Незалежна громадсько-політична газета

Труднощі долі долають у великій дружній родині

сссУ районному осередку відзначили 85-річчя заснування Українського товариства сліпих.

Минулого тижня в затишному читальному залі центральної районної бібліотеки для дорослих зібралися особливі краяни, які сприймають світ довкола більше серцем, ніж очима. На жаль, лиха доля зробила їх заручниками тяжкої хвороби, відібравши можливість бачити, однак не віру в добро, щастя та, насамперед, у власні сили. Мова йде про членів Камінь-Каширської громадської міжрайонної територіальної первинної організації УТОС, які цьогоріч, спільно з українцями подібної долі відзначили вісімдесят п’яту річницю створення в нашій країні товариства сліпих.

сс
Нагадаємо, жахливого 1933-го, коли залишене злочинною радянською владою без жодних засобів до існування населення України масово вмирало від голоду, з’явилася структура, котра об’єднала в свої лави одну з найбільш незахищених і безправних частин суспільства – незрячих людей. Мова йде про УТОС. Можливо, саме тяжкі випробування, що довелося пережити в ті часи мільйонам українців, зокрема, і першим утосівцям, заклали той незламний духовний стержень, котрий дозволив організації проіснувати ось вже понад вісімдесят літ, та змушує сучасних членів, як і колись їх попередників, самовіддано відстоювати право на гідне життя, боротися за реалізацію своїх давніх мрій. Сьогодні українські незрячі – це стійка, згуртована, сорокатисячна спільнота напрочуд активних, чуйних, сердечних і мужніх людей, які, незважаючи на певні труднощі, успішно здобувають освіту, опановують професійні навички, займаються творчістю, музичним мистецтвом, пізнають світ. З них на Волині членами обласного товариства є близько 2 тисяч осіб.
Понад сорок десятиліть місцевий осередок УТОСу існує також на Камінь-Каширщині. Нині дана громадська організація стала справді дієвою силою, котра, при потребі, здатна й “гори перевернути”. Найпаче пишаються районні утосівці своїм керівником Софією Шепшелей, бібліотекарем Ольгою Гембік, головою культмасової комісії Леонідом Іщиком, секретарем Людмилою Вареницькою, учасницею художньої самодіяльності Галиною Гунчик, активістами Євою Карпук, Ганною Дифорт, Наталією Зрум, Тетяною Давидюк, які довгі роки працюють на благо організації, віддають їй свій талант, душевне тепло, наполегливо добиваються для незрячих державних пільг і виплат, шукають спонсорів, організовують дозвілля, підтримують у складні життєві хвилини, допомагають знайти власне місце в цьому не завжди уважному до людей з вадами зору суспільстві.
З нагоди ювілейної дати на зустріч завітали давні друзі незрячих району: клірик Свято-Іллінського храму міста Владислав Михалюк, перший заступник начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Віталій Леонець, заступник голови РДА Інна Бігун, заступник начальника Камінь-Каширського об’єднаного Пенсійного фонду України Людмила Михалік, керуючий справами районної ради Валерій Хитрик, секретар міської ради Наталія Бащук, помічник-консультант депутата обласної ради Анатолія Буська Віталій Нестерук.

с1
За давньою традицією загальні урочисті збори розпочали спільною молитвою. Потому керівник Камінь-Каширської громадської МТПО (УТОС) Софія Шепшелей здійснила короткий екскурс в історію створення товариства сліпих, а ще розповіла про здобутки його районного осередку. За тим слово взяли гості, котрі привітали загал із святом, а також вручили подарунки і нагороди.
Олександр ПРИЙМАК, фото автора.

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *