Незалежна громадсько-політична газета

Сільським бюджетам від заготівлі чорниць перепало 267 тис. грн.

Скільки вивезли цьогоріч із лісів Камінь-Каширщини чорниць, може уявити бодай приблизно лише той, хто в ягідний сезон чи не щодня зранку прямував до лісу, а ввечері фіксував на вазі нелегкі старання. Селяни таким чином суттєво поповнили свої сімейні бюджети. Однак чи помітно побагатшали від заготівлі лісової ягоди цьогоріч бюджети сільських рад?

Виявляється, як де. За даними, які подає управління регіонального розвитку та інвестицій райдержадміністрації, найбільше сплачено в місцеві бюджети Бузаківської, Мельнико-Мостищенської, Нуйнівської, Воєгощанської, Видричівської, Стобихівської сільських рад. Але є й такі, які від заготівлі другорядних лісових ресурсів взагалі нічого не отримали. Серед таких Ворокомлівська, Піщанська, Верхівська та Великообзирська сільські ради. Звичайно, важко уявити, що тут люди не ходили по ягоди. Ходили, збирали і здавали. Та, вочевидь, щось десь спрацювало не так і сільський бюджет нічого не отримав. У РДА зазначають, що наповнення сільських бюджетів — це передусім турбота сільських органів самоврядування. Водночас сільські голови кажуть, що заготівельники (суб’єкти господарювання), які здійснюють заготівлю, самі вирішують, куди платити податок.
А якщо коротко, то все мало би відбуватися так: суб’єкти господарювання (тобто підприємці чи цілі підприємства, фірми) сплачують рентну плату (податок) у відповідні сільради, де планують здійснювати заготівлю. Після цього вони отримують у лісових господарствах лісовий квиток і заготовляють, наприклад, чорниці.
Тож, щоб все це відбувалося саме так, у районі навіть створили відповідну робочу групу, котра обстежувала пункти прийому зазначеної вище продукції, здійснювала моніторинг ситуації на ринку заготівлі, а також вживала заходи з метою попередження порушень у межах компетенції (тобто надавала консультації).
Заготовляли ж чорницю цьогоріч на Камінь-Каширщині небагато-немало — 13 суб’єктів господарювання. Вони сплатили рентну плату за спецвикористання лісових ресурсів за 273,2 тонни ягід чорниці. Це далеко навіть не третина від передбаченого ліміту на наш район, зокрема, на заготівлю чорниць. Адже відповідно до рішення сесії Волинської обласної ради ліміт для Камінь-Каширського району становить 887 тон ягід чорниці. І хоч лісівники кажуть, що ще жодного року ці ліміти в повній мірі не використовувалися, все ж порівняймо. За інформацією, що оприлюднюється на сайті РДА, у 2016 році на Камінь-Каширщині сплатили рентну плату за 573 тонни чорниці, у 2017 – за 126 тонн.
Отож цьогоріч від заготівлі ягід сільські бюджети району поповнились загалом лише на 267 тисяч гривень. Бо ж ставка збору за 1 кг ягід чорниці у 2018 році – 97,8 коп. (2017 рік – 96,2 коп.).
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *