Незалежна громадсько-політична газета

Ремонт дороги Камінь-Каширський – Седлище: бути чи не бути?

Це одне із найголовніших питань, які довгий час турбують жителів сіл, котрі сполучає назване шосе.

Дорога сполученням Камінь-Каширський – Седлище (Т-03-11) є територіальним шляхом державного значення і знаходиться на балансі служби автомобільних доріг Волинської області. Фінансування здійснюється з державного бюджету. Тож, щоб «вибити» ремонт, потрібно пройти не одну інстанцію, і, як свідчить досвід, не раз.
Виявляється, зазначена дорога була у перспективному плані ремонту доріг на 2019 рік, однак її вилучили зі списку, тому що перевагу надали шляхам міжнародного значення. Попри це, подейкують, гроші на ремонт виділялися. Відтак, у людей виникають питання: на що витратили ці кошти? чому відповідальні за це служби лише створюють вигляд ремонту? хто понесе покарання за халатність, тощо? Органи місцевого самоврядування неодноразово зверталися і в райдержадміністрацію, і до служби автомобільних доріг, а також озвучували проблему перед нардепом Іриною Констанкевич. Однак навіть спільними зусиллями «достукатися» не змогли, тому вирішили діяти локально. І кардинально.

E982F633-2C6C-4D07-BA5E-10FFFB775191

Нагадаємо, що жителі Пнівного стомилися чекати «милості» від владних верхів і влаштували дводенний страйк у центрі села, про що ми писали у статті «Не дорога, а пекло!» Вирішальним стало перекриття дороги міжнародного значення у Седлищі. До акції приєдналися також жителі сіл Брониця та Воєгоща. Люди блокували дорогу на пішохідному переході з плакатами в руках: «Європейській країні – європейські дороги!», «Де наші 5000000 на дорогу?» та «Вимагаємо відремонтувати нам дороги!». Тільки після цього пнівненчан почули – на зв’язок вийшло керівництво служби доріг. Кажуть, що грошей нема, але вдалося “нашкребти” дещо з інших напрямків.
– Ми зустрілися із представниками Служби автомобільних доріг і фірми, яка виграла тендер. Домовилися, що облаштують відрізок шляху від Пнівного до Брониці (найбільш розбитий), адже виділених 1 мільйона 200 тисяч гривень на масштабний ремонт не вистачить. Та й тут, очевидно, залатають не все. Ми ж, натомість, не зупинимося – будемо домагатися внесення нашого шосе до переліку доріг, які підлягають капітальному ремонту. Відповідне звернення подамо в обласну держадміністрацію після засідання чергової сесії сільської ради, – розповів сільський голова Пнівного Сергій Ковальчук.
Крім того, очільники акції подали заяву в поліцію, щоб провели розслідування і притягли до відповідальності винних за такий стан дороги та неякісні ремонти. Раптом що – готові і до суду піти. До того ж, активісти висловлюють впевненість, що до відстоювання капітального ремонту також долучиться Ірина Констанкевич, яка під час робочих поїздок мала шанс неодноразово відчути на собі усю «розкіш» і «комфорт» пересування трасою Камінь-Каширський – Седлище.
Попри те, що боротьба триває, протест можна вважати успішним, адже селяни голосно заявили про існування проблеми, вирішення якої нарешті, сподіваються, вдасться зрушити з мертвої точки. Наразі передбачають, що ямковий ремонт здійснить Камінь-Каширська дорожня дільниця філії «Старовижівського автодору», а поточний ремонт повністю зруйнованих ділянок проведе підрядник. Однак обіцяне навряд чи вирішить проблему.
– Ні ямковий, ні поточний ремонт не дасть жодних результатів. Усім відома якість такої роботи: вантажні машини, яких, без перебільшення, за день проїжджає не один десяток, дуже швидко «вивезуть» той асфальт з ям на своїх колесах. Виділять нам зараз той мільйон, його просто закопають в землю, а дороги як не було, так і не буде, – обурюється депутатка райради Наталія Процик. – Нам потрібен капітальний ремонт дороги. Скільки триватиме цей безлад? Це ж абсурдна ситуація: у Камені-Каширському працює асфальтний завод, а дороги нема.
І дійсно, який результат із ямкового – найпростішого – ремонту, якщо дорога в окремих місцях, як решето, фактично суцільна яма? Поточний ремонт також спрямований на усунення дрібних пошкоджень проїжджої частини, а дефекти цієї траси складно назвати незначними. Без сумніву, тут необхідне комплексне відновлення дорожного полотна.
Іванна ШЕМЕТЮК.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *