Незалежна громадсько-політична газета

У природи нема поганої погоди

сШановні читачі, перш за все хочу подякувати за довіру до моїх прогнозів, щораз стараюся робити їх точнішими, завжди враховую різні помилки минулих років. Наголошую, що справджуються вони на відстані 100-150 км від місця спостереження (у даному разі таким пунктом є місто Камінь-Каширський). Ніколи не переписую і не коригую свій прогноз на рік, написаний у січні висвітлює погоду на рік уперед.
А тепер переходжу до короткого опису погоди на 2018 рік. Отже, зима загалом передбачається м’яка, але із сплесками морозів на короткі періоди (3-4 дні). Щодо весни, то перша половина досить прохолодна, а десь із середини квітня почне добряче тепліти. Літо трохи зіпсують дощі на початку, але далі «розгуляється» до високих температур, особливо в липні. Осінь в цьому році теж обіцяє бути дуже гарна, в міру — опади, в міру — холодні та теплі дні, особливо жовтень порадує гарними днями. Листопад трохи полякає зимою, але навіть перший місяць зими не принесе великих холодів на довгий час і за традицією в кінці року потепліє.

Січень

Загалом погода першого місяця нового року мене дивує, мабуть, це буде “найм’якший” січень за увесь час мого спостереження. Холодні періоди будуть, але дуже короткі: два-три дні. Отже, перша декада з самого початку принесе невеликі опади у вигляді дощу, зрідка — мокрого снігу. Температурні показники для першої десятиденки високі, як для січня, майже постійно “плюс” удень і невеликий “мінус” уночі. Початок другої декади обіцяє бути трохи холоднішим від попередньої. Але це тільки на початку, а далі така сама незвична погода, як для зими, можливі опади, але не сильні. І третій відрізок січня здивує нас нетиповою погодою, лише під кінець місяця прийде похолодання

Лютий

Початок останнього місяця зими буде малосніжним, лише трохи сильніші опади на початку першої декади (1-2) дні. Температура повітря цього відрізка матиме комфортний характер — майже завжди сталий “мінус” вночі і трохи тепліше вдень, в окремі дні із знаком “плюс”. Друга декада буде холоднішою, випади мінусової температури характеризуватимуться стрімкістю і потужністю, але будуть вони досить короткими, це спостерігатиметься на початку та в кінці другої декади, опади помірні. Третя десятиденка на початку ще збереже “мінус”. Але чим ближче до кінця місяця, то температура підніматиметься, в окремі дні видаватиметься мало не весна, принаймні вдень. Хоча зима ще нагадає про себе у самому кінці декади.

Березень

Перші дні березня будуть по-справжньому весняні, але середина декади виявиться прохолодною, лише наприкінці цього відрізка отримаємо кілька тепліших днів. Друга десятиденка трохи холодніша у порівнянні з першою, буде така собі боротьба між зимою і весною: ще “мінус” вночі майже постійно, вдень трохи тепліше, опади не сильні. Остання третина березня не принесе бажаного тепла, а з середини декади і до кінця місяця добряче похолодає і прийдуть середні за силою опади (мало не повернеться зима).

Квітень

Перша декада квітня зустріне нас опадами, хоча не дуже інтенсивними, температура повітря відзначатиметься невисокими показниками, лише десь наприкінці, приблизно на Великдень, трохи потепліє на 1-3 дні. Друга десятиденка теж не принесе багато тепла, опади на початку (1-2 дні), навіть сильні. Далі опадів менше і трохи-трохи потепліє. Третя декада мало не з самого початку принесе теплі дні, дуже слабкі опади, можливо і без них, злегка схолоне наприкінці місяця.

Травень

Перші дні місяця ще будуть досить прохолодні, але потроху теплішатиме мало не щодня. Опадів мало. Друга декада набагато тепліша, окремі дні нагадуватимуть літнє тепло. Третя десятиденка теж не розчарує, буде тепло. Лише трохи зіпсують картину невеликі короткочасні дощі протягом цього періоду.

Червень

Початок літа зовсім не літній. Усе почнеться з невеликих опадів, які наростатимуть до середини декади. Далі подарунок: на 2 дні розпогодиться, трохи після цього задощить ще із більшою силою впритул до кінця декади. Початок другої десятиденки — без опадів, справжнього літнього тепла як не було, так і немає. Далі можливі короткочасні дощі. А десь з середини другої декади почне добряче гріти, але це ще не літня спека. Третя декада: опадів дуже мало, комфортна літня погода без надміру високих температур.

Липень

Із самого початку місяця тепло тільки наростатиме, в окремі дні буде спекотно, ймовірність опадів дуже мала, лише під кінець першої декади можливі сильні короткочасні дощі з поривами вітру. Друга декада теж дуже тепла, тільки всередині можливий невеликий короткочасний дощ. Остання десятиденка буде трохи з меншими температурними показниками, аніж дві перші, але похолодання прийде в кінці місяця з невеликим дощем і зниженням температури.

Серпень

Перші дні серпня захопить зниження температури, яке почалося ще в кінці липня, збережуться невеликі опади, далі потроху потепліє. Друга декада буде мінлива: 1-2 дні теплі і погожі і знову 1-2 дні холодніші із невеликими опадами. Остання десятиденка не принесе великого тепла, хоча ще збережеться комфортна погода.

Вересень

Початок вересня буде мінливим, невеликі опади і часта зміна погоди, лише під кінець декади злегка потепліє. Другий відрізок почнеться з теплої як для вересня погоди, але наприкінці другої декади прийде похолодання із опадами («жидівські кучки»), хоча не дуже сильними. Третя десятиденка не зігріє нас також, збережуться опади середньої сили.

Жовтень

Жовтень почнеться з прохолодної погоди і опадів, хоча не дуже сильних. Але до кінця першої декади він виправиться і будуть стояти ясні погожі дні. Друга декада теж неоднозначна. Погожі ясні дні будуть змінюватись на похмуріші, але все це відбуватиметься за нормальної, як для жовтня, температури повітря. Третя десятиденка спершу видасть пару холодніших днів, а далі потепліє, прийде бабине літо.

Листопад

Початок першої декади займе бабине літо, яке прийшло ще в кінці жовтня, а далі наступить похолодання з опадами, поривами вітру, різке зниження (інколи до “мінуса”). Друга декада теж буде прохолодна, лише на початку кілька погожіших днів, а далі така сама некомфортна погода: нічний “мінус”, а інколи опади у вигляді снігу, вітряно (мало не справжня зима). Останній відрізок листопада на початку подарує пару-трійку тепліших днів, а далі знову похолоднішає.

Грудень

Початок зими буде в міру холодний із несильними опадами. Невеликий сплеск холодів (2-3 дні) в кінці першої декади. Друга декада навпаки принесе підвищення температури, яке набиратиме сили майже до кінця цього відрізку, можливі опади в середині місяця. Кінець другої десятиденки і початок третьої відзначиться досить потужним зниженням температури. Але воно коротке і на зміну йому на диво знову прийде потепління, яке протримається до кінця року.
Володимир ДЕРКАЧ,
м.Камінь-Каширський

погода

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *