Незалежна громадсько-політична газета

“Бебі-бокси” для новонароджених

сІз 1 вересня в Україні стартувала урядова програма по забезпеченню «бебі-боксами» родин, в яких народилися малюки. Журналісти «Полісся» вирішили поцікавитися, як працює вона у районі та чи задоволені її запровадженням мами-породіллі.

Оскільки спочатку велася мова про те, що видаватимуть пакунки при народженні малюка одразу в пологовому, ми звернулися за інформацією до завідуючої відділення Оксани Мартинюк. Оксана Іванівна сказала, що вони лише приймають та перенаправляють на управління соціального захисту населення РДА заяви на отримання бебі-боксів. І у відділенні з 1 вересня їх не видавали. Мам з малюками виписують з пологового без подарунків від держави.

Отакої. Невже нашим породіллям не пощастило і до них нововведення ще не дійшло?

Телефонуємо в управління соціального захисту населення, щоб поцікавитися, чому мамам камінь-каширщини не дають «пакунків малюка». А нам і кажуть: «Тому, що їх забирають переважно татусі».

Виявляється, через те, що перші 26 «бебі-боксів» надійшли на Камінь-Каширщину лише в другій половині вересня, мами з малюками, що народжувалися після 1 вересня, годуються вже вдома, а за подарунками відправляють переважно татусів чи ж бабусь з дідусями.

Днями у район надійшла чергова партія «пакунків малюка». Ще 44 «бебі-бокси» отримали сім’ї, які нещодавно поповнилися. Як зазначають в управлінні, набори забирають дуже швидко. Ще б пак, адже дитя вже росте, тож хтозна чи знадобляться ті речі потім.

Журналістам «Полісся» пощастило застати в управлінні соціального захисту одного із щасливих татусів, який прийшов отримати бонус від держави. Чоловік люб’язно дозволив зазирнути до щойно отриманої коробки. У ній – 25 найменувать усіх речей: підгузки, пелюшки, серветки, шапочки, боді, повзунки, шкарпетки, ковдрочки, рушник, термометри, ножиці, іграшки, мило-шампунь. Все це потрібно для перших тижнів життя немовляти. Наскільки речі якісні та практичні, мама зможе оцінити уже в процесі користування ними. Тато ж поки що утримується від коментарів.

Оглянувши вміст «бебі-боксу», ми оцінюємо позитивно старання держави. Хоча зауважуємо перше: таку коробку, очевидно, далеко не всі використовуватимуть замість ліжечок. Це як варіант може бути лише у тому випадку, коли дійсно становище чи ситуація спонукає. Друге – розмір одягу для немовлят міг би бути більший. Адже, як відомо, діти у перші місяці ростуть дуже швидко. Тому, навіть якщо у перші дні шапочка чи повзунята завеликі, то вже за місяць-другий можуть стати замалі. Тож ми припустили, що зокрема у даному випадку, коли «пакунки малюка» камінь-каширські сім’ї отримують із запізненням, речі дійсно можуть бути впритик. Та й діти, буває, народжуються великі. Загалом же набір продуманий і якщо його вчасно видаватимуть, то дійсно буде корисним для мам. Нагадаємо, загальна вартість його наповнення – до 5 тисяч гривень.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *