Незалежна громадсько-політична газета

Час іти до війська

воєнком

Із 1 жовтня оголошено осінній призов юнаків на строкову військову службу. Він триватиме до кінця грудня цього року. Цієї осені до війська буде призвано 570 волинян, які проходитимуть військову службу в Збройних Силах України, Національній гвардії, Державній прикордонній службі та Державній спеціальній службі транспорту України.

Призову до війська підлягають чоловіки віком від 20 до 27 років, котрі за станом здоров’я, освіти, морально-діловими якостями, фізичним розвитком придатні до проходження військової служби і не мають підстав для надання відстрочки чи звільнення від служби.
На призовну комісію також викликаються юнаки від 18-20 років, оскільки призовний вік згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» становить з 18 до 27 років. Їх викликають для уточнення облікових даних та надання відстрочки або для звільнення від служби.
Нагадуємо, що громадяни України, які приписані до призовних дільниць, зобов’язані прибувати за викликом районного військового комісаріату для проходження медичного огляду та призову на військову службу.
Згідно з українським законодавством призовники, які отримали повістку з військкомату, зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. Неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Відповідно до ст.15, п.8.4 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці у 10-денннй строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України.
При проходженні строкової військової служби призвані громадяни України забезпечуються наступними соціальними гарантіями та пільгами:
.при призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2018 році — 3,5 тис. грн.);
.їм виплачується щомісяця 350 — 700 грн. (в залежності від військового звання та посади) на додаткові особисті потреби;
. при звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 2800 до 5600 грн. залежно від військового звання і посади), для військовослужбовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування — 12 окладів (від 4200 до 8400 грн.);
.їм надається десятиденна відпустка без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;
.час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;
.за ними зберігаються робоче місце та середній заробіток за умови офіційного працевлаштування до призову;
.після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військового комісаріату) виплачується матеріальна допомога в розмірі середньої заробітної плати на день призову, але не менше прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року (для громадян, які працювали). Для громадян, які до призову не працювали, — у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року.
Особи, призвані в період навчання у вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації, при звільненні зараховуються для продовження навчання до того вищого навчального закладу, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.
Тільки військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винятком таксі).
Члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників.
Військовослужбовці строкової служби не залучаються до виконання бойових завдань у зоні операції об’єднаних сил на Донбасі.
Порушення призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання до військового комісаріату відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади тягнуть за собою адміністративну відповідальність та тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.
Ухилення від призову на строкову військову службу тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу України (до трьох років обмеження волі).
Шановні призовники Камінь-Каширщини, прийдіть до призовної дільниці і виконайте свій конституційний обов’язок!
Сергій ШВАЧКО, підполковник, військовий комісар району.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *