Незалежна громадсько-політична газета

Розпочався сезон збору чорниці

Пригадую, в дитинстві червнева пора завжди асоціювалася для мене з чорницями, а ще ароматними солодкими варениками, начиненими цими соковитими ягодами, котрі мама готувала наступного дня після кожного успішного сімейного походу до лісу. Запам’яталося також, як потім доводилося годинами відмивати пофарбовані в темно-сині барви руки та нігті, а все тіло пекло від комариних укусів. Тоді ж зрозумів, наскільки важкою фізичною працею здобуваються оті солодкі “намистинки”.

152791

Та попри всі труднощі, щороку жителі району продовжують братися за даний промисел. І справа тут не в тім, що місцеві настільки люблять ласувати чорницями. Для більшості з них – це чи не єдиний спосіб поповнити свій бюджет. Ось і тепер працьовиті краяни знову вирушили до лісу, щоб підзаробити. Як відмічають збирачі, через посушливу погоду чорниці цьогоріч вродило трохи менше, ніж попереднього сезону. Та все ж для старанної родини день праці на ягіднику може принести близько тисячі (!) гривень.
Так, за літрову банку “королеви” лісу на ринку просять 40 гривень. Звісно, коли порівнювати, до прикладу, з обласним центром, де та ж літра ягід коштує 60 гривень, ціна не надто висока. Щодо оптових розцінок, то як вдалося дізнатися журналістам з власних джерел, станом на початок червня лісові квитки постійним лісокористувачам на заготівлю ягід чорниці ще не видавалися, відповідно, поки ми можемо лише припускати, які остаточні закупівельні ціни встановлять заготівельники. Зважаючи, що цьогоріч рентна плата (збір) складає 97, 8 копійок за 1 кілограм чорниці (2017 року була – 92,6 копійок), вірогідно вони залишаться на рівні попереднього року, чи навіть зростуть. Ліміти заготівлі залишаються незмінними. Зокрема, для постійних лісокористувачів, що працюють на теренах району, їх обсяг визначений у 887 тонн. Також гарний шанс поповнити свої бюджети мають сільські ради. Нагадаємо, 2017 року чорничний бізнес приніс до їх казни додатково загалом 121,2 тисячі гривень.
Підготував Олександр ПРИЙМАК.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *