Незалежна громадсько-політична газета

“Укрпошта” і далі доставлятиме у село пенсії, газети…

IMG-10fb9a779e1ec81aa92b41ddfb527f85-V

В усі часи відділення поштового зв’язку в інфраструктурі села відігравало ключову роль. Сюди щоденно приходять люди у своїх справах і потребах. Тут вони оплачують комунальні послуги, отримують посилки, передплачують газети і журнали… А ще, що є не менш головним, саме пошта доставляє і виплачує пенсіонерам пенсії, яких так з нетерпінням очікують ті, у кого вони є єдиним джерелом виживання у цей надто непростий час.

І ось нещодавно сільського жителя приголомшила новина керівництва “Укрпошти” про те, що в Україні планується масове закриття сільських відділень і скорочення листонош. Причина, мовляв, об’єктивна і потреба вимушена — доставка пенсій у села є збитковою. Держава поклала на поштовиків функцію виплати пенсій, а ось оплачувати повноцінно цю послугу не поспішає. В “Укрпошті” порахували, що лише впродовж року прямий збиток від цього становить 1,2 мільярди гривень.
Ситуація миттєво набула масового обговорення в суспільстві — від бабусь на лавочці біля сільської хатини до народних депутатів, міністрів і президента. Окремі державні мужі в чиновницьких кабінетах пропонували перевести пенсійні виплати у банки і термінали. Пропозиція, здавалося б, слушна. Це дозволило б Пенсійному фондові зекономити немалі кошти. Але така форма виплати пенсій у крайньому разі була б актуальною хіба що міському жителю. А як бути пенсіонерові-селянину? Поки що альтернативи немає — єдиним оператором, який має найрозгалуженішу мережу і здатний дійти до кожної людини, є “Укрпошта”. Без сумніву, це знають і в столичних кабінетах. Тож невипадково у бюджеті наступного року передбачили 500 млн грн на покриття витрат “Укрпошти” за доставку пенсій. Щоправда, це не стільки, скільки вимагали поштовики. Але початок є.

А ось минулого понеділка перспективи взаємодії з поштовиками обговорювали медійники Волині за участю директора Волинської дирекції ПАТ “Укрпошта” Івана Шевчука та народного депутата Ірини Констанкевич.
Зокрема, народний депутат розповіла, що не з розповідей сторонніх, а з особистих зустрічей з виборцями знає, що жителів сільських територій неабияк турбує, чи зможуть вони в майбутньому вчасно отримувати пенсії, пресу, інші послуги.
Головні редактори обласних і районних газет у свою чергу говорили про ті виклики, які можуть постати в разі закриття поштових відділень у селах. А їх досить багато. Серед головних — це і проблеми з пенсійними виплатами, і позбавлення сільського жителя передплачувати і читати уподобану газету чи журнал, отримувати ряд послуг з переліку тих, що надаються нині. І, звичайно, не можна скидати з рахунку не менш важливе — втрати в сегменті інформаційної безпеки, що надто актуальним сьогодні є особливо для волинян, які живуть на прикордонні з Білоруссю і Польщею, де вкрай недостатньо покрита територія телесигналом. Це у немалій мірі стосується і Камінь-Каширщини.
Керівник волинської пошти з розумінням поставився до зауваг журналістів. Але водночас поділився і тим, що непокоїть поштарів.
— Ми не просимо грошей у держави, — зазначив Іван Шевчук. — Ми просимо, аби держава профінансувала замовлене. Протягом 26 років “Укрпошта” не мала доплати за доставку пенсій в село. Якщо у 2004 році тариф становив 3,56 відсотка від обсягу виплаченої пенсії, то нині лише 1,56 відсотка. Через зменшення тарифу “Укрпошта” втрачала величезні суми. І сьогодні ця послуга є збитковою”. Нині, за словами Івана Шевчука, із 380 сільських відділень на Волині 200 є збитковими. Тож утримують їх за рахунок прибуткових відділень у містах і райцентрах. Зрозуміло, що їх хочуть закрити, а працівників звільнити. Що стосується Камінь-Каширського району, то попередньо велася мова про закриття відділення у Радошинці. На даний час відділення у цьому селі діє і, як запевнило керівництво поштового відомства, працюватиме і далі. Щодо скорочення листонош в районі, то, за словами начальника районного центру поштового зв’язку Сергія Остапука, попереджено про це двох листонош — по одній у Боровненському і Клітицькому відділеннях. Однак, зауважив Сергій Омелянович, це ніяк не вплине на якість і повноту поштових послуг жителям згаданих сіл.
Принагідно учасники зустрічі нагадали головному поштовикові Волині про неймовірно високі зарплати топ-менеджерів “Укрпошти, які сягають сотень тисяч гривень у місяць. Ірина Констанкевич зазначила, що, наприклад, зарплати заступника керівника “Укрпошти” вистачило б, аби оплатити працю усіх листонош Любешівського району. У той же час сільські поштарки працюють за 900 гривень у місяць.
Іван Шевчук зазначив, що на Волині відбулося скорочення листонош, які працювали на 0,25-0,4 ставки чи 1-3 дні в тиждень. Залишились ті, які працюватимуть на повну ставку. Це мотивуватиме людей до праці. “Ті ж самі дільниці обслуговуватимуть, скажімо, не чотири, як раніше, а дві листоноші. Одна і та ж листоноша розноситиме пошту одного дня на одній дільниці, а наступного — на іншій”, — наголосив Іван Олександрович.
Редактори газет поділилися з керівником волинської пошти своєю стурбованістю щодо передплати газет на 2019 рік. Адже інформація керівництва “Укрпошти” про намір закрити близько 30 відсотків відділень і скоротити 7 тисяч листонош в Україні уже негативно позначилася на передплатній кампанії. Яким чином? Усе дуже просто. Листоноші, не маючи стимулу до праці, через можливе скорочення подекуди просто не займаються передплатою. А читачі, зачувши, що відділення закриватимуть, не захочуть передплачувати газети, “бо хто ж їх носитиме?” Також медійники нарікали на те, що непоодинокі є відділення, де газети доставляють передплатникам невчасно, раз в тиждень. Тож читачі справедливо ремствують. Іван Шевчук дещо здивувався такою новиною і просив про такі факти інформувати його. А ще він наголосив, що у даний час питання закриття відділень уже не стоїть на порядку денному. ВІДДІЛЕННЯ НЕ ЗАКРИВАТИМУТЬ!!! ПЕНСІЇ І ГАЗЕТИ У СЕЛА ДОСТАВЛЯТИМУТЬ!!! Тож людям варто заспокоїтись. Таким є головний підсумок зустрічі.
Петро ТРОФИМЧУК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *