Незалежна громадсько-політична газета

На вулиці Миру вирують пристрасті через воду

Жителі цієї вулиці звернулися на сесії до міськради з рішучою вимогою: не допустити прокладення через їх дорогу нового водопроводу до кварталу забудови Застав’я. Люди вважають, що це лише поглибить проблему з водопостачанням у місті.

DSC_0057

Чому у місті знову
бракує води?

Як тільки починається спека, у Камені-Каширському відразу знову гостро постає питання забезпечення водою. У кранах вже не лише багатоквартирних, а й індивідуальних будинків вона лише мляво дзюрчить. Для того, щоб напитися і приготувати їжу, міським жителям часто доводиться йти з відрами та баками до сусідів, які мають криниці.
Начальник Камінь-Каширського виробничого управління житлово-комунального господарства Ігор Каденчук пояснив, що міського водоресурсу в повній мірі мало б вистачити всім. У будні дні, за його словами, тиск у мережі міського водогону сягає 2,2 атмосфери. А у суботу його додатково піднімають до 2,8. Здавалося б, що цього мало б цілком вистачити. Адже при надходженні води під тиском у 2 атмосфери забезпечується нормальна експлуатація, приміром, автоматичної пральної машини. Втім міська гідромережа влітку просто не встигає справитися з необхідним водопостачанням. Серед основних причин цього — понаднормовий відбір і нераціональне використання водоресурсу окремими недобросовісними мешканцями. Позаяк багато з них використовують воду для поливу городів, газонів і садків, наповнення ставків тощо. Простішими словами: одні марнують міську воду, ллють її в землю, а до жителів віддалених від водозабору вуличок вона просто не доходить.

Жителі вулиці Миру не хочуть давати воду на Застав’я

У результаті, як скаржаться наші читачі, сьогодні дефіцит тиску води особливо гостро відчутний на вулицях Коніщука, Шевченка, провулку Набережному.
Тому й не дивно, що жителі вулиці Миру, дізнавшись, що від них хочуть потягти водопровід далі на новий мікрорайон Застав’я, рішуче виступили проти цього. Минулого четверга ініціативна група мешканців цієї вулиці озвучила депутатам свої вимоги на позачерговій сесії міської ради.
— Громада нашої вулиці провела собі воду за свої гроші. Труби ми поклали років тридцять тому. А зараз міська рада підготувала рішення на виготовлення проекту на 46 тисяч гривень начебто на реконструкцію нашої водомережі. Насправді це зроблено, щоб протягнути трубу з Волі через нашу вулицю під річкою до нового мікрорайону “Застав’я”. Але води і нам ледве вистачає. Коли трубу потягнуть ще далі, то нормального водопостачання не буде ні у нас, ні в будинках, що через річку, — лунало з пересторогою від представників громади вулиці Миру.
Вже наступного дня жителі вулиці зібралися гуртом, щоб вирішити, як їм діяти. З людьми зустрівся голова профільної бюджетної комісії, міський депутат Юрій Ратнюк.
— Прокласти водопровід через нашу вулицю ми не дамо, про це не може бути й мови. У нас труби лежать на трубах: під землею і газ і вода. Почнуть копати, то все порвуть, — сказала з гурту одна жіночка.
Депутат Юрій Ратнюк з позицією людей погодився.
— Щороку місто має одну і ту ж проблему з водою, — говорить Юрій Васильович. — Я вас добре розумію, вода треба всім. Моя позиція, як депутата, в цьому питанні однозначна: щоб забезпечити все місто централізованим водопостачанням, треба розробити спеціальну цільову програму. Закласти на її реалізацію в бюджеті кошти. Якнайшвидше треба увести в дію артезіанські свердловини в Олексіївці та біля басейну. З останньої можна подати воду і на нові масиви.
Жителі Миру запевнили, якщо їх не почують, то готові до рішучих дій. “Якщо до нас не прислухаються, то перекриємо дорогу і ніякої будівельної техніки сюди не пустимо,” — наголосила мешканка Миру Світлана Рижова і додала: “Майже у кожного на нашій вулиці — земельні ділянки менше 6 сотих. Зрозуміло, що про город на такій площі і мови не ведеться. Тож поливати нам нічого! Тому ми лише за те, щоб мати завжди собі воду для домашніх побутових потреб”.

Насоси тиску — як альтернатива

У міської ради своя позиція з даного приводу. Як годиться у таких ситуаціях, варто, як мовиться, почути і думку представників міської влади. Тож у чому криється суть проблеми?
— Жителі масиву Застав’я теж хочуть мати воду, — говорить заступник міського голови Микола Шворак. — Те, що міськрада йде їм назустріч — хіба порушення? Загалом планується подати воду на цілий новий масив, адже готується там проект на розприділення ще одного великого кварталу. Там люди пробували бурити собі сердловини на воду, але вона там дуже поганої якості, не придатна для пиття і приготування страв. Тепер вони беруть на себе затрати з фінансування будівництва водопроводу до своїх хат, а міська рада має лише розробити проектну документацію на гідрооб’єкт. І ще хочу наголосити, що мова не йде про те, що ми “вріжемося” в трубу вулиці Миру, ми потягнемо нову гілку водопроводу через дорогу цієї вулиці з Волі. А на вулиці Миру зробимо щебеневе покриття. Дешевшої альтернативи я не бачу. Те, що жителі Миру пропонують, як варіант, протягти водопровід до Застав’я через вулицю Шабліовського, обійдеться в мільйонні суми.
Начальник ВУЖКГ Ігор Каденчук пояснив, що проблема з водопостачанням у місті виникає лише тоді, коли починається спека.
— Щоб краще розібратися в проблемі, треба вникнути в суть технічних нюансів, — говорить Ігор Миколайович. — Як відомо, беручи воду із свердловини, комунальне підприємство очищає і знезаражує її, далі вона багатокілометровими трубопроводами під тиском подається прямо до помешкань споживачів. Через те, що протяжність міського водогону значна, втримати однаковий тиск на всій протяжності неможливо. Особливо літом, коли йде значний відбір води.
Скажімо, коли на водозаборі подається тиск в межах 3 атмосфер (якщо його перевищити, то порве труби), то в кінці мережі він може триматися на рівні менше 1. Ігор Каденчук пояснює, щоб вирівняти його, треба встановити на водопроводі в різних кінцях міста три насосні станції для підвищення тиску води. І проблема мінімізується. Одну з таких станцій треба буде купити місту і встановити відразу після того, як до мікрорайону Застав’я протягнуть міський водопровід.
Олесь Федорович,
фото автора.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *