Незалежна громадсько-політична газета

Чому черченський сільський голова скасував сесію?

У суботу, 3 березня, в Черченській сільській раді мала відбутися тринадцята позачергова сесія. Проте сільський голова Юрій Соколов її скасував. Пояснив це відсутністю більше половини депутатів, що необхідно для прийняття рішень. Проте самі ж депутати так не вважають.

Ще до початку сесії у сільраді з’явилися небажані для сільського голови гості – представники преси, а також місцеві депутати Анатолій Дзенік та Віктор Лагода, яким Юрій Соколов про дату засідання не повідомив, хоча зобов’язаний відповідно до закону «Про місцеве самоврядування в Україні».
«Про скликання сесій Соколов не повідомляє мені вже протягом року, – розповідає Анатолій Дзенік. – І про цю сесію я дізнався від сторонніх людей».
В Черченській сільській раді – 14 депутатів, а з’явилися на сесію лише семеро: Наталія Лагода, Людмила Геліч, Петро Щур, Ніна Ферчук, секретар ради Валентина Корольчук і двоє вже згадуваних, так скажімо, опозиціонерів.
Іронічна посмішка огорнула обличчя представників громади після дзвінка Юрія Анатолійовича, який сказав, що «сесії не буде, розходьтеся». А все тому, що неочікували на такий хід подій у сільраді.
“Чому сесія скасована?” – запитали у сільського голови по телефону, який на момент дзвінка перебував у селі Підбороччя, адже мав привезти звідти на сесію решту депутатів.
«Сесії не буде, бо як мені без половини депутатів її проводити? Я був у Підбороччі, хотів забрати, депутатів але вони хворі…».

Слова сільського голови про хворих депутатів Анатолій Дзенік та Віктор Лагода поставили під сумнів. Тому в присутності журналіста вирішили перевірити їх на достовірність, зателефонувавши до кожного із депутатів особисто.
Більшість із них підтвердили слова Юрія Соколова, за винятком деяких. Зокрема, Володимир Дрейчан висловив свою готовність взяти участь у сесії. Також зателефонували до Людмили Солоненчик, ще одного депутата сільської ради із села Підбороччя, про кого пан Соколов чомусь не згадав. Відповідь жінки неабияк здивувала:
«Я зібралася вже на сесію, але Соколов сказав, що її не буде, бо мало депутатів».
Відповідно до п. 12 статті 46 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» сесія ради є повноважною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради. Як мінімум 9 депутатів із 14 могли бути присутніми на сесії в суботу і цього було цілком достатньо. Отже, слова сільського голови про недостатню кількість депутатів не відповідали дійсності.
Щоб зрозуміти дії сільського голови, ми вимушені були поставити йому ще декілька запитань. Відповідно до п. 10 статті 46 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» рішення про скликання сесії ради… доводиться до відома депутатів і населення не пізніше, як за 10 днів до сесії. Чому ж тоді сільський голова цього не зробив?
«Мені та громада вже набридла, – відповів сільський голова. – Були у нас збори декілька разів. Кожен ставив мені запитання і я відповідав. А сесія проводиться депутатами, які є представниками населення. Цього достатньо. На засіданні мали розглядати всього два питання – про виділення земельної ділянки жителю села і про мою відпустку. Вісім депутатів достатньо, щоб прийняти ці рішення. То для чого скликати всю громаду? Я кожному депутату повідомив про сесію, окрім Лагоди і Дзеніка, бо з ними не хочу розмовляти, тому що вони зривають сесію».
Тим часом секретар ради продемонструвала на дошці оголошень сільської ради розпорядження про скликання сесії. Сільський голова натякнув, що саме в такий спосіб дата сесії доводиться до відома населення. А чому розпорядження вивісили тільки вчора, пояснив:
«Відповідно до закону я маю право скликати позачергову сесію у виняткових випадках – не пізніш як за день до сесії. У мене винятковий випадок і чекати 10 днів не можу. В мене серце хворе, потрібно відпочити, лікуватися. Для цього хочу піти у відпустку. І що, я повинен 10 днів чекати, щоб отримати дозвіл на лікування? Я маю право на відпочинок».
Свої припущення про причини скасування сесії сільським головою висловив депутат сіль-ської ради Анатолій Дзенік:
«На сесії він не чекав побачити мене та Лагоду. І очікував, що з’явиться достатня кількість депутатів, які готові будуть голосувати за надання йому відпустки. Але цього не сталося. В сільраді були 7 осіб, разом з депутатами із Підбороччя могло б бути 9. Соколов відразу зрозумів, що я із Лагодою є тими, хто не проголосує, за його відпустку. Тож і скасував сесію. Адже 7 голосів для прийняття рішення було замало. На мою думку, у відпустку він поспішає саме тому, що в селі вирішуються наболілі питання масової вирубки лісу, де потрібно проводити роботу з громадою. А по-друге, щоб не бути присутнім під час проведення ревізії фінансовою інспекцією”.
Свою думку з цього приводу висловила і депутат Наталія Лагода:
«Думаю, Юрій Соколов передбачав, що не набере достатньої кількості голосів з питання про надання відпустки. Безумовно, я б теж проголосувала проти такого рішення, адже зараз саме той період, коли в селі є безліч невирішених проблем. Це, зокрема, масове вирізання лісу, облаштування криниці, огородження кладовища. А ще потрібно вирішити, що робити із лісодеревиною, яку вивантажили біля сільської ради. Для вирішення цих питань потрібен керівник, якому довірила громада».
* * *
З надійних джерел стало відомо, що станом на 5 березня ревізія в сільраді вже розпочалася. Звісно, це привід для окремої публікації. Юрій Анатолійович заявив, що сесія відбудеться протягом кварталу. Щоб громада не лила на нього бруду, пообіцяв повернути в бюджет сільської ради всі кошти, що були виділені на премії Вірі Соколовій.
Богдан ЛІПИЧ, село Черче.

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *