Незалежна громадсько-політична газета

Як наїстися хворому на 6 гривень у день

1 лікарня

На харчування 1 хворого у центральній районній лікарні відведено менше 6 гривень у день. У меню переважно каші та овочі. Лише зрідка готують страви з м’ясом чи рибою. Навіть хліб вважається розкішшю.
Чому так та чи може бути по-іншому? Журналісти «Полісся» на прохання читачів намагалися з’ясувати це у головного лікаря Камінь-Каширської районної лікарні Людмили Потягайло.

Щоб приготувати сніданок, обід чи вечерю кухарі нашої ЦРЛ повинні вкластися у 1-2 гривні на одного пацієнта. Поставте таке завдання своїй бабусі, мамі, дружині, сестрі… і ви однозначно отримаєте, м’яко кажучи, відповідь з гримасою гніву. Чи це можливо? Та навіть якщо ваші рідні і згодяться проекспериментувати, скоріш за все незадоволеними тоді залишитеся ви, коли спробуєте наїстися обідом за 2 гривні.
Зрештою, кухарі районної лікарні зобов’язані вкладатися у відведений ліміт. Звичайно, задоволених тими сніданками, обідами, вечерями зовсім мало, або й взагалі немає. Але питання ще й в тому, чи можна вилікуватися при такому неповноцінному раціоні харчування?
Головний лікар Людмила Потягайло каже, що харчування в лікарні ніколи не було абсолютно збалансованим, бо на це завжди не вистачало коштів. Попри те, що Міністерство охорони здоров’я затверджує відповідні норми харчування у медзакладах, їх не вдається дотримуватися через нестачу фінансування.

— Протягом останніх 3 років державне фінансування зокрема нашої ЦРЛ фактично зменшилося. І хоч суми, які лікарня отримує від держави, є більшими, реально їх вистачає на менше. Аналізуючи, бачимо: у 2017 році ми отримали на 10 мільйонів гривень більше у порівнянні з попереднім роком, у 2018 — на 7 млн. більше, а у 2019 – лише на 3 млн. більше. Однак при цьому ціни на все зросли, підвищилася мінімальна заробітна плата. Тож цьогоріч ми отримали видатки, з яких витрати на зарплату становитимуть 92 %, — розповідає Людмила Адамівна.
Головний лікар каже, що із 29,5 мільйонів гривень, які цьогоріч передбачені на Камінь-Каширську ЦРЛ, на харчування буде спрямовано лише 400 тисяч гривень та ще 50 тисяч із 3,3 млн. грн. коштів медичної субвенції Гутоборовенської ОТГ. Таким чином, вартість харчування 1 ліжкодня склала 5,89 грн, і, якщо брати від загального фінансування, то витрати на харчування становитимуть трохи більше 1 %. Для порівняння зазначимо, що вартість одного обіду у школі, який готують за державні «чорнобильські» кошти, виходить 30-40 гривень залежно від вікової категорії. У дитячих садочках району, де дітей годують за батьківські кошти, триразове харчування обходиться у 16 гривень на день.
Різниця цифр вражає. Чи не так? Питання: чим можна нагодувати хворих у лікарні за неповних 6 гривень на день, коли буханець хліба за сьогоднішніми цінами – 10 гривень?!
— Так, за ці кошти не реально забезпечити повноцінне харчування. Але добре, що все ж таки нам вдається його організувати. Великою мірою це стало можливим завдяки тому, що жителі району відгукнулися та зібрали для потреб лікарні овочі. За сприяння керівництва району, очільників сільських рад вдалося заготовити, зокрема, близько 20 тонн картоплі. Тепер ми маємо її фактично безкоштовно, а кошти, які могли витрачатися на її придбання, спрямовуємо на закупівлю інших продуктів, — каже Людмила Адамівна.
Але лікарняне меню однаково, так би мовити, скромне. Перші і другі страви зазвичай — то лиш, як кажуть пацієнти, «картопля, каша і вода». Та й хліб тут дають тільки в обід по шматочку.
— Дійсно, ми не можемо давати хліб у потрібній кількості відповідно до норм. Бо якщо це робити, то грошей більше ні на що не вистачить, — пояснює головний лікар.
Відтак у ЦРЛ все проаналізували, добре порахували і вдалося розробити лікарняне меню таким чином, що на ці неповних 6 гривень раз-два у тиждень на сніданок, обід чи вечерю хворим дають навіть м’ясо чи рибу.
Закупівлю усіх продуктів лікарня проводить через систему прозоро, тож бажаючі можуть простежити, яким чином все відбувається. Ми побачили, що Камінь-Каширська ЦРЛ порівняно у невеликих кількостях дійсно закуповує м’ясо, стегенця, сардельки, яйця.
— Потрібні закупівлі на цей рік ще проводяться. Коштів, щоб організувати повноцінне харчування, звісно, немає, але виходимо з того, що є. Та поряд з цим у нас на медикаменти грошей не вистачає. Зарплати у всіх працівників лікарні мізерні. Окрім того відповідно до вимог, які ставить медична реформа, ми повинні комп’ютеризувати робочі місця, — розповідає головний лікар про наболілі питання.
Дійсно, медицина тепер переживає не найкращі часи. І частково, можливо, через те, що знаходиться якраз на шляху реформування. Спочатку зміни розпочалися на первинній її ланці. А тепер от настав час й іншої. Ініціатори реформи обіцяють, що завдяки цьому значно покращиться рівень фінансування медзакладів, а отже і загалом становище медичної галузі. На це сподіваються і районні медики.
Відтак наприкінці минулого року Камінь-Каширська ЦРЛ реорганізувалася у комунальне некомерційне підприємство. Районна рада затвердила статут новоутвореного підприємства, і тепер воно опинилося у перехідному періоді, під час якого лікарня ще отримуватиме, як і раніше, державну субвенцію. А пізніше, з 2020 року, медустанова має отримувати гроші тільки від Національної служби здоров’я за надані медичні послуги, які вона затвердить. Як обговорюється, для цього Міністерство охорони здоров’я встановить на кожну послугу в лікарні тариф. Зазначають, що він буде однаковим по всій країні. Таким чином чим більше в лікарню звертатиметься пацієнтів, тим більше їй платитиме Національна служба здоров’я.
— Імовірно, що з другого півріччя ц.р. центральна районна лікарня буде отримувати додаткові кошти за діагностичне обстеження. Важко передбачити, який буде розмір цього додаткового фінансування. Так само ще не відомо, на що ми матимемо право його витрачати. Але однозначно, якщо лікарня матиме кошти, які зможе спрямувати на покращення харчування, то це буде зроблено, — підсумовує Людмила Потягайло.

Тетяна Приходько.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *