Незалежна громадсько-політична газета

До протипожежної безпеки — без легковажності

сУ Камені-Каширському працівники служби з надзвичайних ситуацій перевіряють об’єкти з масовим перебуванням людей

Вогонь не любить легковажних і не прощає помилок. Здавалося б, це вже відомо всім! Але сумна статистика свідчить про протилежне. Із початку нинішнього року в районі трапилося 25 пожеж, два випадки закінчилися загибеллю людей — чоловіка і жінки та самотнього пенсіонера.

У місцевій рятувальній службі скрушно констатують: щорічно кількість надзвичайних ситуацій лише зростає. Найчастіше причиною біди стають самі люди, які через легковажне ставлення до правил пожежної безпеки, втрачають не лише своє майно, а часом і здоров’я та навіть життя.

З метою вкотре нагадати краянам правила протипожежної безпеки та задля виявлення і недопущення випадків їх порушення працівники Камінь-Каширського районного відділу УДСНС нещодавно проінспектували ряд об’єктів з масовим перебуванням людей. Серед них — будинок культури, де надзвичайники оглянули справність вогнегасників, розповіли персоналу, як поводити себе під час виникнення пожежі, а також провели тематичне навчання, в ході якого присутніх імпровізовано евакуювали з охопленого вогнем приміщення.

За словами головного інспектора районного відділу Романа Багнюка, на сьогодні вже перевірено 13 об’єктів, загалом на теренах Камінь-Каширщини підлягають огляду понад 90.

– Поки значних порушень, які б створювали загрозу життю та здоров’ю людей, не виявлено, — розповідає Роман Багнюк. — Відповідальні особи сповіщені та отримали спеціальні приписи щодо усунення недоробок. Дійсно, якщо порівнювати з відповідним періодом минулого року, то маємо погіршення статистики кількості пожеж. Вона зросла на десять випадків. На жаль, наявні факти загибелі людей… Здебільшого до загоряння призводить халатність самих власників будинків, практично повсюдно причиною пожежі є несправність пічного опалення, що характерно в осінньо-зимовий період, поганий стан електромережі, тощо. Наша служба постійно проводить роз’яснювальну роботу на місцях, однак не всі зважають на поради.

Як зауважив Роман Володимирович, особливо жителі району допускають порушення при експлуатації пічного опалення, а також  встановлюють кормозапарники в приміщенні або близько до господарських будівель, що недозволено. До прикладу, як от у селі Грудки, де наприкінці січня через неправильну експлуатацію кормозапарника загорівся гараж, вогнем пошкоджена техніка, інвентар. Аналогічна ситуація трапилася і в селах Добре та Житнівка.

– Люди надмірно топлять печі, експлуатують несправне пічне опалення, з явними тріщинами. Насамперед до своєрідної групи ризику належать неблагонадійні сім’ї, незахищені верстви населення: одинокі, престарілі, люди з обмеженими фізичними можливостями, котрі в силу різних причин недостатньо контролюють такі речі, тому й виникають проблеми.

Загалом рятувальники залишилися задоволеними результатами перевірки районного будинку культури. Тут жодних порушень не виявлено. Заклад обладнаний сучасною системою сигналізування, виходи позначені світловими покажчиками-таблицями, на кожному поверсі є кнопки аварійного сповіщення. Тому відвідувачі будинку культури можуть почуватися у безпеці.

Олександр ПРИЙМАК,

фото автора.

с1

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *