Незалежна громадсько-політична газета

«З Україною в серці»

сРоботи талановитих волинських дітей експонуватимуть у США

Неймовірно талановиті, унікальні та з величезним потенціалом – так можна охарактеризувати переможців конкурсу українського декоративно-ужиткового мистецтва «З Україною в серці». Виставка робіт учасників, яка експонувалася в Арт-галереї Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», що в луцькому ЦУМі, неабияк вражає. Тут можна було побачити різноманітні техніки виконання, поринути у світ автентичності та самобутності українського традиційного мистецтва. Конкурс організувала народний депутат Ірина Констанкевич за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та Союзу українок Америки (133-й відділ).

 

Серед понад трьохсот учасників конкурсу (творчі роботи представляли діти з районів 23-го округу – Ківерцівського, Камінь-Каширського, Маневицького та Любешівського, а також студентська молодь) визначили 36 фіналістів. Цими днями їх урочисто відзначили дипломами та подарунками – сертифікатами на придбання матеріалів для майбутніх робіт у мистецькій крамниці.

Голова журі, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва факультету мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Галина Вахрамєєва каже, що обирати переможців було надзвичайно складно.

– Керувалися тим, що робота має відповідати техніці українського мистецтва, бути виконана композиційно, колористично і на основі волинських регіональних та українських традицій. Також звертали увагу на оригінальність творчого задуму, – розповіла Галина Іванівна.

Серед тих, хто досягнув успіху, є діти і з Камінь-Каширщини. Зокрема Вадим Рудчик з села Мельники-Мостище з технікою різьби по дереву знайомий з дитинства. Хлопець власноруч виготовив український прапор, тризуб, кухонне начиння. На конкурс Вадим представив яворівську іграшку – дерев’яного коника. За роботу хлопця нагородили дипломом ІІІ ступеня у ІІ віковій категорії.

– Навички роботи з деревом у нашій родині передаються з покоління в покоління. Мені – від тата, тато перейняв уміння в дідуся. З самого дитинства я був біля батька, спостерігав за його роботою й так сам навчався, – розповів Вадим.

Серед переможців конкурсу –  і восьмикласниця Ірина Пшонюк із села Качин. Тато дівчини займається лозоплетінням. Справа батька припала Ірині до душі. Вона спробувала сплести кошика. Виріб вдався на славу. Свідченням цього – перше місце в конкурсі.

А вже за кілька місяців помилуватися шедеврами 36 талановитих волинських дітей зможуть не лише в Луцьку, а й у Києві та у Сполучених Штатах Америки. Нині тривають перемовини щодо місця розташування експозиції творів у Національному музеї літератури України. У США ж заплановано не просто виставку, а аукціон-продаж робіт, виручені кошти з якого передбачать на стипендію або навчання для одного переможця.

Соломія ДОБРОЛЮБОВА,

 Ірина ЮЗВА.

с2

Камінь2

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *