Незалежна громадсько-політична газета

Віктор ПАСЬ: Літо для учнів – канікули, для нас – період посиленої роботи

DSC_0473-e1475237039245 (1)Доки тривають літні канікули, у школах району готуються до нового навчального року: проводять ремонти, налаштовуються на впровадження реформи української школи, формують класи першачків… Відтак журналісти «Полісся» вирішили поцікавитися у начальника відділу освіти РДА Віктора Пася, як це все відбувається та, зокрема, як ведеться робота по створенню комфортного освітнього середовища у наших навчальних закладах.
— Вікторе Івановичу, усі розуміємо, що підготовка до нового навчального року — це передусім питання фінансового плану. Чи дорого це обходиться для відділу освіти?
— Зазвичай нам у цьому допомагають батьки. Проте, звичайно, і відділ освіти у міру можливостей спрямовує кошти на покращення матеріально-технічної бази загальноосвітніх шкіл району. Цьогоріч на це витратили 510280 гривень залишку освітньої субвенції. Надається підтримка школам і з місцевих бюджетів – більше 120 тисяч гривень витратили від початку 2018 року. Кошти ідуть на придбання різного обладнання, матеріалів для ремонтних, сантехнічних ро-біт, запчастин для шкільних автобусів, тощо.
— Розкажіть більш детально про те, скільки та на що виділялося кош-тів.
— Наприклад, у ЗОШ села Підцир’я ми придбали за 10900 гривень телевізор, у Ворокомлівську та Теклинську школи – ноутбуки по 10560 грн, для НВК №2 Каменя-Каширського — комп’ютерні столи (10850 грн). Міській школі-гімназії також виділялися кошти в сумі 93440 грн на придбання дверей та вікон. Школам сіл Видричі та Личини придбали багатофункціональні пристрої (принтер, сканер, ксерокс) за 6230 грн та 12460 грн відповідно. Ще Видричівській школі купили деревообробний станок для проведення уроків трудового навчання (14000 грн). У ЗОШ села Мельники Мостище купили проектор (9687 грн), у ЗОШ села Раків Ліс — спортивний інвентар (4800 грн), у ЗОШ села Оленине — світильники та лампочки (1420 грн), у ЗОШ села Брониця – світильник (1404 грн), у ЗОШ села Гута Боровенська – стенди (8671 грн.). Школі села Підбороччя на 12750 грн закупили блокхаус для ремонту приміщення музею, ЗОШ села Великий Обзир на 18900 грн — дошки для ремонту підлоги. На вікна, двері для ЗОШ села Карасин витратили 22093 грн. Окрім того на двері цьому навчальному закладові виділялося з місцевого бюджету 5600 грн. Для НВК №1 міста придбали дверний блок (6290 грн) та вогнегасник (3567 грн). Фаринківській філії придбали за 3892 грн міні-башню, Соснівській філії на 50210 грн закупили матеріали для сантехнічних робіт та на 17640 грн – матеріали для ремонтних робіт. 19309 грн пішло на матеріали для ремонтних робіт Черченської школи, 3110 грн – для Ворокомлівської ЗОШ, 30468 грн – для Нуйнівської ЗОШ. Школі села Ворокомле також з місцевого бюджету виділялися кошти на вікна (17229 грн). На придбання матеріалів для ремонту санвузла у школі села Залісся витратили 27752 грн, 21710 грн пішло на придбання матеріалів для сантехнічних робіт ЗОШ села Видерта, 4070 грн — для ЗОШ села Нуйно.
Чималі витрати ідуть на утримання шкільних автобусів. Так, на запчастини для шкільного автобуса ЗОШ села Осівці виділялося 8470 грн, ЗОШ села Черче – 21769 грн, ЗОШ села Брониця — 21920 грн, ЗОШ села Пнівне — 16120 грн. На це також з місцевого бюджету виділялися кошти. Зокрема, ЗОШ села Пнівне – 8770 грн, ЗОШ села Карасин — 7340 грн, ЗОШ села Житнівка – 13300 грн, ЗОШ села Видричі– 8520 грн, ЗОШ села Тоболи – 16614 грн.

 

— Скажіть, а чи всі школи наразі у задовільному стані? Чи, можливо, десь треба провести капітальні, а не косметичні ремонти?

— Усі ми знаємо про проблеми шкіл у селах Осівці, Стобихівка, Оленине. Там дійсно діти навчаються у непростих умовах. Втім загалом у районі ситуація непогана. Минулого року ми у деяких навчальних закладах провели заміну дахів. Так, за кошти соцеконому нам вдалося перекрити школи у Верхах, Личинах, Мельники Мостище та дитсадок у Хотешові. Сподіваємося, що невдовзі ми зможемо перекрити ще дитячі садочки №2 та №4  міста, а також садочок села Ворокомле. Дахи тут протікають, їх підлатують, тому сказати, що там критичний стан, не можна. Плануємо вже у цьому році зробити проектну документацію на заміну даху у ДНЗ №2, щоб знати, скільки коштів на це піде. Адже другий садочок є найбільшим у районі. А стосовно інших – все залежить від фінансових можливостей. Хоча в принципі питання заміни шиферних дахів на металопрофільні є актуальним. Однак це має відбуватися за рахунок місцевого бюджету. Ми ж он маємо 14-мільйонну нестачу коштів на зарплати техпрацівникам.

— До речі, чи є перспектива вирішення даної проблеми?

— Наразі не можу нічого сказати. Ситуація залишається такою ж.

— Вікторе Івановичу, давайте повернемося до питання зведення шкіл у Осівцях, Стобихівці, Олениному.

— Є надія, що школу в Осівцях у цьому році таки закінчать будувати. Будівництво ведеться інтенсивно. Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе сказав, що навчальний заклад добудують найближчим часом. Сподіваємося, так і буде. Тим  більше, що кошти в сумі 28 млн 260 тис грн на добудову із ДФРР вже виділили. Що стосується будівництва нової школи у селі Оленине, то скажу, що проект на неї готовий. Потрібно перерахувати кошторис у цінах 2018 року, щоб на наступний рік просити кошти на будівництво. Є надія, що у цьому році почнемо зводити школу у Стобихівці.

— Але ж губернатор Олександр Савченко казав, що проект на цей навчальний заклад є задорогим?

— Так, ми його переробляємо. Тепер інші виконавці проектують школу і не на 350 учнів, а на 300 та вже за новими державними будівельними нормами.

— А чи готові освітні заклади Камінь-Каширщини до впровадження освітньої реформи?

— Цьогорічні першокласники мають вчитися по-новому. Це твердження стосується не лише вимог у навчальному процесі, а й у створенні освітнього середовища. Відомо, що у класах мають бути нові меблі, мультимедійне обладнання. На це держава виділила для району 3,5 мільйона гривень. Кошти виділялися відповідно до кількості учнів. Тож протягом літніх канікул ми повинні їх використати. Літо для учнів – канікули, для нас – період посиленої роботи.

— На що, зокрема, витрачатимуться державні гроші?

— 3,5 мільйона гривень вже поступили. За них ми придбаємо меблі, ноутбуки, дидактичний матеріал. Для цього оголосили відповідні тендери.

— Чи вистачить цих грошей, щоб завести «нову українську школу» у кожен навчальний заклад району? Чи і батьки повинні будуть долучатися до цього власним коштом?

— Цих грошей повинно вистачити, щоб усім школам району придбати необхідне для навчання за новими стандартами. З них, зокрема, на комп’ютерну техніку піде 1 145 472,90 грн, на дидактичні матеріали — 1 247 029,30 грн, на меблі — 1 202 780,70 грн.

Якщо ж батьки мають бажання, вони також можуть долучатися до створення комфорту у класі майбутніх першокласників.

— Дякую за розмову.

Спілкувалася Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *