Незалежна громадсько-політична газета

Співпраця у галузі профтехосвіти

сУ рамках проведення міжнародних зустрічей 8 лютого ц.р. в приміщенні Камінь–Каширської районної філії Волинського обласного центру зайнятості відбулася зустріч з делегацією Естонії. Зі сторони закордонних гостей участь у заході взяли керівник професійно–технічної школи м.Валгамаа (так називаються професійно–технічні заклади в Естонії) Маргус Ояотс та методист цього закладу Яне Тальвік. Естонія має позитивні результати проведення реформи у галузі професійно-технічної освіти і готова ділитися своїм досвідом з українськими колегами.
З нашої сторони участь в роботі взяли голова районної ради Віктор Сус, голова міської ради Василь Бондар, директор Камінь – Каширського ВПУ Василь Бряник та заступники директора училища Леся Гаврилюк, Ігор Гордій, спеціалісти районної філії.
Метою зустрічі було визначення пріоритетів подальшої співпраці у сфері професійно–технічної освіти.

Директор училища Маргус Ояотс зазначив, що співпраця між Волинню та Естонією розпочалась не так давно. Декілька років тому естонці самі вийшли на зв’язок та запросили представників з нашої області до себе. Так сталось і тепер: естонці самі запропонували втілити у життя проект з обміну досвідом у галузі професійно-технічної освіти у західних регіонах України. Естонські освітяни вже давно співпрацюють з українськими колегами з Волині. Цьогоріч за підтримки естонського Фонду Innоve на базі волинських ПТУ будуть розроблені нові стандарти для професій, які потрібні саме цій області.
У рамках проекту будуть розроблені нові стандарти саме для тих професій, на які є регіональний попит, буде активно впроваджуватися система дуальної освіти. Проект буде також спрямований на підвищення якості управління професійною освітою на рівні керівного складу навчальних закладів. Було проведено презентацію навчального закладу м.Валгамаа.
Василь Бряник проінформував, що понад два роки наше училище було учасником міжнародного проекту “Покращення системи підготовки кадрів для потреб економіки Волинського субрегіону”. Він діяв у рамках державної програми “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні”. Проект передбачав проведення дослідження стану ринку праці в Рівненській та Волинській областях, закупівлю обладнання для підготовки робітників за найбільш затребуваними професіями, покращення профорієнтаційної роботи з учнями, навчання та мотивацію молоді для започаткування власної справи.
Нещодавно в рамках реалізації даного проекту в училище надійшло надсучасне обладнання для майстерні електрогазозварників. Це плазморізи, напівавтомати, інвертори, апарати для зварювання кольорових металів під аргоном, інструменти. Обладнання, виготовлене в Австрії, придбане за кошти Європейського Союзу вартістю 1,5 мільйона гривень. Підключення, налаштування та введення в дію зварювальних апаратів здійснили представники фірми “Фроніус – Україна”, яка виграла тендер на поставку обладнання. Також ними було проведено навчання майстрів виробничого навчання з експлуатації та навиків роботи на даних апаратах.
У планах дирекції училища – створення на базі ВПУ навчально-практичного центру за професією “Електрогазозварник”, що дасть можливість професійного зростання викладачів та майстрів виробничого навчання, які готують учнів відповідного профілю, підготовки і перепідготовки незайнятого населення, впровадження в освітній процес новітніх виробничих технологій і, головне, підвищить рівень підготовки майбутніх робітників-електрогазозварників, дасть їм змогу працювати на новому обладнанні сучасним інструментом і матеріалами.
Міський голова Василь Бондар наголосив, що реалізація даного проекту приносить велику користь для розвитку нашого міста, подякував за таку фінансову допомогу.
Лілія Дзямко, директор районного центру зайнятості, ознайомила гостей зустрічі з послугами районної служби зайнятості, презентувала нові інформаційні технології, відео–резюме, відео–презентації підприємств району та розповіла про ринок регіону і співпрацю з навчальним закладом.
Під час зустрічі сторони обмінялися думками з актуальних питань двосторонніх відносин та співробітництва. Учасники зустрічі наголосили на необхідності подальшого поглиблення багатосторонньої співпраці. Гості ж висловили думку, що в
разі отримання позитивних результатів від впровадження пілотного проекту, його результати можуть бути поширені на всю Україну.

Лілія Дзямко.

с (2)

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *