Незалежна громадсько-політична газета

«Влаштуємо пікет у Києві» та «перекриємо дорогу»

Без имени-4..До таких радикальних дій готові вдатися жителі села Стобихівка,
щоб нарешті розпочали будівництво школи у їхньому селі та перестали батьків робити злочинцями.

Жителі Стобихівки два місяці не пускали дітей до навчального закладу, вимагаючи будівництва нової школи.
Тепер людей судять за те, що їхні діти не відвідували школу. Батьків звинувачують в ухилянні від виконання батьківських обов’язків по вихованню малолітніх дітей.

Минулого тижня селяни без попередження завітали до голови районної ради Віктора Суса, аби поцікавитися, чи готова нарешті документація на нову школу та коли розпочнеться її будівництво. На зустрічі був присутній і заступник голови райдержадміністрації Олександр Михалік. Втім ні один, ні другий посадовець, як розповідають стобихівці, не змогли їм дати тоді чіткої відповіді.
«В останній розмові з керівниками району ми зрозуміли, що другий проект на школу, який мали виготовити з ініціативи губернатора Олександра Савченка, і, можливо виготовили, в чому ми не певні, бо не бачили його, знову відкинули. Адже посадовці заговорили вже про вартість будівництва нової школи у розмірі 115 млн грн. Коли за першим проектом вона мала обійтися у 89 млн (навіть і з дитсадком), за другим – у 85 (так говорив губернатор)», — розповідали журналістам у той же день жителі Стобихівки.
Селяни були стурбовані, адже зробили висновок, що їх знову просто годують обіцянками. Вони кілька разів вдавалися до кардинальних дій – не пускали дітей до школи, бо переконані, що затягувати із будівництвом школи не можна. Тепер за це їх викликають до суду.
«Нас звинувачують у тому, що ми не пускаємо дітей до школи. До аварійної школи. Мовляв не забезпечуємо здобуття дітьми повної загальної середньої освіти. Кожного з батьків хочуть оштрафувати на 1200 гривень. І це замість того, щоб притягнути до відповідальності тих, хто мав забезпечити належне створення загальноосвітнього простору і цього не зробив, чим піддав ризику життя та здоров’я наших дітей. Прикро, звичайно, що замість того, щоб зрозуміти батьків та підтримати, їх намагаються залякати», — говорять.
Хоча, зрештою, людей це аж ніяк не лякає. І штраф, який можуть на них накласти, платити вони не збираються.
«На будівництво нової школи ми здали в рази більше, а штраф платити не будемо. І пускати наших дітей на навчання в аварійну школу, зрозумійте, не можемо!» — в один голос кажуть.
Школа ж бо дійсно аварійна. Чи б пак була? Попри те, що вона розрахована на 70 учнів, а в ній навчається 250, попри те, що тут немає спортзали, немає їдальні, туалети — на вулиці, у ній ще й стеля мало не падає. До речі, з цього приводу жителі села Стобихівка звернулися у поліцію.
«Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. А після цього у школі почався ремонт: поклали кілька балок, до них підтягнули стелю і все – школа не аварійна», — іронізують люди.
«Чого вони раніше цього не робили? Хоча б під час літніх канікул? Де тепер взяли на це кошти? Чому, як виявилося під час ремонту, стеля в школі була взагалі не утеплена?..», — десятки запитань виникають у селян.

Без имени-2

«У наших дітей скільки-то років руки й ноги замерзали на уроках, а над стелею навіть мінвати не виявилося!» — не заспокоюються батьки.
Їхні діти цьогоріч ще й не починали навчання. Літні канікули схоже аж надто затягнулися.
«Дійсно, діти вже знудилися вдома. Проте, ми навіть якби і захотіли відправити їх до школи, тепер це проблемно – поспіхом ремонтуючи стелю, бо батьки поскаржилися в поліцію, у класах роботу не довели до ладу», — розповідають.
Що ж, у нас, зазвичай, до ремонту в школах долучаються батьки. Бажаючи, щоб їхні діти навчалися у комфортних умовах, вони докладають максимум зусиль. У Стобихівці батьки задля покращення умов навчання своїх дітей хочуть для них збудувати нову школу. І це логічно, коли ця — вже стара і аварійна, та вміщає лише четверту частину із усіх школярів. Це також добре, коли вони готові і власним коштом до цього долучитися. Ба навіть вже перших більш, як півмільйона, назбирали. Та чи докладатимуться вони до ремонту старої?
«Раніше ми докладалися до косметичних ремонтів у класах. За наші гроші в школі замінили двері. За кошти покійного депутата Ігоря Єремеєва – вікна. Тепер наша мета — будівництво нової», — кажуть батьки.
Будівництва нової школи чекають і діти.
Тож відчувши нерішучість влади будувати дітям нову школу, стобихівці почали обдумувати, як же їм нарешті достукатися до свідомості посадовців. Бо ж вважають, так тривати далі не може.
«Наші діти не будуть наповнювати чужі школи. Нам потрібна своя. А щоб домогтися її будівництва ми маємо намір уже найближчим часом податися до столиці. Усі 8 десятків батьків та 2 сотні учнів поїдемо до Києва на протест під Міністерство освіти. І наші наміри цілком серйозні» — заявляють категорично налаштовані жителі села Стобихівка.
Люди втомилися сподіватися на місцевих керівників. Щоб у когось не виникло сумнівів у тому, що батьки так і зроблять, вони вже минулого понеділка влаштували разом із дітьми протест на трасі Київ—Ковель—Ягодин, вимагаючи оголосити тендер на будівництво школи. Про цей намір вони заздалегідь попередили керівників району. Тож, схоже, людей почули. Департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської обласної державної адміністрації оголосив тендер на нове будівництво школи в селі Стобихівка. До речі, очікувана вартість закупівлі становить 114 мільйонів 267 тисяч 900 гривень. Подання тендерних пропозицій триватиме до 22 листопада 2018 року. Аукціон розпочнуть 23 листопада. А доставити товари, виконати будівельні роботи та поточний ремонт планують до 31 грудня 2020 року.

Без имени-1
Тим часом батьків почали викликати до суду. Першим розглядали адміністративне провадження щодо Сергія Сухацького. Підтримати чоловіка приїхали й інші батьки з дітьми.
Захист просив закрити провадження у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення. Втім суд таки призначив панові Сергію сплатити 850 гривень штрафу та 300 гривень судового збору. Тепер захист планує подавати апеляцію, мовляв, суд не врахував жодного клопотання.
Наразі батьки вимагають звільнити з посади директора ЗОШ І-ІІ ст. села Стобихівка Анатолія Хельчика. Окрім того вони вирішили зібрати загальношкільні збори та планують вже у п’ятницю відпустити дітей у школу до 23 листопада. Кажуть, якщо ставлення до питання будівництва нового навчального закладу у посадовців не зміниться, знову можуть розпочати акції протесту.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *