Незалежна громадсько-політична газета

Аліментників-боржників каратимуть по-новому

1524659274Їх направлятимуть на суспільно корисні роботи, а зарплату спрямовуватимуть на сплату аліментів.

Ще на початку року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», спрямований на посилення захисту права дитини на належне утримання. У ньому, зокрема, прописаний вдосконалений порядок примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів. Законотворці передбачили у законі певні особливості впливу на боржників, котрі мають заборгованість зі сплати аліментів для утримання дітей, зокрема, дітей з інвалідністю та дітей, які мають певні важкі захворювання.
Ось про ці особливості і говорили минулого тижня у стінах РДА представники виконавчої гілки влади району, сільські голови та юристи. Дискутували гаряче, бо закон ставить конкретні вимоги не лише до аліментників боржників, а й в деякій мірі і до органів місцевого самоврядування.
Як розповіла начальник Камінь-Каширського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Любов Балицька, Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень щодо боржника, який не сплачує аліменти більше шести місяців. Тепер, якщо у батька чи матері дитини виникає заборгованість зі сплати аліментів за 6 місяців, то їх нині можуть притягнути до адміністративної відповідальності. Тобто до виконання суспільно корисних робіт. На сьогодні державними виконавцями Камінь-Каширського районного відділу державної виконавчої служби направлено до Камінь-Каширського районного суду 23 протоколи про адміністративні правопорушення за несплату аліментів, на 5 боржників судом накладено адміністративне стягнення у виді суспільно-корисних робіт за вчинення адміністративного правопорушення, перебаченого ст. 183-1 КУпАП.
Відповідно до нового законодавства суспільно корисні роботи – це новий вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт. Вид цих робіт визначає відповідний орган місцевого самоврядування.
За словами Любові Антонівни, саме виконавці уповноважені складати протоколи про вчинення правопорушення аліментниками – несплату коштів на утримання, наприклад, своїх неповнолітніх дітей протягом 6 місяців. Ці протоколи будуть надсилати до суду, який і визначатиме міру покарання.
— Суд може прийняти рішення про відбування боржником суспільно корисних робіт терміном від ста двадцяти до двохсот сорока годин. Власник підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем виконання порушником суспільно корисних робіт зобов’язаний здійснювати нарахування плати порушнику за виконання роботи та перерахування її на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів. У нас наразі стоїть питання, де ж саме відбуватимуть ці роботи аліментники. Подбати про це сьогодні держава зобов’язала органи місцевого самоврядування. Тобто місце відбування суспільно корисних робіт повинні визначити сільські ради. Це можуть бути роботи безпосередньо у сільській раді, або ж у будь-якій іншій установі, на підприємстві, якщо такі можуть взяти на роботу, — зауважила Любов Балицька.

Ось це і насторожило представників органів місцевого самоврядування. Адже, як доповнив начальник Камінь-Каширського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Волинській області Ярослав Мирончук, суспільно корисні роботи є оплачуваними на відміну від громадських. Оскільки ситуація із працевлаштуванням в районі є непростою, то виходить, що весь клопіт ляже на плечі сільських рад. Тим більше, як наголосив Ярослав Петрович, в адмінкодексі чітко прописано, що порушники відбувають суспільно корисні роботи за місцем проживання.
Якщо сільрадам не вдасться знайти, куди працевлаштувати аліментників-боржників, то вони повинні самі оплатити ці роботи, залучивши порушників, наприклад, до наведення благоустрою чи ще чогось. Втім далеко не в кожному бюджеті знайдуться для цього кошти. І це є чи не основною проблемою. Тому сільські голови стурбовані таким нововведенням. Тим більше, що аліментників-боржників у районі є чимало. За словами Любові Балицької, на сьогодні їх налічується 208 осіб. Оплата праці для них, у разі винесення судом рішення про відбування суспільно корисних робіт, повинна здійснюватися погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці. А це 22,41 грн за годину.
— Якщо суд винесе постанову про відбуття суспільно корисних робіт на території тієї чи іншої сільської ради, то останні повинні будуть забезпечити їх виконання. Якщо постанови суду не будуть виконуватися, суд подаватиме у прокуратуру матеріали, щоб ми розпочинали кримінальне провадження. Тож сільські ради обов’язково повинні вжити всіх заходів, щоб знайти кошти і заплатити зарплату.Ті сільські ради, які мають кошти, повинні платити. Ті, які не мають їх, повинні просити субвенцію та ін., – наголосив представник прокуратури Віктор Смітюх.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *