Незалежна громадсько-політична газета

Без новорічної ялинки і свята немає!

t_1_img_20161226_123137Камінь-каширці заметушилися в пошуках хвойних дерев, аби наповнити оселі свіжим ароматом.

Традиційно до Нового року всі вважають за потрібне встановити в домі ялинку чи сосну. Дехто надає перевагу штучним деревцям, щоб не завдавати шкоди природі. Їх різноманіття тепер вражає, і продаються вони у багатьох місцях Каменя-Каширського.

Але є, звісно, й інші погляди. Чимало жителів району переконані, що це свято має наповнюватися запахом хвої. І до новорічно-різдвяних свят вони воліють таки встановити у домі живе новорічне дерево чи прикрасити оселю хоча б кількома гілочками.
А живі новорічні дерева можна, звичайно, придбати у лісівників, які запевняють, що ялинки та сосни вони вирощують спеціально до новорічних свят, а тому шкода навколишньому середовищу не завдається. Тим більше, що придбати новорічне деревце можна і у горщику, а тоді висадити його, наприклад, у себе біля дому.
Отже «ялинкові базари» у місті почали діяти заздалегідь до свята. Працівники лісгоспів подбали про асортимент хвойних красунь, які тут, звичайно, продаються лише з відповідними чіпами, тобто самоклейними етикетками зі штрих-кодом. Окрім того за ялинкою можна звернутися і безпосередньо у лісгосп (у селах — в лісництво).
Лісівники наголошують, що не варто самому вирушати до лісу по дерево, адже це може обійтися в рази дорожче, особливо для тих, хто має намір ще й заробити, продаючи самовільно зрубані новорічні ялинки.
— Вартість ялинки, що продають лісівники, становить орієнтовно 50 гривень за двометрову красуню, а якщо нелегально роздобути хвойне дерево, то доведеться і штраф заплатити, і збитки, — розповідає головний лісничий ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» Василь Фіц.
Отже, за словами лісівників лісопорушникам слід очікувати значних штрафних санкцій. Адже розмір збитків у грудні-січні збільшується утричі. Наприклад, за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні стягується шкода від 399 грн. до 1806 грн. за одне дерево залежно від діаметру стовбура.
Окрім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів (119-204 грн).
Таким чином незаконно роздобута ялинка може обійтися мінімум у 484 гривні, тоді як середня ціна легальної зеленої красуні в лісгоспах становить 50 гривень.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *