітлахи пропонують лепеху для прикрашання оселі. Більше того, завбачливі бізнесмени викопують коріння аїру та здають його в аптеки для подальшого виготовлення ліків.
Крім того, підлітки можуть працювати офіціантами чи помічниками кухарів у ресторанах та кафе.
Яскравим прикладом працелюбності та завзяття є Віталій та Дмитро. Хлопці працюють в одному з ресторанів Каменя-Каширського. Віталій — офіціянт, Дмитро — кухар.
— Ще з малих літ, — розповідає Дмитро (зараз йому 15 років) — брався до кулінарії. Моя мама усе життя працює у сфері громадського харчування, відтак не дивно, звідки у мене талант куховарити.
Майстру кулінарно-кондитерської справи під силу вразити найприскіпливішого гурмана. Дмитро уміє готувати багато що — від м’ясного стейка до вишуканої панакоти. Хлопець не обмежується вузькою спеціалізацією. Готує як основні страви, так і різноманітні десерти. Відтак юнак вже давно не просить гроші у батьків. На власні потреби, каже, коштів вистачає сповна. Мріє у майбутньому — відкрити своє кафе чи ресторан.
Віталій, своєю чергою, виховується в родині місцевих підприємців. Допомагаючи батькам, юнак ще змалку збагнув, як треба заробляти на життя. Пішов на роботу в ресторан з власної ініціативи. З кожної зарплати заощаджує гроші, здебільшого на придбання нових гаджетів.
— Завше хотів відчути смак фінансової свободи, — усміхається хлопець. —Однак, не усі розуміють мій вибір. Окремі гості закладу з осторогою сприймають офіціанта-юнака.
Проте хлопець не розчаровується. У так би мовити, незручних ситуаціях пропонує клієнтам для обслуги більш старших працівників. Віталій має намір докласти максимум зусиль, аби гідно продовжити справу батьків.
Офіційно за законодавством діти можуть працювати з 16-ти років. Утім є виняток, коли зі згоди батьків це дозволено із 14-15-річного віку у вільний від навчання час та на легких роботах. Підлітки можуть працювати повноцінно за договором не більше тридцяти годин на тиждень, проте отримувати заробітну плату підліток має у повному розмірі.
Ситуацію вивчала
Леся Мінібаєва.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *