Незалежна громадсько-політична газета

Міські школярі працюють над цікавим спортивним проектом

27500495_174642949932818_3176571660011888723_oЯкщо в людини є мрія – це вже велика частина успіху. Маючи мрію, можна досягти багато чого. Потрібно лише щиро вірити, не здаватися, наполегливо працювати і згодом вона обов’язково стане реальністю. Такої думки дотримуються й наші давні знайомі – учасники команди НВК №1 “Окрилені мрією”.

Понад рік тому ці п’ятнадцять енергійних хлоп’ят і дівчат загорілись бажанням зробити рідне місто комфортним для його жителів, особливо молодого, підростаючого покоління. Почавши з малого, власної школи, ті зуміли зацікавити своїми ідеями поважне журі всеукраїнського освітнього проекту “Відкривай Україну” та врешті-решт здобули у ньому грандіозну перемогу. Тепер діти прагнуть вирішити ще одну проблему – відсутність у Камені-Каширському централізованого майданчика, де б охочі мали змогу безпечно кататися на роликах, скейтах, а зимової пори – на ковзанах, а також займатися хокеєм або схожими видами спорту на льоду. Тим часом вони та їхні однолітки змушені використовувати у цих цілях заасфальтовані міські дороги і скуті кригою природні водойми, що доволі небезпечно. Адже будь-якої миті такі “покатушки” можуть завершитися під колесами автівки чи в льодяній купелі. Натомість “окрилені” пропонують створити роллердром, який водночас забере дітвору з насичених транспортом вулиць, а ще спонукатиме до ведення здорового способу життя. Деталями проекту з журналістом радо поділилися вчителі-модератори команди Наталія Томюк і Юліана Хоцевич.

Як вважають співрозмовниці, потреба в такому об’єкті на сьогодні є актуальною, тож ідея школярів не тільки правильна, а й повинна бути підтримана всією громадою. Саме остання здатна допомогти значно здешевити кінцеві витрати, а при нагоді запропонувати своє бачення шляхів втілення згаданого проекту. Тобто, роллердром має стати таким собі об’єднавчим елементом, який згуртує дорослих (!) містян, які прагнуть зробити дозвілля своїх дітей більш змістовним і цікавим.
– Майданчик – це ініціатива дітей. Однак вони не спеціалісти, щоб заливати бетон, не вміють проводити будівельні роботи, та й не повинні тим займатися. Тому важливо, щоб громада не стояла осторонь, звернула увагу на дану ініціативу. Наразі “окрилені” активно розвивають сторінку команди у Facebook, публікують інформацію про проект, аби знайти небайдужих, спонсорів, які б зголосилися фінансово та матеріально їх підтримати. Погодились сприяти нам і у міській раді. Зокрема, у виділенні ділянки та розробці проектно-кошторисної документації, – розповідає Наталія Томюк.
А ось, власне, один із таких постів-закликів: “Hey guys !!!! Отож, для тих, хто ще не в курсі, ми працюємо над втіленням проекту реллердрому у місті Камені-Каширському. Наш проект для всіх, хто любить кататися на роликах, а також має бажання спробувати себе у різних видах роликового спорту. Цей майданчик стане місцем активного відпочинку для дітей та дорослих, а також простором для тренувань тих, хто любить спорт. Ми бачимо наш роллердром максимально сучасним і крутим… Ваша підтримка є рушійним важелем у цій справі. Тому будьте готові у будь-який момент допомагати. У нас все вийде, і навіть краще, бо разом – ми сила”.
За словами Наталії Георгіївни, сьогодні спільними зусиллями команда підготувала електронний макет майбутнього майданчику. Орієнтовно там мають постати зручні лави під накриттям, щоб діти мали місце де одягнути ролики чи ковзани. Довкола територію огородять, також облаштують зручні доріжки, аби юні спортсмени не бруднили взуття у багні. Можливо, встановлять освітлення, але поки це все плани, на реалізацію котрих потрібні кошти.
– Подібний майданчик вже почали будувати в місті Українка, під Києвом. При розробці власного проекту ми орієнтувалися на нього, але це план-максимум, якого ми хочемо досягти. Та все залежить від активності громади, спонсорів. Наш майданчик – багатофункціональний. Залежно від погодних умов за вікном і бажання дітей його можна буде використовувати по-різному: взимку — як каток, влітку – як роллердром. А ще проводити різноманітні змагання… Якщо роллердром збудують біля школи, то таким чином ми зможемо розвантажити спортзал. Зрештою, розраховуємо на те, що до нас схочуть приїхати діти з інших шкіл району. Ви знаєте, у селах живе дуже обдарована молодь, просто її не завжди помічають. Хочемо, щоб сільські хлопці і дівчата теж мали можливість заявити про себе, — розповідає Наталія Томюк.
Підтримує колегу і Юліана Хоцевич:
– Створення подібних багатофункціональних спортивних об’єктів давно практикується за кордоном. Його плюси в тому, що діти зможуть вийти з соціальних мереж, знайти нових реальних друзів, а не віртуальних, гарно відпочити. Вони постійно під контролем, тож батькам більше не доведеться перейматися безпекою нащадків. Сьогодні діти хочуть займатися спортом, однак у маленьких містах вибір невеликий. Коли це хокей або ролики, зазвичай потрібно їхати до обласного центру. Я сама вожу малечу на заняття в Луцьк. А з появою роллердрому діти мали б можливість займатися на місці.
У свою чергу пані Наталія додає, що частину фінансових зобовязань на себе взяв куратор команди, партнер консалтингової компанії “Odgers Berndtson”Олексій Комліченко. Раніше ми повідомляли про його візит до Каменя-Каширського та досягнуті домовленості з місцевою владою.
– Олексій пообіцяв виділити кошти, коли буде конкретно вирішено, в якому вигляді втілюватиметься проект. Також частина грошей збиратиметься на краудфандинговій платформі “Спільнокошт”. Але спочатку ми маємо завдання з дітьми створити відеопрезентацію проекту.
До слова, поки серед містян лунають різні думки щодо доцільності будівництва такого об’єкту в Камені-Каширському. Частина відгукується про ідею позитивно і підтримує “Окрилених мрією”, решта вказує, що у нас є більш важливі потреби: дороги, вуличне освітлення. Хто з них має більше рацію, ми не станемо дискутувати. Та, знаючи, з яким завзяттям до реалізації власних ідей беруться наші герої, віриться, що новий проект їм теж вдасться.
Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *