Незалежна громадсько-політична газета

Знайшли крайнього

630_360_1500080130-3626Через те, що пенсійне відомство України не перерахувало Укрпошті коштів, наша читачка із села Раків Ліс не отримала вчасно у липні пенсії. Але винною в цьому чомусь зробили сільську поштарку.

У третій декаді липня Пенсійний фонд порушив графік виплати пенсій. Не отримали вчасно їх і тисячі жителів району. Для багатьох це стало прикрою несподіванкою і створило чимало незручностей. А тому деякі пенсіонери, як ми уже повідомляли у попередньому номері, почали звертатися на “гарячу” телефонну лінію.
Про те, чи ефективними є подібні звернення і чи допомагають вони вирішити певні проблеми, нам розповіла наша читачка із села Раків Ліс Світлана Сус. Її дзвінок у Київ на “гарячу” лінію Пенсійного фонду нагадує не що інше, як свого роду гру у зіпсований телефон.
Світлана Степанівна опинилася у непростих життєвих обставинах, коли їй терміново потрібні були кошти на ліки. Вона з нетерпінням чекала своєї пенсії, однак цього разу грошей у встановлений час так і не отримала. Тож вирішила бити на сполох, бо знала, що і деяким її знайомим також вчасно не виплатили. Жінка зібралася з думками і набрала номер “гарячої” лінії Пенсійного фонду України. Її вислухали, записали звернення. А через деякий час зі Світланою Сус зв’язалася її односельчанка-листоноша. Як з’ясувалося в ході розмови, поштарку чомусь зробили винною у тому, що жителі села Раків Ліс, зокрема Світлана Степанвіна, не отримали вчасно пенсій.
— Очевидно, коли реакція на телефонний дзвінок на “гарячу” лінію дійшла до низу, вийшло, що я звинувачую листоношу у невиплаті мені пенсії, — обурюється Світлана Сус. – Це нахабство чи безумство?! Так, у мене були претензії, але аж ніяк не до листоноші. Бо добре розумію, що затримка пенсії була не тому, що її не донесли, а тому, що не профінансували.
Звичайно, поштовики відповідають за доставку різного роду соціальних виплат. Відповідно до Інструкції про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв’язку, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України, виплата пенсій, соціальних допомог здійснюється з 4 по 25 число кожного місяця у виплатних об’єктах поштового зв’язку та з доставкою додому. Однак це все може відбуватися за умови надходження коштів, наприклад, з Пенсійного фонду.
У даному випадку всі намагаються зняти із себе відповідальність. Уряд запевняє, що держава, зі свого боку, вчасно перераховує всі бюджетні трансферти. «Укрпошта» переконує, що є певні затримки з надходженням грошей з Пенсійного фонду, саме з перерахуванням. А в Пенсійному фонді України пояснюють, що така ситуація виникла через касовий розрив надходження соціального внеску.
— От і подумайте: вони наверху собі переливають з пустого в порожнє, а тут листоноша крайньою виходить. Абсурд, та й годі, — каже Світлана Сус.
Жінка уже отримала свої мізерні півтори тисячі за липень. Як запевняють у Камінь-Каширському управлінні пенсійного фонду України, профінансували виплату пенсій всім жителям району. Проте пані Світлана тепер з пересторогою чекає серпневої пенсії.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *