Незалежна громадсько-політична газета

Інвалідам війни виплатили разову допомогу

03102018_7_ПенсіїЩорічно до 5 травня – Міжнародного дня боротьби проти дискримінації людей з інвалідністю – особам з інвалідністю внаслідок війни виплачується разова грошова допомога, передбачена Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань». Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2019 року було затверджено розміри допомоги окремо для кожної категорії потерпілих внаслідок війни. Про специфіку виплат у районі розповіли в управлінні соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА.

 

За даними управління, цьогоріч в районі разову грошову допомогу отримали 1080 людей. Найвищі виплати передбачені особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин. Сума виплат в межах цієї категорії визначається групою інвалідності. Так, інваліди I групи отримали по 3850 гривень (13 осіб), II групи – по 3400 гривень (43 особи), III групи – по 2950 гривень (66 осіб).

У районі 300 учасників бойових дій та 251 постраждалий учасник АТО – вони отримали компенсацію у розмірі 1295 гривень.

По 840 гривень виплатили 143 особам. Це члени сімей загиблих і дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни / учасників бойових дій, учасники війни та жертви нацистських переслідувань. На обліку в Камінь-Каширському управлінні соцзахисту перебувають 515 учасників війни та колишніх в’язнів концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання та осіб, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітей партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога. Цій категорії населення передбачена виплата у розмірі 530 гривень.

Як зазначили в управлінні, виплати було проведено у визначений законодавством термін. Їх загальна сума – 1 мільйон 483 тисячі 229 гривень. Однак, подані підрахунки не можна вважати остаточними, адже особи, які вперше отримали статус інваліда війни до 5 травня і не встигли стати на облік в управлінні соцзахисту, ще не отримали коштів. Вони повинні до 30 вересня звернутися із заявою до управління соцзахисту.  Таким чином, усі постраждалі від війни громадяни отримають передбачені законом виплати.

 Іванна ШЕМЕТЮК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *