Незалежна громадсько-політична газета

Децентралізація і… гроші

iLTU7ThavfAPQHK9sq1Q.r695x430Зарплати у посадовців ОТГ Ковельщини значно вищі, аніж, наприклад, у працівників окремих сільських рад Камінь-Каширського району.

Радник із питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан вважає, що серед основних причин гальмування процесів децентралізації в районі є небажання сільських/міських голів об’єднуватися та боязнь представників районної влади втратити посади і сфери впливу. Однак на прикладі ОТГ Ковельського району можна пересвідчитися, що там працівники сільрад після об’єднання в територіальні громади не лише не втратили своїх посад, а й порівняно з посадовцями нашого району отримують значно вищі зарплати. Тож всі побоювання марні, якщо  грамотно використати досвід сусідів. 

Причини того, чому розміри зарплат в об’єднаних громадах різні, пояснює Оксана Урбан: «Кожна громада має власні доходи. Це, зазвичай, податкові надходження, плата за користування землею, орендна плата та інші. З кожної заробленої гривні 60 копійок залишається в територіальній громаді, а все інше надходить в центральний бюджет України і перерозподіляється.
Кожна громада розпоряджається власними коштами на власний розсуд. Громади, які мають значні фінансові ресурси, в змозі виділяти надбавки та премії для своїх працівників з метою заохочення. Саме тому оплата праці може бути різною».
«На зарплату посадовця впливає ранг та вислуга років, тобто стаж в органах місцевого самоврядування, – доповнює експерт з питань децентралізації Віталій Загайний. – Посадові оклади однакові, а преміальний фонд залежить від фінансового стану громади. Відповідно кінцева винагорода, тобто зарплата для працівника місцевої ради, може залежати від бюджету громади. Дивлячись, яке рішення прийняв депутатський корпус з приводу цього питання».

Знаходяться кошти і на премії
“Якщо є вільні кошти та перевиконання плану власних доходів, то своїм працівникам я надаю премії”, – розповідає голова Поворської громади Сергій Семенюк. Відповідно до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» усі сільські голови після об’єднання сільрад в ОТГ виконують обов’язки старост. За старостами зберігаються розмір та умови оплати праці, що були встановлені до об’єднання. Наприклад, у Поворській громаді три старости. Їх середня зарплата коливається в межах від 4630 до 5630 грн.
Голова Голобської громади Сергій Горбачук розповідає, що преміює усіх без винятку працівників сільради. А ще наголошує, що старости отримують приблизно на 1000 гривень більше, ніж до об’єднання: «Є конкретно визначені посадові оклади. Рішенням сесії селищному голові може встановлюватися премія. Голова може преміювати усіх без винятку працівників сільради. Що я і роблю, тому що оклади працівників коливаються в межах 2200 гривень. І потрібно доплатити як мінімум 1500 гривень до розміру мінімальної зарплати. Сьогодні наш бюджет дозволяє збільшувати розмір зарплат працівників ради за той внесок, який вони роблять у розвиток громади».
А ось зарплати посадовців Дубівської громади є чи не найвищими серед громад Ковельського району. Селищний голова Роман Троцюк пояснює це тим, що громада є однією з найсильніших та за оцінкою фінансової спроможності займає 68 позицію серед 366 громад України та 2 позицію серед громад Волинської області.
Відповідно розміри зарплати посадовців даної громади просто вражають. Тим часом Камінь-Каширський район у цьому плані пасе задніх (дивіться порівняльну таблицю).
Отримують премії працівники і Люблинецької селищної ради, про що розповіла її голова Наталія Сіховська.
Нам вдалося підрахувати, що всього лише на премії працівникам рад у Голобській громаді було виділено 1 168 270 гривень, а в Дубівській громаді – 708 435 гривень. Ми поцікавились, чому такі величезні кошти спрямовують на премії замість того, щоб витратити їх на потреби громади?
“Чи буде людина працювати на оклад 2200 гривень?! Преміюванням я намагаюся підтримати рівень заробітної плати, заохотити, – пояснює голова Голобської громади Сергій Горбачук. – Насправді в нас рівень зарплат вчителів набагато вищий, ніж працівників селищної ради. Та й бюджет значно зріс. Якщо до об’єднання він становив умовно 3 мільйони гривень, то тепер маємо освоїти до 40 мільйонів. А це, безумовно, нелегко».
Голова Дубівської громади Роман Троцюк розповідає, що в них грошей вистачає і на потреби громади, і на премії працівникам сільської ради: «Сьогодні наша громада займає другу позицію в області за спроможністю. Маємо дуже хороші результати. У минулому році надійшло 14 мільйонів додаткових інвестицій, один мільйон гривень виділили на ремонт доріг, добудували школу, на яку 6 мільйонів гривень спрямували з бюджету громади. Окрім того відкрили декілька нових підприємств.
Тож, думаю, немала роль у цьому наших працівників. А хороші спеціалісти повинні отримувати хорошу зарплату, тим більше тоді, коли в громаді існують проблеми з кадровим складом. Чи виділяти премії особисто мені – це рішення депутатів. Депутати вважають, що зарплата у мене низька і з наступного року має бути ще вищою. Якщо працівникам платити низьку зарплату, то вони будуть думати, де б то іще заробити. А я вважаю, що кожен повинен максимально віддаватися одній роботі».

Підготував Богдан ЛІПИЧ.

11........

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *