Незалежна громадсько-політична газета

Простила матір сина, який ледве не вбив її сокирою. За свій злочин останній отримав п’ять років… умовно

2c2182276d64b7f5a1fca65cefbd3660Цьогоріч наприкінці квітня Камінь-Каширщину сколихнула направду моторошна історія. У районному центрі молодик під час конфлікту з матір’ю вдарив останню сокирою по голові, а потім спробував накласти на себе руки. Багато людей не йняли віри тому, називаючи абсурдом і вигадками. Адже уявити, що син підняв руку на найріднішу людину – власну неньку, було годі. Частина ж обізнаних “смакувала” хтозна-де почутими деталями цієї історії, від котрих волосся ставало дибки. Подейкували, що від удару череп потерпілої розколовся на шматки, а сама вона чи ще житиме. Та матір вижила і простила сина….

Нещодавно оприлюдненений текст вироку Ратнівського районного суду, в якому розглядалася справа, розкрив деталі того страшного дня.
Трагедія трапилася 19 квітня. Згідно з поясненнями чоловіка, близько восьмої ранку матір почала будити його на роботу: обливала водою, дряпала руками по обличчю. Та підніматись із ліжка він не бажав, оскільки мав погане самопочуття (напередодні ввечері пив горілку). Однак матір цього не розуміла і продовжувала наполегливі спроби. Раптом молодик почув звук, схожий на удар. Коли ж відкрив очі, то побачив неню з сокирою в руці.
За версією потерпілої все відбувалося на годину раніше. Хоча далі їхні свідчення загалом сходяться. Мати не заперечує, справді будила сина. Взяла сокиру, бо той не хотів прокидатися, та вдарила в бильце ліжка, де він лежав.
Припускаємо, це й стало останньою краплею. Хоча те, що відбувалося далі, не піддається жодному розумінню. Схопившись на ноги, син вихопив із рук матері сокиру та штовхнув її, від чого остання втратила рівновагу і впала на диван. Далі обухом сокири, яку попередньо відібрав, він ударив жінку в голову. Чи наносив ще удари – не пам’ятає. Пригадує лиш, викликав на місце події родичів і до їх приїзду намагався надавати потерпілій першу медичну допомогу.
Повідав обвинувачений правоохоронцям і інші факти, зокрема, що його мати зловживала алкоголем та 2014 року навіть возив її на лікування. До того ж потерпіла часто брала гроші, зароблені чоловіком і відкладені для утримання сім’ї, без дозволу. Недорахувався підсудний чималої суми і за день до конфлікту, у зв’язку із чим між ним і матір’ю виникла сварка.
За словами родичів і знайомих молодика, потерпіла зловживала алкоголем, часто конфліктувала з сином, усіляко чинила на нього психологічний тиск, принижувала та спілкувалася із ним підвищеним тоном. Окрім того, одній зі свідків жінка повідала, що за два дні до згаданої події вже будила сина сокирою. Обвинуваченого вони охарактеризували позитивно: самотужки утримував бабусю похилого віку та матір, повсякчас шукав можливостей, аби підзаробити додаткову копійчину. Після вчинення злочину навіть віддав рідним зарплатну банківську картку, аби оплатити лікування покаліченої ним неньки.
Правда, факт залишається фактом – чвари на побутовому ґрунті, підігріті алкоголем, закінчилися у підсумку великою бідою. Не беремось судити, наскільки часто споживали спиртне фігуранти даної справи. Але свідчення говорять, що це мало місце.
Фінал даної історії для кожної зі сторін закінчився щасливо. Лікарям вдалося виходити постраждалу матір. Попри перенесений тілесний біль жінка не зачерствіла серцем і попросила суд суворо не карати сина. Зваживши на всі пояснення, слуги феміди присудили йому покарання – п’ять років “умовно”. Тепер протягом трьох наступних років місцевий “Раскольніков” буде відбувати іспитовий термін, а ще чоловіка зобов’язали утриматись від відвідування закладів громадського харчування, де здійснюється реалізація та споживання алкогольних напоїв. Від гріха подалі.
Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *