Незалежна громадсько-політична газета

Народжуйте і отримуйте пакунок малюка

пакм..Як відомо, з 1 вересня в Україні при народженні дитини кожна родина отримуватиме від держави спеціальний дитячий набір “бейбі-бокс”, в якому буде зібрано речі, потрібні для перших тижнів життя немовляти. А з 1 січня запрацює проект «муніципальна няня». Поряд з цим подружжя матимуть можливість безоплатно пройти медичне обстеження на TORCH-інфекцію.

Чи готові вже на Камінь-Каширщині роздавати державні бонуси для породіль та що думають з приводу муніципальних нянь наші матусі?
Як виявляється, камінь-каширські мами з радістю приймуть пакунок малюка. І сподіваються, що у ньому будуть дійсно хороші речі.
— Непогано, що держава намагається підтримати нас, — каже пані Світлана, яку ми зустріли в лікарні, коли вона розглядала інформаційні плакати. – Я очікую на першу дитину, тому сподіваюся, що речі у пакунку будуть якісні і стануть в нагоді.
Жінці народжувати у грудні, тож їй пощастило — вона отримає набір. А от ті, хто народжуватиме до 1 вересня, почуваються обділеними.
— Якби окрім цього ще виплачували нормальну допомогу по догляду за дитиною, то було б ще краще – говорить старша жіночка, яка, очевидно, вже має не одне дитя і розуміє, що на 860 гривень у місяць непросто прогодувати чадо.
Стосовно ініціативи надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги соціальні служби також відгукуються позитивно. Адже є чимало породіль, які не завжди можуть належно підготуватися до появи на світ малюка, і часто не мають всього необхідного навіть тоді, коли поступають у пологове.
Втім мамочки запитують, чи не потрібно їм щось оформляти, десь реєструватись, аби отримати цей пакунок?
Як повідомляють у пологовому відділенні Камінь-Каширської ЦРЛ, єдина умова для отримання дитячого набору — це народження дитини.

— Наразі ніяких додаткових інструкцій ми ще не отримували. Знаємо лише, що «пакунки малюка» зберігатимуться у нас, — розповідає завідуюча акушерсько-гінекологічного відділення Оксана Мартинюк.
За її словами, нині на обліку у Камінь-Каширській ЦРЛ перебуває 283 вагітних, які мають народити із вересня до 1 січня. Усі вони повинні отримати ці дитячі набори.
До речі, як інформує Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, Мінсоцполітики вже визначило перелік дитячих товарів для комплектування пакунка. І входитиме у нього 25 товарів. Серед них: підгузки одноразові для новонароджених (не менше 94 шт. в упаковці); серветки вологі одноразові для дітей від 0 років, гіпоалергенні, PH-нейтральні, без запаху (не менше 56 шт. в упаковці); пелюшка ситцева, фланелева, муслінова; пелюшка багаторазова вологостійка; шапочка, бавовна 100 %, розмір 0 – 3 місяці та 3 – 6 місяців; боді з коротким рукавом: розмір 50 – 56 см, 56 – 58 см; боді з довгим рукавом, трикотаж, 100 % бавовна: розмір 50 – 56 см та 56 – 58 см; штани-повзунки із закритими носочками, 100 % бавовна: розмір 50 – 56 см та 56 – 58 см; чоловічки з довгим рукавом та штанцями: розмір 50 – 56 см та 56 – 58 см; шкарпетки, бавовна не менше 90 %, розмір 0 – 3 місяці; термометр для води; термометр для тіла електронний з гумовим наконечником; ножиці манікюрні дитячі з тупими наконечниками (безпечні), нержавіюча медична сталь; прокладки для лактації (не менше 60 шт. в упаковці); ковдра тепла/демісезонна, наповнювач – бавовна 100 %, зовнішня тканина – бавовна 100 %, розмір 90 x 120 см +/- 10 %; плед-ковдра, 100 % трикотаж, бавовна, розмір 60 x 80 см +/- 10 %; матрац, склад за міжнародними нормами, розмір 42 x 70. Розмір матрацу (периметр) має збігатися з розміром (периметром) дна коробки-колиски; рушник махровий для купання з кутком, розмір 100 x 100 см +/- 10 %, вироблений з натурального матеріалу; іграшка-брязкальце розвиваюча без дрібних деталей, пластик із сертифікатом, що дозволяє використання дитячих іграшок; крем із вмістом ланоліну 100 %; рідке мило-шампунь дитяче з дозатором, універсальне, від 0 років, без парабенів, гіпоалергенне, без запаху, 500 мл; коробка-колиска із міцного картону, розмір 43 x 70 х 27 см +/- 10 %. Коробка виготовляється з гофрокартону типу “C” (з міцною гофрою, 120 г/м2) з кашировкою листів картону целюлозного (210 г\м2) та повнокольоровим друком на дно та кришку коробки. Для зміцнення конструкції в дно та бокові стінки мають бути додані окремі вставки без друку з гофрокартону типу “C” (міцна гофра, 120 г/м2).

Про інші нововведення, які Кабмін підготував з 1 січня наступного року, у районі поки що детальною інформацією не володіють. Наприклад, в управлінні соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА ще не мають роз’яснень щодо оплати послуг муніципальної няні. Відомо лише, що Кабмін пропонує державне відшкодування батькам послуг няні, яка доглядає за дитиною до 3-х років, через надання податкової знижки. Розмір відшкодування передбачається в розмірі одного прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років (станом на 1.01.2018 — 1492 грн.) – за кожний місяць роботи няні.
Однак чи стане це популярним у нашому краї? Зрештою багато хто, можливо, і захоче таким чином працевлаштувати своїх рідних. Та, цілком ймовірно, що до «муніципальних нянь» будуть прописані і певні вимоги стосовно, наприклад, освіти, яким відповідатиме далеко не кожен.
Поряд з цим уряд обіцяє, що кожна майбутня родина отримає можливість пройти безоплатне медичне обстеження, щоб убезпечити народження дітей з вродженими вадами. Втім Оксана Мартинюк каже, що такі аналізи, а це обстеження на TORCH-інфекцію (вірус герпесу, вірус краснухи, токсоплазми, цитомегаловірус, парвовірус, ентеровірус) раніше проводили лише приватні лабораторії. Тому, як насправді запрацює даний проект, сподіваємося стане відомо ближче до 1 січня. Наразі у Камінь-Каширській ЦРЛ безкоштовно можна зробити аналізи на віруси гепатитів В, С, ВІЛ.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *