Незалежна громадсько-політична газета

Сергій Ус видав книгу про війну поляків з більшовиками на Поліссі

с1У приміщенні Камінь-Каширської районної бібліотеки минулого четверга презентували документально-історичне видання “Радянсько-польська війна у вересні-жовтні 1939 року на Волинському Поліссі”. Це перша друкована дослідницька праця краєзнавця, мешканця села Стобихва Сергія Уса, яка побачила світ завдяки підтримці громадської організації “Стохід”, що діє на теренах нашого краю.

Книга створена на основі архівних джерел, спогадів про ті буремні часи. У деякій мірі вона проливає світло на події того періоду, в тому числі й в нашому районі. Ця краєзнавча праця вносить й певну новизну в історичну науку. Адже ми звикли, що анексія Червоною Армією (РСЧА) західноукраїнських земель, які були в цей час у складі Другої Речі Посполитої, за радянського ладу переважно інтерпретувалася, як визволення цих теренів з-під панування Польщі і возз’єднання з рештою споконвічних українських земель. Хоча це було не зовсім так. Радянський Союз з нацистами фактично розділили і окупували ці території. Але у радянські часи про це, зрозуміло, говорити було не прийнято.

А надихнула Сергія Уса на написання дослідження, як він зізнався, розмова з директором районного краєзнавчого музею Наталією Пась.

— Шість років тому Наталія Олександрівна задала мені запитання: де колись було село Воля у нашому районі, поряд з яким проходила залізнична вітка? — каже Сергій Ус. — Через півроку я їй дав відповідь, аргументовану із доказами. Село Воля — це теперішня Волиця Пнівнеської сільської ради. Раніше вона мала назву Вулька Пнівненська. Вдалося знайти інформацію, що поблизу цього села у 1939 році в боях полягло багато поляків. І от з цього все почалося. Я почав шукати згадки про цю подію, збирати в джерелах інформацію.

Дослідження Сергія Уса охоплює територію сучасного Волинського Полісся — вузьку смугу території, яка тягнеться від залізниці “Ковель-Сарни” на північ до річки Прип’ять. Частково в праці описано бої у Любомльському і Шацькому районах. Автор не дає якихось конкретних своїх оцінок, не робить висновків.

“У своїй книзі я подаю фактичний матеріал, розповідаю деякі відомості з архівних документів. Мене дуже здивувало, що у районній бібліотеці немає жодної книги чи праці, яка б висвітлювала детально захоплення польських земель Радянським Союзом. Більше того, коли я приніс в один із видавничих центрів Луцька свою працю, щоб її надрукувати, то мені відмовили. Мотивували це тим, що моя книга написана про поляків. Але це наша спільна з Польщею історія, яку ми маємо знати і вивчати, якою б вона не була. Адже в лавах польських формувань, в основному рядовими бійцями, воювало й багато етнічних українців”, — підкреслив краєзнавець, розказуючи про своє дослідження.

У книзі описано супротив батальйонів польської піхотної бригади Корпусу прикордонної служби “Полісся”, залізничних військ бронепоїздів “Грізного” та “Першого маршалка”, військових жандармів і працівників військових комендатур, а також моряків моніторів (тип низькобортного броненосного артилерійського корабля, переважно прибережної дії) і катерів Пінської флотилії, які ще 23 вересня відбивались від радянської авіації на північ від Каменя-Каширського. Цікаво, що відразу три зведені групи цих військових формувань проходили через наш район у вересні 1939 року. Біля сіл Пнівне, Городок, Волиця, Деревок (у цей час належали за адмінподілом до Камінь-Каширського повіту) вони зазнали значних утрат від атак “сталінських соколів” — авіації. На жаль, місця захоронень уже не збереглися.

Тому, як зазначив на презентації керуючий справами райради Валерій Хитрик, такі книги дуже важливі, адже вони допомагають знайти, що героїчне і водночас трагічне єднає нас з польською стороною, а не сварить і роз’єднує.  “Щоб там не було, але ми є сусідами і нам треба шукати ті моменти, на яких в майбутньому будемо будувати товариські відносини. І ця праця Сергія Уса ніби будує своєрідний місток у стосунках з нашими західними сусідами”, — підкреслив Валерій Макарович.

Свої міркування про працю також висловили заступник голови райради Сергій Дмитрук, директор районного краєзнавчого музею Наталія Пась, голова районного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Віталій Нестерук, член районної спілки краєзнавців Сергій Панасюк, один із представників громадської організації “Стохід”.

Олесь Федорович,

фото автора.

сс

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *