Незалежна громадсько-політична газета

Моржували-купалися, здоровенькі зосталися

с22Водохрещенські купання з року в рік набувають в районі дедалі більшої популярності і масовості. У цьогорічне шановане православне свято дух традиції поширився у кожний куточок поліської місцини. Тож і пропонуємо коротку розповідь про це та фотосвітлини.

сМоржували-упалися, здоровенькі зосталися
У п’ятницю, 19 січня, усі православні святкували Богоявлення. Це є третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Його відзначають як згадку про хрещення Ісуса в Йордані, коли на нього зійшов Святий Дух в образі голуба, а з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм Сином. Вважається, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

с6

Цього дня у церквах святять воду.
Тож у ніч на свято Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа у багатьох храмах Камінь-Каширщини відбулися Всенічні бдіння та святкові Божественні Літургії з Чином Великого освячення води.
У деяких населених пунктах воду освятили і на водоймах, після чого багато сміливців пірнули у крижані купелі.
Так, наприклад, камінь-каширці мали змогу скупатися у озері Озюрку. Тут заздалегідь підготували ополонку. Її вирізали у вигляді хреста. Із крижин також виклали розп’яття. Зранку 19 січння настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці міста Каменя-Каширського отець Юрій провів обряд освячення води та благословив усіх охочих на водохрещенські купання.
До речі, святий отець також занурився у крижану воду. І, як зауважують ті, хто щороку відважуються на водохрещенські купання, саме отець Юрій запровадив масові купання на Озюрку. Ось уже п’ятий рік поспіль цю традицію продовжують сотні сміливців.
Зазначимо, що цьогоріч для зручності рятувальники поставили намет на березі озера, де екстремали мали можливість переодягнутися. Чергування на Озюрку, а також на Озері Ольблє, еменесники несли протягом дня.
Масові водохрещенські купання відбулися також в Осівцях і на річці Стохід у селі Оленине. Настоятелі місцевих храмів згідно з Церковним уставом провели Богослужіння Великого водосвяття. А після благословіння води святим Хрестом, триразового занурення його у воду під спів тропаря Богоявлення, чимало відважних місцевих жителів пірнули у цілющі води.
Зрештою у те, що вода у цей день дійсно є цілющою, вірять практично всі. І багато хто приймає “героїчне” рішення скупатися в ополонці, сподіваючись навіть на чудесне зцілення від хвороб.
Цьогоріч у день Святого Богоявлення настоятель храму святого Великомученика Георгія села Підріччя протоієрей Олександр Жовнір на прохання місцевих парафіян звершив чин Великого освячення води на озері Добре. Після цього сміливі підріччани скупалися в озері.
Традиційно масові купання на Водохреща відбулися і в Піщаному. Місцеві жителі щороку спільно із сільським головою Ростиславом Смалем пірнають у крижану воду. Не винятком став і цей рік. А набули масовості водохрещенські купання серед піщанців, кажуть, завдяки Валерію Деркачу. І ось уже 8 років поспіль він також пірнає в ополонку. Скупалися тут і поліцейські, серед яких приклад зазвичай показує Андрій Дейнека. Чергували на березі водойми медики, і вони також не стрималися, аби не покупатися. А загалом, за свідченнями місцевих, у Піщаному цьогоріч скупалося майже сім десятків сміливців.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

с5

с3

с8

 

с5с4

с3

с9

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *