Незалежна громадсько-політична газета

Будьмо законослухняними, толерантними, терплячими

ЗАЯВА
Камінь-Каширського міського голови

Протягом останніх місяців у місті ведуться розмови про можливість будівництва Свято-Іллінського храму на місці, де він був розташований до пожежі. Минулого тижня ці дискусії вилились у не зовсім приємну практичну площину. Після літургії на свято Вознесіння Господнього настоятелі громади цієї церкви от.Степан та от.Владислав прийшли зі своєю паствою у кабінет міського голови для вирішення питання про надання земельної ділянки у центрі міста для будівництва храму. Моїх пояснень про те, що я одноосібно не вправі це вирішити, та й сесія міської ради не наділена такими повноваженнями, гості не брали до уваги.
Аргументами окремих людей стали образи, слова, які толерантна людина не може собі дозволити. Дехто примушував мене писати лист, що я дозволяю будівництво. На деякий час я був заблокований у службовому кабінеті, що унеможливлювало роботу земельної комісії. Поведінка окремих людей виходила за рамки християнської моралі. На засіданні земельної комісії, куди прийшли представники релігійної громади, останнім було надано ідентичні, як і в моєму кабінеті, роз’яснення з цього питання. Свято-Іллінський храм був пам’яткою архітектури і значиться у Списку пам’яток містобудування і архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави. Остаточне рішення про зняття будівлі церкви з Державного реєстру нерухомих пам’яток України приймає Уряд. Поки що цього не зроблено. Камінь-Каширська міська рада надіслала лист у Міністерство культури для отримання інформації з даного приводу. Інший лист ми адресували представникам громади святого пророка Іллі про те, що питання про виділення земельної ділянки у центрі міста не може поки розглядатись міською радою.
Після консультацій з відповідними органами земельною комісією було роз’яснено, що на даний момент є єдиний можливий вихід: просити Мінкульт погодити відновлення храму з дерева в попередньому вигляді, тобто такою, якою була церква до пожежі. До речі, такий проект є у відділі архітектури району, лише потребує поновлення у відповідності з новими змінами будівельного законодавства. Думаю, жителі міста підтримають таку ідею, адже ми матимемо ідентичний храм, який був прикрасою та візитівкою Каменя-Каширського.
На завершення хочу запевнити, що міська рада і я, як міський голова, будемо діяти в межах закону і закликаємо Свято-Іллінську релігійну громаду до спокою і взаєморозуміння. Нам усім потрібно знайти вихід з цієї ситуації для того, щоб у нашому місті знову засяяли куполи нового храму святого пророка Іллі. Звертаюсь і до виконавчої влади району з пропозицією консолідувати всі зусилля, аби якнайшвидше вирішити це питання. Вважаю за необхідне спільно зібратись представникам релігійної громади, міської ради, компетентних органів, які можуть надати конкретні роз’яснення, і досягти єдиного конкретного рішення у ситуації, що склалася. Давайте будемо толерантними, взаємно ввічливими і терплячими, не порушуватимемо спокійне і розмірене життя нашого Каменя-Каширського. Вірю у те, що в недалекому майбутньому ми будемо молитися у відновленому храмі пророка Іллі за благополуччя нашого міста.

З повагою міський голова Василь Бондар.на-сайт

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *